Vėl siekiama į dienos šviesą ištraukti buvusius KGB bendradarbius

Prieš gerą pusmetį Seimui atmetus siūlymą paviešinti prisipažinusių KGB bendradarbių pavardes, parlamentaras Zbignevas Jedinskis vėl inicijuoja tokią įstatymo pataisą.

Jis su kitais Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos nariais siūlo, kad „užregistruotų, prisipažinusių ir įrašytų į įskaitą asmenų pateikta informacija ir duomenys apie juos yra išslaptinami nuo 2019 metų sausio 1 dienos“.

Dabar ši informacija yra įslaptinta 75 metams.

„Asmenys bendradarbiavę su KGB, būdami įslaptintais, kai visuomenė apie juos nežino, jie gali būti šantažuojami ne tik vidaus politikų, bet ir iš išorės. Tie žmonės yra potencialūs valstybės kenkėjai, ir niekas negali garantuoti, kad jie iki šiol nėra kaimyninės valstybės agentai“, – teigia Z. Jedinskis.

Tie žmonės yra potencialūs valstybės kenkėjai, ir niekas negali garantuoti, kad jie iki šiol nėra kaimyninės valstybės agentai.

Anot jo, dalis tokių asmenų ėjo ir iki šiol eina aukštas pareigas valstybės valdžios įstaigose ir teismų struktūrose.

Tokį siūlymą Z. Jedinskis buvo pateikęs ir pernai, tačiau Seimas rugsėjo 21 dieną pirmoje – pateikimo – stadijoje jį atmetė. Tuomet už projektą balsavo 19 parlamentarų, prieš buvo 26, 33 susilaikė. Pataisos atmestos net negrąžinus jų tobulinti.

Tuo metu šiemet kovą Lietuvos žvalgyba pristatydama grėsmių nacionaliniam saugumui vertinimą pareiškė, kad Rusijos saugumas yra nusitaikęs į buvusio bendradarbiavimo su sovietų KGB nedeklaravusius valstybės tarnautojus, tam naudoja Rusijos archyvuose saugomą informaciją.

„Rusijos žvalgybos tarnybos verbuodamos Lietuvos piliečius dar naudojasi Rusijos archyvuose esančia įslaptinta informacija apie buvusius KGB agentus Lietuvoje. Rusijos žvalgyba ieško ir bando kompromituoti buvusius Sovietų Sąjungos tarnybų slaptuosius bendradarbius, kurie to nėra deklaravę ir šiuo metu dirba Lietuvos valstybės institucijose bei disponuoja Rusijos žvalgybos tarnybas dominančia informacija ar gali paveikti priimamus sprendimus“, – rašė Valstybės saugumo departamentas (VSD) ir karinė žvalgyba.

VSD vadovas Darius Jauniškis sakė, kad pažeidžiami ir šantažuojami šiuo atveju gali būti tiek prisipažinusieji apie bendradarbiavimą su KGB, tiek nutylėjusieji apie savo ryšius.

Konkrečių faktų jis teigė negalįs atskleisti, tačiau užsiminė, jog VSD yra žinoma ir apie šantažuojamus asmenis, kurie yra nuslėpę savo bendradarbiavimą su KGB.

2000 metais įsigaliojęs įstatymas buvusiems KGB ir kitų sovietinių specialiųjų tarnybų darbuotojams bei slaptiems bendradarbiams leido prisipažinti ir registruotis specialioje komisijoje, įslaptinant duomenis. Nuslėpusiesiems savo KGB praeitį grėsė paviešinimas ir kai kurie profesinės veiklos apribojimai. Galimybė prisipažinti buvo ir anksčiau – 1991 – 1992 metais, Aukščiausiosios Tarybos laikinajai komisijai.

Paskelbus savanoriško prisipažinimo terminą, Liustracijos komisijai apie bendradarbiavimą su slaptosiomis SSRS tarnybomis prisipažino 1589 asmenys.

Remiantis išlikusia KGB dokumentine medžiaga daroma prielaida, kad 1940 – 1991 metais su LTSR KGB slapta bendradarbiavo apie 118 tūkst. asmenų.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras sausį baigė skelbti penkerius metus palaipsniui viešintus agentų archyvinių asmens bylų registracijos žurnalo duomenis.

Istorikų teigimu, dalis KGB archyvų dokumentų Lietuvoje galėjo būti sunaikinta, nemaža dalis – išvežta į Rusiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tam --nesuprantu,,,valstybe,,,ZINO,,,o kas ta ,,valstybe

tam  --nesuprantu,,,valstybe,,,ZINO,,,o  kas  ta  ,,valstybe portretas
sudaro ,,,kurie zino,,??,buve KGBenikai ????--ar visa lietuviu tauta -KURIE NEZINO ???IR NIEKAS NEI REKIA ,NEI YTARINEJA --VISI MATO KOKIAS SUNYBES LIETUVOJE KRECIA KONSERVATLYBERASTINIAI KGB-ESNYKAI....

Nesuprantu

Nesuprantu portretas
nesuprantu tokio įniršio.VALSTYBĖ ŽINO apie tuos žmones,jei jie veržiasi į valdžią ,tai yra tikrinami,tai kam kelti sumaištiĮ.O ką JŪS DAVĖT VALSTYBEI BE SAVO RĖKAVIMO IR ĮTARINĖJIMŲ,-KO GERO TIK LAUKIAT PAŠALPŲ IR SĖDIT RAŠINĖDAMI PRIE KOMPO.EIKIT DIRBTI.

.klausimai

.klausimai portretas
protu nesuvokiamas kaip rasa jukneviciene gavo Nato tokias aukstas pareigas, svieto pabaiga, ka jinai ir ten ruosiasi azuoliukus sodinti
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių