Vengrijoje apdovanotas berniukas iš Lietuvos, išgelbėjęs tėvui gyvybę

  • Teksto dydis:

Vakar Vengrijos sostinėje Budapešte iškilmingoje Europos skubios pagalbos numerio asociacijos EENA apdovanojimų ceremonijoje buvo pagerbtas aštuonerių metų berniukas iš vieno Jonavos rajono Šilų seniūnijos kaimo. Šiam vienos Jonavos mokyklos pirmokui buvo skirtas jaunojo superherojaus apdovanojimas už laiku iškviestą pagalbą sąmonę praradusiam tėvui. Apdovanojimą didžiulės auditorijos akivaizdoje įteikė teatralizuotas personažas Kapitonas Europa.

Laimingai pasibaigusi istorija įvyko šiemet, sausio 10-ąją, kai bendruoju skubios pagalbos telefonu 112 paskambinęs tuomet dar septynmetis Nojus pranešė namuose radęs negyvą tėtį.

Kaip praneša Bendrasis pagalbos centras, tikslaus namų adreso jis negalėjo pasakyti, bet šioje situacijoje pasitarnavo pernai, metų pabaigoje, Lietuvoje įdiegta pažangi skambinančiojo vietos nustatymo sistema AML (angl. Advanced Mobile Location). Bendrojo pagalbos centro operatorė nustatė įvykio vietą pagal paties telefono perduotas koordinates.

Į nelaimės vietą pasiųsti medikai rado sąmonę praradusį vyrą, kuriam buvo suteikta skubi kvalifikuota pagalba ir tokiu būdu išgelbėta gyvybė.

Septynmečio poelgis ir sugebėjimas nepasimesti stresinėje situacijoje sujaudino ir vietos medikus, ir policininkus, ir Bendrojo pagalbos centro pareigūnus. Kaip portalui pasakojo vietinės seniūnijos darbuotojai, berniukas, grįžęs iš mokyklos, rado ant grindų gulintį tėvą. Mama tuo metu buvo darbe.

Kai apie šią istoriją sužinojo Europos skubios pagalbos numerio asociacijos EENA atstovai, buvo nuspręsta apdovanoti Nojų iškilmingo renginio metu Budapešte. Kartu su juo į ceremoniją buvo pakviesti ir tėvai: mama ir po nelaimingo atsitikimo atsigavęs tėtis.

Europos skubios pagalbos telefono numerio asociacijos EENA apdovanojimų ceremonija organizuojama kasmet nuo 2008 metų ir yra vieninteliai Europos apdovanojimai skubios pagalbos tarnybų srityje. Renginio metu apdovanojami pasižymėję skambučių operatoriai, atsakingai nelaimių metu pasielgę piliečiai, krizes suvaldžiusios pagalbos tarnybos ir išskirtinių laimėjimų pasiekę pagalbos skambučių centrai. 2015 m. geriausio metų operatoriaus apdovanojimą buvo pelniusi ir Bendrojo pagalbos centro Vilniaus skyriaus operatorė, konsultavusi telefonu ir padėjusi išgelbėti dvejų metukų berniuko gyvybę, kol į nelaimės vietą atvyko medikai.

Apdovanojimų ceremonija organizuojama kartu su didele kasmetine tarptautine konferencija, kuri šiemet balandžio 5–7 d. vyksta Budapešte. Konferencijoje dalyvauja apie 600 žmonių iš daugiau nei 50 pasaulio šalių – įvairių pagalbos tarnybų, tyrimų institucijų, įrangos gamintojų ir visuomenės atstovai. Konferencijoje bus aptarta daug įvairių temų. Bendrojo pagalbos centro viršininko pavaduotojas Tadas Maroščikas antrą ir trečią konferencijos dieną dalyvaus diskusijose ir pristatys Lietuvos pasirengimą „eCall“ sistemos veikimui bei AML funkcijos įdiegimą, padėjusį nustatyti apytikrę Nojaus buvimo vietą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių