Vieni sutinka, dėl kitų abejojama

Teisingumo ministru tapti sutikęs Remigijus Šimašius žada gerinti teisėkūros principus ir mažinti teisinės sistemos reguliavimą. Dėl Artūro Zuoko tinkamumo eiti sveikatos apsaugos ministro pareigas būsimasis premjeras Andrius Kubilius smarkiai abejoja.

R.Šimašius įvardijo prioritetus

„Pagrindiniai spręstini dalykai yra teisėkūros darbo pagerinimas. Darbai, susiję tiek su viešumu, tiek su realiu teisės aktų vertinimu, tiek su periodiniu teisės aktų peržiūrėjimu“, – nacionaliniam transliuotojui sakė Lietuvos Laisvosios rinkos institutui (LLRI) šiuo metu vadovaujantis Remigijus Šimašius.

„Taip pat reikia pradėti rimtą dereguliavimo politiką ir atsisakyti reguliavimo ten, kur jis nebūtinas. Reikia atsisakyti įvairiausių reguliavimų tiek Teisingumo ministerijos reguliuojamoje srityje (notarų, registrų), tiek kitų veiklų reguliavime“, – pridūrė jis.
Paklaustas apie įstrigusį Aukščiausiojo Teismo teisėjo skyrimą bei neišmokėtų algų grąžinimą teisėjams R.Šimašius nurodė, kad tai nėra jo prerogatyva. „Šitie klausimai, man kaip būsimam teisingumo ministrui, tikiuosi, bus nedidelis galvos skausmas“, – kalbėjo jis.

R.Šimašius sakė neabejojantis, kad yra tinkamas kandidatas į teisingumo ministrus, nes „visą laiką buvo viena koja teisės srityje“.

„Yra ir kitų sričių, kuriose mano instituto darbo patirtis galėtų praversti. Tačiau visą laiką buvau viena koja teisės srityje. Tai man tikrai nėra svetima, nes esu teisininkas pagal išsilavinimą. Be to, Vilniaus universitet dėsčiau teisę ir buvau žurnalo „Problemos“ redakcinės kolegijos pirmininkas. LLRI mano darbas taip pat nemaža dalimi buvo susiejęs su teisės aktų ir projektų ekonomine analizė“, – aiškino R. Šimašius.

Tačiau jis pripažino, kad Andriaus Kubiliaus Vyriausybei didžiausi iššūkiai bus ekonominiai, o ne teisiniai. „Be jokios abejonės, šiai Vyriausybei svarbiausi iššūkiai bus ekonominiai, o ne teisiniai. Reikės skubiai subalansuoti valstybės finansus ir pagerinti finansinės veiklos sąlygas. Pastarasis uždavinys yra tam tikra Teisingumo ministerijos veiklos baras“, – sakė R.Šimašius.

Tikisi įgyvendinti idėjas

Ministro darbą R.Šimašius galėtų pradėti po kelių savaičių, iki tol jis toliau dirbs institute, vėliau jį pakeis naujas vadovas, kurio kandidatūra šiuo metu svarstoma.
R.Šimašius Lietuvos laisvosios rinkos prezidento pareigas ėjo nuo 2006-ųjų metų, šiuo metu Vilniaus universiteto Teisės fakultete jis dėsto Teisės teoriją.

„Pasiūlymas (tapti ministru - red.past.) buvo netikėtas ir kartu savalaikis. Rimtai jį apsvarstęs, supratau, kad tai bus solidus reformatoriškas kabinetas, turintis šansą išvesti Lietuvą iš daug metų trukusio pribrendusių reformų vilkinimo. Po savęs palieku tvirtą profesionalų komandą turintį Lietuvos laisvosios rinkos institutą, kuris toliau įgyvendins savo misiją.

Ministro postas suteiks galimybes įgyvendinti tas idėjas, prie kurių iki šiol teko nemažai dirbti institute. Visų pirma, tai skaidrumo ir atsakingumo teisėkūroje užtikrinimas. Taip pat dereguliavimas tiek ministerijos kuruojamose srityse, tiek kitose, kur žmonės laukia teigiamų pokyčių“, – nacionaliniam transliuotojui sakė R.Šimašius.

Svarstys A.Zuoko tinkamumą

Būsimasis premjeras Andrius Kubilius aiškina, kad dar svarstytų Artūro Zuoko tinkamumą eiti sveikatos apsaugos ministro pareigas.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų lyderis trečiadienį žurnalistams priminė, kad kandidatų į ministrus sąrašą Prezidentui teikia Premjeras, o ne atskiros partijos, todėl dėl kandidatūrų reikia diskutuoti.

„Svarstysim. Aš tikrai turiu abejonių. Norėtųsi, kad nauja Vyriausybė pradėtų savo darbą be kokių nors personalinių dėmių, ateinančių iš praeities“, - teigė A.Kubilius.

Apie galimą A.Zuoko kandidatūrą į sveikatos apsaugos ministro vadovo postą buvo pranešta po antradienį vykusio Liberalų ir centro sąjungos valdybos posėdžio.
Jame į sveikatos apsaugos ministrus buvo pasiūlytos Martyno Marcinkevičiaus ir A.Zuoko kandidatūros.


Šiame straipsnyje: šimašiusZuokasministrai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių