Vienas iš Lietuvos kriminalistų vadovų tapo policijos atašė Europole

Buvęs Lietuvos kriminalinės policijos biuro (LKPB) viršininko pavaduotojas Andžejus Roginskis tapo Lietuvos policijos specialiuoju atašė Nyderlanduose ir Europos policijos biure.

43 metų pareigūnas į pareigas paskirtas birželio pabaigoje trejų metų kadencijai.

26-tus metus policijoje tarnaujantis A. Roginskis sako nesijaučiantis naujoku – didelę tarnybos dalį jis skyrė žvalgybinei veiklai, LKPB jis ilgus metus vadovavo sudėtingiausioms operacijoms ir tyrimams, susijusiems su organizuotu nusikalstamumu, todėl tekdavo bendrauti ir su partneriais užsienyje.

„Vadovavau, kuravau tarptautinio bendradarbiavimo apsektą: operacinį, žvalgybinį aspektą. Tai ir keitimasis informacija, ir operacijos, ir tarptautiniai tyrimai, aš daug metų kuruoju būtent šią sritį. Darbas Europole atstovaujant Lietuvai – diplomatinis darbas, aš esu specialusis policijos atašė, Lietuvos ryšių palaikų biuro Europole vadovas specialiems klausimams, kurie susiję su Europolo mandatu. Europolo mandatas – sunkūs organizuoti nusikaltimai, kibernetiniai nusikaltimai, terorizmas“, – BNS sakė A. Roginskis.

Ryšių karininkai atstovauja savo šaliai, koordinuoja, tarpininkauja, dalyvauja savo šalies teisėsaugos ar žvalgybinio pobūdžio veiklą vykdančioms institucijoms vykdant tarptautinio bendradarbiavimo veiksmus, tyrimus, operacijas.

„Organizuotas nusikalstamumas ir terorizmas – du pavojingiausi reiškiniai, į jų prevenciją policija investuoja labai daug (mokymai žvalgybinė veikla ir pan.). Europolas yra pagrindinė teisėsaugos agentūra Europos Sąjungoje, labai svarbu čia tinkamai atstovauti savo šaliai“, – BNS sakė A. Roginskis.

Anot jo, Lietuvos piliečiai vykdo nusikaltimus užsienyje, o tarptautinis pareigūnų bendradarbiavimas padeda pasiekti rezultatų.

„Lietuvos policija padėjo kolegoms tyrimuose, operacijose, aktyviai teikė informaciją, pasidalijome savo patirtimi, kaip kovoti su nusikaltimus vykdančiais Lietuvos gyventojais, tai leido užsienio partneriams pasiekti ženklių rezultatų“, – sakė A. Roginskis.

„Brexit“ iššūkiai Lietuvos policijai

Planuojama, kad kitų metų kovą Jungtinė Karalystė baigs pasitraukimo iš Europos Sąjungos procesą. Į šią valstybę per emigracijos bangą persikėlė daug Lietuvos gyventojų. Lietuvai įstojus į Europos Sąjungą, kai kurie nusikalstamo pasaulio atstovai tuo pasinaudojo ir nusikalstamas veiklas perkėlė į užsienį.

„Brexit“ neabejotinai – didelis iššūkis visiems, nes Jungtinė Karalystė kovos su nusikalstamumu srityje – labai svarbus partneris ir žaidėjas tarptautinėje teisėsaugos ir žvalgybos bendruomenėje. Lietuvos policija, kaip ir kitų šalių kolegos, intensyviai ruošiasi, dvišaliais pagrindais, taip pat ir dalyvaujant bendrijoje įvairaus lygio darbo grupėse, vidaus saugumo užtikrinimo srityse“, – BNS sakė A. Roginskis.

Net neabejoju, kad ateityje turėsime atskirą specialybę ir mokymosi įstaigose – „kibernetinis policininkas.“

Jis abejojo, ar „Brexit“ tiesiogiai paveiks saugumo situaciją Lietuvoje.

„Pačiai Jungtinei Karalystei ypač svarbu, kad nesulėtėtų informacijos keitimasis ir bendrų veiksmų atlikimas, nes iki šiol ji Europole kaip šalis narė naudojosi visais Europolo įrankiais ir kanalais. Bet jau kitais metais, tai bus tik kaip trečioji valstybė, o tai reiškia ir šiek tiek kitokį statusą. Tačiau kuriami įvairūs kompensaciniai mechanizmai, kurie leis išlaikyti pozicijas įprastiniame lygyje, žmonių saugumas bus užtikrintas“, – tikina A. Roginskis.

Kibernetinis policininkas – ateities policininkas

Pareigūnas sako, kad naujas policijos iššūkis – kibernetiniai nusikaltimai arba nusikaltimų vykdymas pasinaudojant kibernetine erdve.

„Net neabejoju, kad ateityje turėsime atskirą specialybę ir mokymosi įstaigose – „kibernetinis policininkas“, – mano A. Roginskis.

Pasak jo, jau dabar būtina, kad kiekvienas policijos tyrėjas, o gal ir visi pareigūnai žinotų gerokai daugiau nei eilinis pilietis elektroninių technologijų srityje, nes išmanieji įrenginiai neretai išnaudojami nusikaltimams daryti arba gali būti svarbūs nusikaltimų liudininkai.

Nuo patrulio iki vieno iš vadovų LKBP

Iš Vilniaus kilęs A. Roginskis sako tarnyboje perėjo visas grandis – iš pradžių dirbo eiliniu patruliu.

1993 metais jis pradėjo dirbti policininku Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Patrulinėje tarnyboje, vėliau dirbo tos pačios tarnybos mobiliojoje kuopoje.

„Tuomet turėjome nemažai bendrų veiksmų, operacijų kartu su kriminaline policija, o būtent su Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnyba“, – prisiminė A. Roginskis.

Nuo 1999 metų jis pradėjo dirbti Vilniaus apskrities kriminalinėje policijoje, o netrukus – Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnyboje.

2002 metų sausio 16 dieną policininkas buvo pakviestas dirbti į neseniai sukurtą LKPB. Čia jis tapo Organizuoto nusikalstamumo tyrimo tarnybos 2-osios valdybos 2-ojo skyriaus vyresniuoju inspektoriumi, o nuo 2005 metų – tos pačios valdybos 1-ojo skyriaus viršininku.

2006 metais A. Roginskis buvo paskirtas Lietuvos kriminalinės policijos biuro Organizuoto nusikalstamumo tyrimo 1-osios valdybos viršininku.

2011 metų gegužės 23 dieną A. Roginskis paskirtas Lietuvos kriminalinės policijos biuro viršininko pavaduotoju ir tiesiogiai kuravo su organizuotu nusikalstamumu ir terorizmu susijusius nusikaltimų tyrimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO

DĖL BANKO SNORAS UŽGROBIMO portretas
GRYBAUSKAITĘ - KGB MAGNOLIJĄ Į KALĖJIMĄ!

,,,,,Atase,,,,tai pats zemiausias rangas

,,,,,Atase,,,,tai  pats  zemiausias  rangas   portretas
mazdaug valytojo siuksledeziu nesiotojo is kabinetu iki siukslyno lygis...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių