Vidaus reikalų ministras sako neatsistatydinsiąs (papildyta)

Vidaus reikalų ministras liberalcentristas Raimundas Palaitis teigia neketinantis atsistatydinti, o Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) vadovų atleidimą sako buvus būtinu.

Tačiau tyrimą dėl FNTT vadovų atleidimo pradėjusiai Antikorupcijos komisijai Valstybės saugumo departamento (VSD) rašto, tapusios pagrindu atleisti FNTT direktorių Vitalijų Gailių bei jo pavaduotoją Vytautą Giržadą, turinio neatskleidė, tvirtindamas, jog tą padaryti galima tik su saugumo departamento sutikimu.

„Neketinu atsistatydinti, todėl, kad aš priėmiau svarbų ir ryžtingą žingsnį, kad tokie pareigūnai negalėtų dirbti FNTT, nes tai yra viena iš pagrindinių institucijų, kuri ir toliau tiria “Snoro„ bylą“, - žurnalistams Seime trečiadienį sakė R.Palaitis.

Jis patvirtino FNTT direktoriaus V.Gailiaus ir jo pavaduotojo V.Giržado atleidimą suderinęs su šalies vadove Dalia Grybauskaite.

Praėjusią savaitę vidaus reikalų ministras R.Palaitis iš pareigų atleido FNTT direktorių V.Gailių ir jo pavaduotoją V.Giržadą. Pareigūnai darbus prarado kitą dieną, kai vidaus reikalų ministras atėmė iš jų teisę dirbti su slapta informacija. Ministras teigė taip padaręs Valstybės saugumo departamento teikimu, atliekant tyrimą dėl žiniasklaidai nutekintos informacijos apie planuojamą „Snoro“ nacionalizavimą. Tačiau VSD vėliau nepatvirtino, kad toks teikimas buvo ir nurodė pateikęs ministrui ne teikimą ar siūlymą, o raštą, kuriame apibendrinti pareigūnų patikrinimų poligrafu duomenys.

Vidaus reikalų ministras sakė Seimo Antikorupcijos komisijai neatskleidęs Valstybės saugumo departamento rašto, jam tapusio pagrindu atleisti FNTT vadovus, turinio.

„Antikorupcijos komisija šitos pažymos prašė, bet šita pažyma yra su žyma ISS, tai reiškia išslaptinti tik su subjekto sutikimu. Komisiją domino visos aplinkybės, bet ne į visus klausimus aš galėjau atsakyti, nes prokuratūros iniciatyva tyrimas pradėtas Valstybės saugumo departamente. Aš pateikiau informaciją, kokią galėjau pateikti, jei to neužteko, tegu eina klausia VSD darbuotojų“, - sakė ministras.

Taip pat jis patvirtino, jog informaciją apie tyrimus poligrafu yra gavę visi šalies vadovai. „Apie tyrimą poligrafu visi pirmieji valstybės asmenys, ir aš su finansų ministre, pažymas gavau“, - sakė ministras.
Ministras taip pat pakartojo FNTT vadovus atleidęs VSD siūlymu ir sakė esąs įsitikinęs tokio sprendimo teisingumu. „Atleisti, nes neteko teisės dirbti su slapta informacija, o neteko dėl visos mano turimos informacijos ir VSD siūlymo skubiai spręsti klausimą dėl vadų galėjimo dirbti su slapta informacija“, - tvirtino R.Palaitis.

„Visi žino, kad vyksta, vyksta “Snoro byla„, vyksta tai, kad apie milijardas litų iš “Snoro„ iškeliavo, tai, kad informacija buvo nutekinta, ir klausimas, kas nutekino tą informaciją, štai ir viskas“, - pridūrė ministras.
Jis sakė įsitikinęs tokio sprendimo teisingumu: „Aš kovosiu už valstybės interesus, ne nutekinimas informacijos, dėl ko milijardas litų Lietuvos žmonių iškeliavo iš banko, yra visiškai netoleruotinas“.

Prie Prezidentūros surengto visuomenininkų mitingo, kuriame reikalaujama jo atsistatydinimo ir FNTT buvusių vadovų grąžinimo į pareigas, R.Palaitis sakė nesureikšminantis. „Mitingų įvairių būna, ir mitinguose dažnai politikai raginami atsistatydint, ir kiti ministrai“, - sakė R.Palaitis.

Apie 1000 žmonių trečiadienio vidurdienį susirinko prie Prezidentūros į mitingą, kurio organizatoriai reiškia paramą vidaus reikalų ministro atleistiems FNTT vadovams.

Liberalų ir centro sąjungos deleguoto ministro R.Palaičio sprendimu atleisti FNTT vadovus viešai suabejojo ir koalicijos partnerių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų vadovai, pareiškę, kad atleidimo motyvai nėra aiškūs, tačiau ministro pusėn stojo prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Atleistus FNTT pareigūnus šalies vadovė apkaltino politikavimu. Ji pirmadienį žurnalistams sakė, kad iš pareigų tarnybos direktorius ir jo pavaduotojas atleisti, kai „nelabai gerai“ pasirodė prokuratūros prašymu Valstybės saugumo departamentui (VSD) atlikus tyrimą dėl informacijos apie „Snoro“ banką nutekinimo.
Pirmadienį Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl informacijos apie planuojamus pareigūnų veiksmus, tiriant banko „Snoras“ veiklą, neteisėto atskleidimo.

Lapkričio mėnesį prieš pat „Snoro“ nacionalizavimą dienraštis „Lietuvos rytas“, cituodamas anoniminius šaltinius, pranešė, kad „Generalinė prokuratūra jau pasirašė leidimus atlikti kratas viename bankų ir jo vadovų namuose“. Konkretaus banko dienraštis nenurodė, tačiau teigė, jog taikinys yra „lietuviškas bankas“. Daugiau nei trečdalį „Lietuvos ryto“ akcijų valdė „Snoro“ bankas.


Šiame straipsnyje: FNTTRaimundas Palaitis

NAUJAUSI KOMENTARAI

CHO -CHO

CHO -CHO portretas
Atsistatydinus - reiškia pripažinti savo klaidas. Savo posto laikysis dantimis ir nagais.

Idomu

Idomu portretas
Kodėl FNTT vadovai dėl melo detektoriaus parodymų neteko postų, o panelei Stankūnaitei melo detektoriaus parodymai pedofilijos byloje negalioja?

lietuvis

lietuvis portretas
klausyk palaiti,esi apsisikes ir prisidirbes jau iki ausu,tai buk vyras ir pasielg vyriskai,apleisk kede kitam,o ne kaip meslas prasmirdes toj kedei,juk neamzinai,ilgiausiai iki seimo rinkimu
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių