Viceministras nesutinka, kad penktadalis Lietuvos skursta

Duomenys, kad penktadalis Lietuvos gyventojų skursta, yra už 2014 m., o kiek dabar žmonių skursta, žinosime 2018 m., LRT RADIJUI sako Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos viceministras Gintaras Klimavičius.

Jo teigimu, dabartinė situacija daug geresnė ir gyvenimas gerėja, tik „už tuos gerus darbus, kurie buvo padaryti dabar, tik kitos vyriausybės galės pliusus prisiimti“.

– Pone Klimavičiau, koks oficialus skurdo lygis Lietuvoje ministerijos turimais duomenimis?

– Skurdo lygį nustato Statistikos departamentas. Tai, ką pateikia, tą Statistikos departamentas ir pateikia. Bet Statistikos departamento duomenys yra už 2014 m. Daroma labai didelė klaida, jei tapatinamas dabartinis momentas su tuo, kokie duomenys buvo imti. Tai, koks skurdo lygis yra dabartiniu momentu, pagal Statistikos departamento skaičiavimo metodiką žinosime tik 2018 m.

– Kaip reaguoja ministerija į Statistikos departamento tyrimus pernai ir 2014 m., kur nurodyta, kad šalyje skursta daugiau nei penktadalis žmonių ir jų dar padaugėjo?

– Būtent – duomenys yra 2014 m. Vien tik ministerija daro labai daug ką, nes nuo 2014 m. didinamas ir MMA [minimalus mėnesinis atlyginimas], ir neapmokestinamasis pajamų dydis, savivaldybės remiamos pašalpomis. Taigi procesas vyksta. Mes maišome du skirtingus dalykus – vykdymą ir duomenis. Dabar vertiname situaciją, kuri buvo 2014 m. Norime kalbėti apie dabartinę situaciją ar apie tai, kas buvo?

– Pone Klimavičiau, kokia dabartinė situacija?

– Dabartinė situacija daug geresnė, bet, kadangi ministerija atskirų tokių tyrimų nedaro – tai daro Statistikos departamentas, tuos duomenis, kurie yra šiandien, turėsime tik 2018 m. Aš tai ir noriu pasakyti.

– Bet turbūt nelabai galima kas ketverius metus atlikti tokius tyrimus, nes žmonės gyvena šiandien?

– Ką jūs norite teigti? Aš jums ir sakau, kad mes imame duomenis už 2014 m. ir sakome, kad dabar žmonės skursta. Dabar MMA yra padidintas 27 proc., didėja NPD (nuo 2017 m. bus 310 eurų). Gyvenimas gerėja. O kai mes pradedame vertinti pereitus duomenis [lygindami] su dabartine situacija, išeina manipuliavimas.

– Pone Klimavičiau, ar minimalių pajamų neapmokestinamojo dydžio padidinimo pakanka, kad žmonės jau nebūtų laikomi skurstančiais?

– Vien to nepakanka. Yra visa situacija ir ji kompleksinė. Jei žiūrėjote metodiką, kaip skaičiuojama, ten labai daug duomenų. Bet aš kalbu tik apie vienus, kurie daro daugiausia įtakos.

– Kaip skurdo mažinimui pasitarnauja ministerijos socialinės atskirties ir skurdo mažinimo strategija?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Untokas

Untokas portretas
kiek šį TIPĄ laikys vyriausybė,kuris NESUVOKIA,kad per paskutinius 8 metus pensija padidinta TIK apie 11 eurų--į metus po 1,3 euro,AR TAI GALI GYVENIMAS PAGERĖTI?Manau,VYGDO NUSIKALSTAMĄ REKLAMĄ--dėl NEMOKŠIŠKUMO.Kodėl LAIKOMAS tokiose pareigose,kuris tyčiojasi iš vargstančių?

jaučiu

jaučiu portretas
ar jis tik ne darba parcija atstovas?

Pritariu Šulcui

Pritariu Šulcui portretas
Tai jau taip... Kai prie deklaruotų savivaldybėse dar prisidės tie, kuriuos nekilnojamo turto mokesčiai iš namų išvarys, tikrai turėsim bomžų Lietuvą, kuria prieš visą pasaulį puikuotis galėsim!
VISI KOMENTARAI 20

Galerijos

Daugiau straipsnių