Vietoj pasakų – sekso tiesos

Klaipėdietė tiesiog nustėro, kai dukra jos paklausė, kokiu būdu į moters kūną patenka spermatozoidas. Suglumusi mama nežinojo, ką atsakyti vaikui, perskaičiusiam apie tai antrokams skirtame vadovėlyje.

Drovisi ir tėvai, ir mokytojai

Kūdikiai ateina į pasaulį gimdami. Jie užsimezga mamos pilvelyje, kai vos akimi įžiūrima dalelė, vadinama kiaušinėliu, susijungia su kita, spermatozoidu vadinama, dalele, gauta iš tėčio.

Tokiais žodžiais antros klasės pasaulio pažinimo vadovėlyje apie žmogų ir aplinką užsimenama, iš kur atsiranda gyvybė.

Klaipėdietės Aušros L. manymu, jos dukrai dar ne laikas mokytis apie spermatozoidus, nes aštuonmetei tai sukelia daugiau klausimų nei aiškumo.

Tėvai būgštauja, nes nežino, kaip tinkamai į tokius vaikų klausimus atsakyti.

"Patys mokytojai drovisi garsiai kalbėti apie mamos ir tėčio meilės išraišką ir sąmoningai negirdomis nuleidžia šias eilutes. Tuomet parėjęs namo vaikas kamantinėja tėvus. Visai natūralu, kad jam kyla tokie klausimai", – konstatavo pašnekovė.

Klausia apie seksą

Mamos įsitikinimu, mokyti vaikus lytiškumo – svarbu, tačiau, prieš pasakojant apie spermatozoidus, reikėtų įspėti tėvus.

Klaipėdietės žodžiais tariant, susidaro vaizdas, kad apie lytiškumą mokykloje kalbama tik iš reikalo, nes tokius nurodymus davė Švietimo ir mokslo ministerija.

Kaip reaguoti tėvams, jei patys mokytojai raudonuoja kalbėdami apie vyro ir moters santykius?

"Antrokas antrokui nelygu, vieni jau naršo feisbuke, kiti dar apie Kalėdų Senelį svajoja. Bet negalima vaikui numesti kelių gluminančių žodžių, tokių kaip spermatozoidas, ir įsivaizduoti, kad jau viską paaiškinome. Suintriguoja ir palieka nežinioje. Kaip reaguoti tėvams, jei patys mokytojai raudonuoja kalbėdami apie vyro ir moters santykius? Pirmiausia reikia gerai apgalvoti, kaip tai padaryti, nesukeliant neigiamų pasekmių", – nerimą reiškė mama.

Šį klausimą klaipėdietė iškėlė klasės tėvų susirinkime.

Paaiškėjo, kad ne ją vieną stebina vadovėlio turinys, tačiau mokytoja į kalbas nesileido.

"Iš dainos žodžių neišmesi. Jei sistema liepia, turime vykdyti. Šis klausimas mums irgi nėra patogus, ypač kai gudresni mokiniai teiraujasi apie seksą. Patikėkite, jie žino daugiau už mus", – mokytojos atsakymą prisiminė Aušra L.

"Turi teisę žinoti"

Cituojamą pasaulio pažinimo vadovėlį "Gilė" mokykloms rekomendavo Švietimo ir mokslo ministerija.

"Vaikas turi teisę žinoti, kas vyksta pasaulyje", – įsitikinusi Švietimo ir mokslo ministerijos viceministrė Natalija Fatkulina.

Atremdama tėvų kritiką ji pateikė pavyzdį, kaip reikėtų atsakinėti į nepatogius vaikų klausimus apie spermatozoidus.

"Reikia gražiai paaiškinti vaikams, kad yra tam tikri mikroorganizmai ar tokios mažos dalelės, kurios gyvena tėvelyje, mamytėje. Ir kai iš didelės meilės jie susijungia, atsiranda vaikutis. Tai yra tiesa, tik vėliau, priklausomai nuo vaiko brandos, tas pasakojimas tampa sudėtingesnis", – atskleidė viceministrė.

Esą visiškai normalu, jog ketverių penkerių metų vaikai žino skirtumus tarp berniukų ir mergaičių.

Suaugusieji, apgaudinėdami ar mistifikuodami lytiškumą, patys kenkia savo atžaloms.

"Darydami iš to didelę paslaptį kenkiame ir vaikams, ir savo santykiams su jais. Juk augdamas jis anksčiau ar vėliau supranta tiesą. Žinoma, labai svarbu viską tinkamai interpretuoti", – neabejoja N.Fatkulina.

Tėvai vengia atvirauti

Paklaustas, ar ne per anksti antrokams aiškinti, kas yra spermatozoidas, vaikų ir paauglių psichiatras Linas Slušnys buvo konkretus.

Jo nuomone, turėsime rimtų nemalonumų, jei vaikus mokysime atmestinai, neatsakysime į jiems rūpimus klausimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klaipediete

Klaipediete portretas
Ziauru, kad musu vaikams, anukams vietoj graziu pasaku pakisa sekso pamokele. Matyt mazai dar vaiku, zudo, skandina, uzkasa siltnamiuose??,nes vaikai ....meile isbando labai anksti , nes juos to moko mokykloje, ....o isbandyti norisi, tai va iki ko prives musu vaikus europa....,dziaugiuosi jog gimiau paciu laiku, kada pasakos buvo tikros..., o ne karalius ir karalius, princese su princese....gaila vaiku..

Šventakupriams ir visiems kuprotiems

Šventakupriams ir visiems kuprotiems portretas
Pradinę mokyklą pradėjau lankyti 1956. Mokslas buvo privalomas visiems iki 16 metų, tad pirmoje klasėje mokinosi ir pypliai , ir krepšininko ūgio pasiekę barzdoti vyrukai. Mokyklų atsilikusiems dar nebuvo. Dvi dvynukės nežinojo kad vyrai skiriasi nuo moterų, kadangi tėveliai , uolūs davatkėnai, tai slėpė. Tad vyriausiasis per pertrauką maloniai tą nesusipratimą pašalino, parodydamas vyriškas grožybes. Kitaip sakant ,atliko dabartinio feisbuko misiją. Ir reikia būti absoliučiai nemąstančiu kad nesuprasti elementarios tiesos -vaikai tiesą turi sužinoti laiku , kvalifikuotai-kitaip bus jie traumuojami psichiškai.

šiaip

šiaip portretas
atsitiktinai pamačiau internete apie tokių "vertybių įdiegimą ,lyg tai Vokietijoje,auklėtoja mokė mažą mergytę seksualumo pamoką su berniuku,užteko poros minučių,gėda buvo žiūrėti į tai.tarp kitko musulmonų tikybos mokinių,atsiklausiama tėvų,ar jie norėtų,kad tos "moralinės vertybės "būtų mokomos,krikščionių tėvams,nesutinkantiems,tėvams baudos dedamos,arba mėn. į kalėjimą tėvai sodinami,mama ar tėtis,ketvirtoje klasėje moksleiviams pasakojama,kartu ir berniukai,ir mergaitės klasėje,vos ne medicinos instituto lygiu,neliks romantikos visai,vien seksas....Briuselio vertybės....
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių