Vėl nepriimtas IAE darbo pratęsimo įstatymas

Seimui dar kartą pritrūko balsų pritarti narystei Europos Sąjungoje prieštaraujančiam įstatymui, kuriuo siekiama pustrečių metų pratęsti Ignalinos atominės elektrinės (IAE) darbą.

Opozicinės Tvarkos ir teisingumo frakcijos nario Juliaus Veselkos parengtas įstatymo projektas praėjo visas svarstymo stadijas Seime, nuolat surinkdamas daugumą balsų tiek iš valdančiųjų frakcijų, tiek iš opozicijos.

Tačiau praėjusią savaitę keturis kartus skelbiant galutinį balsavimą, nemenka dalis valdančiosios koalicijos atstovų atsisakydavo jame dalyvauti, taip užtikrindami, kad pritrūktų balsų priimti įstatymą. Taip atsitiko ir šį antradienį, eilinį kartą balsuojant dėl J.Veselkos pasiūlyto įstatymo priėmimo.

Balsavime turi dalyvauti ne mažiau kaip 71 Seimo narys. Plenarinių posėdžių salėje antradienį buvo kur kas daugiau parlamentarų, tačiau balsavime dalyvavo tik 63. Už įstatymą buvo 54 Seimo nariai, prieš 2, susilaikė 7 parlamentarai.

Pirmininkaujantis posėdžiui Seimo pirmasis vicepirmininkas Raimondas Šukys informavo, kad projektas bus dar kartą siūlomas parlamentarų balsavimui, „kai bus pakankamas Seimo narių skaičius“.

Įstatymo projektu nustatyta, kad „suderinus su ES institucijomis“ IAE darbas pratęsiamas iki 2012 metų liepos 1 dienos. Suderinimą esą skubiai turėtų atlikti Vyriausybė.

Toks įstatymas grubiai pažeistų Lietuvos stojimo į ES sutartį, kuri numato, kad šiuo metu veikiantis vienintelis IAE antrasis blokas turi būti išjungtas iki paskutinės 2009 metų dienos. Seimo Teisės departamentas atkreipė dėmesį, kad įstatymas prieštarauja Stojimo į ES sutarčiai.

„Nieko antikonstitucinio ir antiįstatymiško ten nėra, nes jėgainės darbas būtų pratęstas tik susitarus su ES“, - pareiškė J.Veselka.

Premjeras Andrius Kubilius yra sakęs, kad nežino, kaip reikėtų vykdyti įstatymą, jeigu jis būtų priimtas. Anot jo, Vyriausybė „gerbs bet kokius Seimo priimtus sprendimus“, bet realybė esą tokia, kad jau kitų metų vasarį IAE baigsis kuro atsargos, kuris galės būti papildytas tik po gero pusmečio. Todėl bet kuriuo atveju jėgainę teks stabdyti.

Vyriausybė jau įpareigojo Energetikos ministeriją parengti tvarką, kaip IAE bus išjungta šių metų gruodžio 31 dieną.

Dar praėjusią savaitę Seimo nariai dviejų balsų persvara atmetė teisiškai neįpareigojančią rezoliuciją dėl IAE darbo pratęsimo iki 2012 metų pabaigos.


Šiame straipsnyje: Ignalinos atominė elektrinė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių