Kodėl anglų kalbos egzaminas parklupdė abiturientus?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Šiemet anglų kalbos brandos egzaminą išlaikė 97,9 proc. abiturientų – mažiausiai per pastaruosius trejus metus. Kodėl? Specialistų nuomone, paslydo tie mokiniai, kurie manė per porą mėnesių išmoksiantys kelerių metų kursą.

Vilniaus universiteto Kauno humanitarinio fakulteto germanų katedros doktorantė, anglų kalbos mokytoja, dėstytoja ir korepetitorė Daiva Šidiškytė mano, kad kalbėjimo užduotis išryškino abiturientų spragas, tačiau užduotys nebuvo per sunkios. Šių metų egzamino vertintoja, Akademijos Ugnės Karvelis gimnazijos anglų kalbos mokytoja Diana Čeponienė mano, kad problema – ne tik kai kurių vaikų motyvacijos stoka, bet ir anglų kalbos pamokų mokyklų programoje stygius.

– Šiemet anglų kalbos egzaminą išlaikė mažiau abiturientų nei pernai bei užpernai. Kaip manote, kodėl šiųmetis anglų kalbos egzaminas abiturientams pasirodė sunkesnis?

– Labai atidžiai išstudijavau šiųmečio anglų kalbos egzamino užduotis ir man nepasirodė, kad jos sunkesnės. Man atrodo, kad užduotys tiesiog tikslingiau siekia patikrinti kalbinius įgūdžius.

Pavyzdžiui, kaip abiturientai įsisavino dvyliktos klasės anglų kalbos reikalavimais nustatytą kalbos žodyną. Labai patiko įdomios klausymo ir skaitymo užduočių temos. Jos buvo atitinkančios laikmetį ir netgi šių dienų aktualijas. Pavyzdžiui, skaitymo užduotis apie artėjančias Rio de Žaneiro olimpines žaidynes ir asmenukes. Asmeniškai nesu tikra, ar reikalingos net keturios skaitymo užduotys. Galima suprasti ir egzamino sudarytojų siekį jas panaudoti gramatikai bei sakinių sandaros suvokimui patikrinti.

Sveikinu kalbėjimo įskaitos vertinimą pažymiu. Remdamasi asmenine patirtimi, galiu pasakyti, kad abiturientai pradėjo rimčiau žiūrėti į savo kalbėjimo įgūdžių lavinimą, žodyno plėtimą. Anksčiau kalbėjimo įskaita jiems atrodė tik formalumas. O juk žodinė komunikacija yra pagrindinė bendravimo forma! Kalbėjimo užduoties vertinimas pažymiu tikrai išryškino abiturientų žodinės komunikacijos spragas, gebėjimą kurti pokalbį, naudoti įvairias sakinio struktūras, platų žodyną. Iš tiesų, tie abiturientai, kurie neskyrė pakankamai dėmesio savo kalbiniams įgūdžiams lavinti, galėjo patirti sunkumų laikydami šią egzamino dalį. Jei nesipraktikuosi kalbėti prieš egzaminą, tikrai nepasieksi maksimaliai gerų rezultatų egzamino metu.

– Viena egzamino užduočių – klausymas. Abiturientai dažnai skundžiasi, kad jos metu būna kalbama su stipriu akcentu, todėl jie nieko negali suprasti. Kaip patartumėte pasiruošti klausymo užduočiai? Galbūt vertėtų dažniau žiūrėti BBC ar panašius kanalus? Kartais klausymo užduotyse pasitaiko ir škotiško akcento atvejų – kaip pasiruošti tokiems netikėtumams?

– Gyvename daugiakultūriame pasaulyje, kuriame nuolat vyksta įvairialypis tarptautinis dialogas. Anglų kalba tėra vienas įrankių vykti šiam dialogui. Dialogas vyksta tarp žmonių iš įvairių šalių, tad turime būti pasiruošę įveikti akcentų, dialektų ir tarmių keliamus iššūkius. "BBC English" yra terminas, randamas visuose rimtesniuose anglų kalbos žodynuose, kuriuo yra abibrėžiama standartinė, bendrinė šnekamosios anglų kalbos forma, kurią vartoja BBC televizijos ir radijo laidų vedėjai. Taigi, galima sakyti, kad tai nėra kalba, kuria anglai kalba gatvėje. Tai yra reprezentatyvi anglų kalba.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių