Vertimai – už parlamentinei veiklai skirtas lėšas

Seimo kanceliarija siūlo leisti už parlamentinei veiklai skirtas lėšas apmokėti vertimo paslaugas

„Lietuvos žinios“ rašo, kad pastaruoju metu seimūnai Seimo kanceliarijos vertėjus užvertė reikalavimais išversti šimtus puslapių įvairių žanrų tekstų, neturinčių nieko bendra su parlamentine veikla.

Pasak dienraščio, artėjant Lietuvos pirmininkavimui Europos Sąjungai, Seime dirbantys vertėjai ir taip sukasi tarsi voverės rate, todėl politikų užgaidas jie priversti tenkinti po darbo valandų.

Gelbėdamasi iš susiklosčiusios padėties, Seimo kanceliarija prašo Seimo valdybos, kad ši leistų politikams už reikalingas vertimo paslaugas susimokėti iš parlamentinei veiklai skiriamų lėšų. Tokį siūlymą Seimo valdyba planuoja svarstyti trečiadienį.

„Kai Seimo nariai siunčiami į užsienio komandiruotes, jiems padedama parengti visą būtiną medžiagą. Tai darome ir darysime toliau. Tačiau pastaruoju metu vertėjams pagausėjo užsakymų, kurie nieko bendra su parlamentine veikla neturi“, - dienraščiui sakė Seimo kancleris Jono Mileriaus.

Kokio žanro kūrinius politikai prašo išversti, J.Milerius nekonkretizavo, tik paminėjo, kad tarp jų yra straipsnių, besimokantiems politikams reikalingų rašinių. Dažniausiai juos norima versti į anglų kalbą, tačiau prireikia ir vertimų į vokiečių bei prancūzų kalbas.
Seimo kanceliarijoje šiuo metu dirba keli anglų ir po vieną kitų populiarių kalbų vertėją. Prieš pirmininkavimą ES vertėjų turėtų daugėti.

Ar kanceliarijos planams pritars Seimo valdyba, kanceliarijos veiklą kuruojanti parlamento vicepirmininkė Virginija Baltraitienė prognozuoti nesiėmė. Jos nuomone, asmeniniais tikslais vertėjų paslaugomis besinaudojantys politikai už tai turėtų susimokėti iš savo kišenės.

Pagal Seimo statutą tautos išrinktieji kiekvieną mėnesį su parlamentine veikla susijusioms išlaidoms apmokėti gauna 1 VMDU (vidutinis mėnesinis darbo užmokestis) dydžio sumą - 2,1 tūkst. lito.

Seimo valdybos sprendimu iš šių lėšų leidžiama apmokėti Seimo nario ir jo padėjėjų tarnybinių telefoninių pokalbių sąskaitas, internetinį ryšį, biuro nuomą, jo aptarnavimą.
Tradiciškai daugiausia lėšų Seimo nariai išleidžia su transporto paslaugomis susijusiems reikalams - automobilio nuomai, jo techniniam aptarnavimui, remontui, draudimui.

Parlamentines lėšas taip pat galima leisti Seimo nario ataskaitai spausdinti ir platinti, mokėti viešosios informacijos rengėjams, informuojantiems apie parlamentaro veiklą. Už skirtus pinigus Seimo narys gali prenumeruoti periodinius leidinius, įsigyti knygų, gėlių, suvenyrų.

Jei krašto ekonomikos padėtis šiemet neprivers Seimo taisyti įstatymų, nuo kitų metų parlamentinėms išlaidoms Seimo nariai gaus 1,7 VMDU - 3570 litų.


Šiame straipsnyje: vertimaiparlamentinės lėšos

NAUJAUSI KOMENTARAI

666

666 portretas
ti poto kaip bus ivestas progresyvinis mokestis
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių