Iš viešųjų pirkimų Seimo nariai siekia eliminuoti nusikaltusias įmones

Grupė Seimo narių siūlo užkirsti kelią viešuosiuose pirkimuose gynybos ir saugumo srityje dalyvauti įmonėms, kurios pačios arba jų vadovai teisti už korupciją.

Seime registruotos tai numatančios Viešųjų pirkimų, atliekamų gynybos ir saugumo srityje, įstatymo pataisos, jas pasirašė beveik pusšimtis parlamentarų.

Iniciatoriai sako norintys išgryninti jautrius viešuosius pirkimus gynybos ir saugumo srityje, atsižvelgiant į susiklosčiusią sudėtingą Lietuvos geopolitinę situaciją bei kylančias grėsmes nacionaliniam saugumui.  

Seimo nariai tikina, kad pataisomis bus panaikinta ydinga praktika, kai tiekėjai, įrašyti į nepatikimų įmonių sąrašą, įsteigia naujas bendroves ir toliau dalyvauja viešuosiuose pirkimuose – taip išvengia atsakomybės.

Pataisas pasirašė valdančiosios „valstiečių“ frakcijos vadovybė bei premjeras Saulius Skvernelis, jas parėmė Mišriai Seimo narių grupei priklausanti Aušra Maldeikienė, valdančiųjų koalicijos partneriai Juozas Bernatonis, Algirdas Butkevičius. 

Tuos pinigus, kuriuos mes skiriame krašto apsaugai, turėtų paimti sąžiningi verslininkai.

„Sprendžiame tų žmonių, kurie steigia įmones, vadinamuosius feniksus, tik tam, kad, apeidami draudimus, parduotų valstybei prekes ar paslaugas. Tai žmonės, kuri teisti, pripažinti kaltais, susikompromitavę“, – BNS sakė pataisų iniciatorius Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas „valstietis“ Vytautas Bakas.

„Tuos pinigus, kuriuos mes skiriame krašto apsaugai, turėtų paimti sąžiningi verslininkai, poligonus, kareivines statyti, infrastruktūrą socialiai atsakingi verslininkai, o ne tie, kurie korumpavo politikus ir pelnėsi viešojo intereso sąskaita“, – pridūrė jis.

V. Bako teigimu, pataisos leis sustiprinti sąžiningą verslą. 

Pataisomis perkančiąsias organizacijas ketinama įpareigoti iškart atmesti paraiškas, jeigu jas pateikęs tiekėjas bus padaręs nusikalstamas veikas valstybės tarnybai ir viešiesiems finansams.

Viešuosiuose pirkimuose negalėtų dalyvauti asmenys ar jų vadovaujamos įmonės, jeigu jie būtų pripažinti kyšininkavusiais, užsiėmusiais prekyba poveikiu, papirkimu, piktnaudžiavę, pripažinti neatlikę pareigų ar neteisėtu teisių į daiktą įregistravimu.

Taip pat pirkėjas negalėtų priimti paraiškų, jeigu dėl viešuosiuose pirkimuose siekiančios dalyvauti bendrovės patronuojančiosios įmonės per pastaruosius penkerius metus buvo priimtas ir įsiteisėjęs apkaltinamasis teismo nuosprendis.

Tokie patys reikalavimai būtų keliami ir tada, kai tiekėjo, nesvarbu, ar jis bus fizinis asmuo, ar įmonė, vadovo, akcininko, dalininko, taip pat jo patronuojančiosios įmonės akcininko, dalininko, vadovo, turinčio teisę įmonės vardu sudaryti sandorį, ar buhalterio ar kito asmens, galinčio surašyti ir pasirašyti tiekėjo apskaitos dokumentus, veikla būtų pripažinta kaip nesuderinama su nacionalinio saugumo interesais.  



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių