Vilniuje bus diskutuojama apie Europos prokuratūros modelį

  • Teksto dydis:

Pirmadienį Vilniuje prasideda tarptautinė konferencija, skirta apžvelgti Europos prokuratūros modelį.

Dvi dienas ekspertai iš ES valstybių narių ir ES institucijų bei agentūrų, taip pat akademikai neformaliai apžvelgs Pasiūlymo dėl Europos prokuratūros steigimo turinį, dalinsis idėjomis dėl pasiūlytos teisinės Europos prokuratūros struktūros, pranešė Teisingumo ministerija.

Pasak teisingumo ministro Juozo Bernatonio, tikimasi, kad ši konferencija ir joje pateikti pastebėjimai bus akstinas valstybėms narėms pradėti konstruktyvias diskusijas dėl Europos prokuratūros įsteigimo.

"Pasiūlymas dėl Europos prokuratūros įsteigimo yra vienas iš prioritetinių Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai klausimų budžiamosios teisės srityje. Nauji, veiksmingi būdai kovoje su Europos Sąjungos finansiniams interesams kenkiančiais nusikaltimais yra neabejotinai reikalingi, tačiau jie turi būti gerai apsvarstyti ir valstybių narių diskusijoms turi būti suteikta pakankamai laiko", - teigė J.Bernatonis.

Europos prokuratūros įkūrimas numatytas Lisabonos sutartyje.

"Kasmet ES biudžetas praranda apie 280 mln. eurų (apie 1 milijardą litų) dėl ES finansiniams interesams kenkiančių sukčiavimo nusikaltimų. Jei bus pritarta siūlymui įsteigti Europos prokuratūrą, ši institucija galės efektyviai užkirsti kelią neteisėtam ES biudžeto lėšų panaudojimui ir tolimesniems sukčiavimo atvejams", - teigiama ministerijos pranešime.

Konferencijoje dalyvaus Europos Komisijos narys Algirdas Šemeta, kuruojantis mokesčių ir muitų sąjungos, audito ir kovos su sukčiavimu sritį, ES valstybių narių teisingumo srities vyresnieji pareigūnai bei prokurorai, EK, ES Tarybos Generalinio sekretoriato, atitinkamų ES agentūrų ir institucijų atstovai bei autoritetingi tarptautinės akademinės bendruomenės nariai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių