Vilniuje į mitingą rinkosi žmonės, sujaudinti vaiko likimo

Nuo 12 valandos besirenkantys Vilniaus Simono Daukanto aikštėje žmonės atėjo su kryžiais, rožančiais rankose, kai kurie buvo užsidėję simbolines grandines, violetinių dirbtinių gėlių „karolius“ ant kaklų.

Į nesankcionuotą pasipriešinimo akciją žmones sukvietė nuo gegužės 17-osios, kai Drąsiaus Kedžio ir Laimutės Stankūnaitės dukra Garliavoje buvo perduota motinai, Vilniuje prie Prezidentūros pastato budintys Neringos Venckienės poziciją palaikantys aktyvistai. Kvietimai buvo aktyviai platinami internete.

Apie 12.30 aikštėje jau buvo susirinkę apie 300 žmonių. Daugelis laidė pašaipias pastabas, kad prezidentė Dalia Grybauskaitė vis tiek yra išvykusi, dėl to „vėl niekas jų neišgirs“. Daug kas kalbėjo, kad, „kaip ir prieš daugiau nei dvidešimt metų, reikia sukilti“.

„Matau didelį panašumą, jeigu padarytume nuotrauką dabar jūsų, dar negausiai susirinkusių, ir palygintume su tų, kurie stovėjote Baltijos kelyje. Mus čia suvedė nusikaltimą žyminti gegužės 17 diena. Pirmiausia turi būti žiūrima moralės, o tik po to – teismų. Jeigu teisingumas ir teismai eina pirmiau moralės, reikškia, valstybėje yra kažkas negerai”, - sakė vienas iš Garliavos įvykių aktyvistų, kunigas Robertas Grigas.

Reaguodama į gana ilgą R.GrIgo prakalbą, minia skandavo tai „Gėda!“, tai „Lietuva būk laisva!‘, pasigirdo ir šūkšnių „Lietuva lietuviams!“ bei „Fašistai!“.

Mitingo iniciatoriams baigus kalbas, minia patraukė link Seimo.

Pakeliui, einant Gedimino prospektu, prisijungė kur kas daugiau žmonių: vieni – sąmoningai, kiti – tik dėl to, kad žingsniavo gatve žiūrėdami, kas vyksta Gatvės muzikos dienos proga. „Einu su violetiniu judėjimu, o ką daryti“, - krizeno mobiliuoju telefonu kalbėdamas jaunuolis.

Eidama Gedimino protestu minia toliau skandavo: „Žmonės iš klano laimės“, „Melui ne“, ‚Gėda“ ir „Lietuva“.

Miniai pasiekus prie Seimo esančią Nepriklausomybės aikštę, buvo sugiedotas Lietuvos himnas, aktyvistai kalbėjo apie tai, kad nei pensijų mažinimo, nei kitų sunkmečio padiktuotų aplinkybių neišprovokuoti žmonės nesukilo, labiau juos sujaudino „vieno mažo vaiko likimas“.

Kalbinta jaunų žmonių grupelė, iš toliau stebėjusi susirinkusiuosius, sakė nesuprantantys, ko tiksliai siekia protestuotojai, nes neseka šios istorijos. „Atrodo suaugę protingi žmonės, nemanome, kad daužys langus“,  – grėsmės nejaučiantys sakė jaunuoliai.

Iš tiesų, incidentų ir provokacijų šį kartą nebuvo. Sukalbėję maldą iš Sibire buvusių ištremtų moterų parašytos maldaknygės, pasipriešinimo akcijos organizatoriai pakvietė minią grįžti prie Prezidentūros ir ten likti. Žmonės tuoj pat ėmė skirstytis.

„Yra užfiksuotas susirinkimų įstatymų pažeidimas, renkama medžiaga, kas organizavo šį susirinkimą ir eiseną, nes tam nebuvo išduotas leidimas. Sulaikytų asmenų nebuvo, jokių kitų viešosios tvarkos pažeidimų neužfiksuota“, – šeštadienio eisenos pasekmes komentavo Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato budintysis atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai portretas
Tai Grigolytė gerai girdėjo, ką ten krizeno koks jaunuolis, kalbėdamas telefonu, bet nesugebėjo išgirsti, kaip žmonės garsiai ir ilgai skandavo " žmonės prieš klaną laimės", tai ji straipsnyje atvirkščiai parašė. Negražu meluoti, labai negražu meluoti. Einančius link seimo žmonės sveikino, jiems mojavo praeiviai, beje prospekto dalis buvo užbarikaduota krepšinio įranga, atseit -varžybos. Na pirmą kartą teko matyti, kad varžyboms geriausia vieta yra gatvė. O žmonės, ramiai aplenkdami kliūtis, nuėjo prie seimo.

Mergaitė

Mergaitė portretas
Mergaitė privalo būti saugioje aplinkoje, o ne klano kalėjime. Juk matėme, kaip su ja elgėsi grobdami, tai nereikia manyti, kad dabar elgiamasi geriau. Būtina surasti, kur slepiama mergaitė. Abramikienė su Baltraitiene nenorėjo, net kad būtų apie mergaitę kalbama, svarstoma, o dabar nulėkė lankyti. Manau jos meluoja klano pavedimu.

Manau

Manau portretas
Perskaičiau straipsnį ir matau, kad ta grigolyte net ne vienoje vietoje parašė melą, iškraipė žmonių skanduojamus žodžius. Gėdą daro tokia žurnalistė Kauno Dienai.
VISI KOMENTARAI 50

Galerijos

Daugiau straipsnių