Danijos princesė Vilniuje paragino aktyviau skiepytis

  • Teksto dydis:

Vilniuje viešinti Danijos kronprincesė Mary pirmadienį tarptautinę bendruomenę paragino aktyviau vykdyti skiepijimo programas ir skirti daugiau dėmesio moterų saugumui.

Koją kiša dezinformacija

Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos regiono komiteto sesijoje Danijos karališkosios šeimos atstovė pabrėžė, kad per pastarąjį pusę amžiaus vakcinos išgelbėjo „milijonus gyvybių“ ir „reikšmingai sumažino sveikatos sistemų ir visuomenės naštą“ kovojant su tymais, rubela virusu, difterija ir kitomis užkrečiamomis ligomis.

„Buvo skaudu matyti tas sukrečiančias pasekmes, kurių gali būti išvengta. Poliomielitas gali būti, ir, manau, netrukus bus praeitis. Prieš kelias dienas patvirtinti poliomielito atvejai Ukrainoje, taip pat poliomielito pasirodymas 2010-aisiais, po 13 metų pertraukos pabrėžtinai parodo, kaip svarbu išlaikyti plačią skiepijimo programą“, - pirmadienį sakė kronprincesė.

„Susirūpinimas dėl vakcinų saugumo dažnai paremtas dezinformacija“, - pridūrė ji.

Kreipdamasi į sesijos dalyvius Danijos princesė taip pat atkreipė dėmesį į iššūkius dėl smurto artimoje aplinkoje, nuo kurio vis dar kenčia daugybė moterų ir mergaičių, bei atkreipė dėmesį, kad moteris ginantys įstatymai „dažnai stringa“.

„Duomenys iš kai kurių mūsų regiono šalių rodo, kad viena iš penkių moterų buvo smurto artimoje aplinkoje auka. Tarptautiniu mastu matome per mažai pažangos šioje srityje“, - sakė ji.

Ji taip pat džiaugėsi „mastymo apie sveikatą evoliucija“, kai anksčiau vyravusius prioritetus „saugotis ir gydyti ligas“ keičia siekiai nuolat palaikyti gerą visuomenės sveikatą.

Princesė akcentavo ir moksleivių viršsvorio problemą, kurią, anot jos, būtina spręsti draudžiant nesveiką maistą mokylose, taip pat priimant politinius sprendimus prieš „agresyvią rinkodarą jaunimo atžvilgiu“.

PSO Europos regiono komiteto sesijoje iki ketvirtadienio apie 400 PSO ekspertų bei politikų iš 53 Europos regiono valstybių diskutuos bei priims sprendimus formuojant fizinio aktyvumo, kovos su rūkymu, moterų sveikatos politiką, svarstys PSO reformos, tarpinstitucinio bendradarbiavimo iššūkius.

Kryptys pirmą kartą formuojamos Lietuvoje

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pasveikino Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos regiono komiteto 65-ąją sesiją, pirmą kartą surengtą Baltijos šalyse.

Kreipdamasi į sesijos dalyvius Prezidentė pabrėžė, kad Vilniuje priimti strateginiai sprendimai bus didelė parama kiekvienai šaliai, formuojant nacionalinės sveikatos apsaugos kryptis.

„Labai sveikinu PSO kvietimą politikams, ypač sveikatos sistemos politikams, orientuoti sveikatos sistemas į visuomenę. Ji mus ragina aktyviau skatinti visus žmones siekti sveiko gyvenimo būdo. Tai vienintelis virusas, kuriuo kiekvienas turėtų užsikrėsti nuo vaikystės visam gyvenimui", – sakė Prezidentė.

Šalies vadovė gyvybių išsaugojimo planu pavadino sesijos darbotvarkės klausimus dėl sveikatos sistemos Europoje prioritetų, dėl tabako kontrolės, tuberkuliozės prevencijos veiksmų. Europos laukia nauji iššūkiai, susiję su migrantų srautais ir besikeičiančia visuomene.

Pasak Prezidentės, praktika orientuoti sveikatos sistemą vien į gydymą ir kovą su ligos pasekmėmis jau atgyveno. Todėl Europos fizinio aktyvumo strategija, kuri bus priimta šioje sesijoje, labai aktuali ir Lietuvai, mažinant sergamumą bei gerinant bendrą visuomenės sveikatą.

Prezidentė susitiko su pirmą kartą Lietuvoje oficialiai viešinčia Danijos kronprincese Mary, PSO Europos regiono globėja, aktyviai besirūpinančia moterų sveikatos, vaikų mirtingumo, labdaros klausimais.

Šalies vadovė taip pat bendravo su PSO generaline direktore Dr. Margaret Chan, PSO Europos regiono direktore Dr. Zsuzsanna Jakab ir kitais svečiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių