Vien rūšiuoti nepakanka – svarbu tai daryti teisingai

  • Teksto dydis:

Šiandien daugeliui mūsų pakuočių atliekų rūšiavimas jau tapo įprastu dalyku ir neatsiejama kasdienės veiklos dalis.

Jau nieko nebestebina tai, kad rūšiuojant pakuočių atliekas, prisidedama prie švarios ir gražios aplinkos išsaugojimo, gamtinių išteklių taupymo, miškų ir naudingų žaliavų tausojimo. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad viskas yra suprantama, paprasta ir aišku. Tačiau vien tik faktas, kad rūšiuojame pakuočių atliekas nereiškia, jog tai darome teisingai.

Neretai žmonės vis dar nenori pradėti rūšiuoti vien dėl to, kad nežino kaip tai teisingai daryti ir susiduria su sunkumais dėl nežinojimo, į kurį iš trijų rūšiavimui skirtų konteinerių turi būti metama pakuotė. Iš tiesų, rūšiavimas yra kur kas paprastesnis nei daugeliui atrodo iš pirmo žvilgsnio. Tereikia įsiminti kelias paprastas taisykles, padėsiančias kasdienėje rūšiavimo veikloje.

Paprastos rūšiavimo taisyklės

Atminkite, kad stiklinės pakuočių atliekos turi keliauti į stiklo konteinerį, popieriaus ir kartono pakuočių atliekos bei makulatūra (laikraščiai, žurnalai, skrajutės) į popieriaus konteinerį, o visos kitos pakuočių atliekos į plastikui skirtą konteinerį. Tai reiškia, kad metalinės pakuočių atliekos (konservų dėžutės, aliuminio skardinės, metaliniai dangteliai), pakeliai nuo ledų, traškučių, gėrimų pakuotės nuo sulčių, pieno, dar kitaip vadinami „Tetrapakai“ turi būti metami į plastikinėms pakuočių atliekoms skirtus konteinerius.

Taip pat reikia įsidėmėti, ko nevalia mesti į spalvotuosius rūšiavimo konteinerius:

Į popieriaus, mėlynąjį konteinerį negalima mesti sauskelnių, vienkartinių servetėlių, tualetinio popieriaus, tapetų. Taip pat atsiminkite, kad visai nereikia išsegti sąvaržėlių iš žurnalų ar knygų, popierius ar kartoninės dėžės gali būti ir su lipnia juostele.

Į stiklo, žaliąjį konteinerį tikrai neturėtų pakliūti veidrodžiai, porcelianas, krištolas, keramika, televizorių ekranai, langinis stiklas, namų langų stiklų paketai bei automobilių stiklai, elektros lemputės ar jų dūžis.  Juos derėtų gabenti į stambiagabaričių atliekų aikšteles, esančias kiekviename mieste ar rajone.

Mesti ar nemesti?

Nepamirškite, kad plastikinėms atliekoms skirtame (geltonajame) konteineryje neturi atsirasti plastikinės dailylentės, dantų šepetėliai, skutimosi peiliukai, higienos reikmenys, medicinos atliekos, švirkštai, pavojingomis atliekomis užteršta pakuotė ir statybinės ar remonto atliekos. Jas reikia išmesti į buitinių atliekų konteinerį ar pristatyti į stambiagabaričių atliekų aikšteles.

Taip pat svarbu paminėti, kad prieš išmetant skardines nuo gėrimų, plastikinius butelius, kartonines dėžes, jas reikia suspausti, sulankstyti, kad visos šios atliekos užimtų kuo mažiau vietos konteineryje ir nebūtų vežiojamas oras.

Buityje dažnai pasitaiko ir tokių pakuočių dėl kurių kyla nemažai klausimų. Jei abejojate, mesti ar nemesti vieną ar kitą pakuotę į rūšiavimui skirtą konteinerį, nepamirškite auksinės rūšiavimo taisyklės: jei tai tikrai PAKUOTĖ, vis tiek ją meskite. Tinkamos perdirbimui atliekos supresuojamos ir perduodamos perdirbėjams, o netinkamos perdirbimui  yra deginamos ir taip gaunamas kuras, kuris naudojamas energijos gamybai. Mišrios komunalinės atliekos vežamos šalinimui į sąvartyną.


Šiame straipsnyje: atliekosrūšiavimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių