V.Baliukonis bandys grįžti į diplomatinę tarnybą

Prezidentės Dalios Grybauskaitės viešai sumenkintas buvusio valstybės vadovo Valdo Adamkaus patarėjas užsienio politikos klausimais Valteris Baliukonis bandys sugrįžti į diplomatinę tarnybą.

Turi rašyti prašymą

V.Baliukonis turi teisę parašyti prašymą Užsienio reikalų ministerijai atnaujinti su juo diplomato sutartį. Tokia teise jis ketina pasinaudoti. Prašymą svarstys ministerijos Atestacijos komisija. Jai vadovauja ministerijos kancleris Kęstutis Jankauskas. 

Kol kas neaišku, kada V.Baliukonis pateiks prašymą ir kada galėtų būti gautas komisijos atsakymas. Tikimasi, kad sprendimas galėtų būti priimtas per lapkritį.

Jeigu atsakymas būtų teigiamas, užsienio reikalų ministras Vygaudas Ušackas turėtų teisę atsižvelgti į jį ir su buvusiu prezidento V.Adamkaus patarėju galėtų atnaujinta prieš penkerius metus nutraukta diplomato sutartis. Tuomet V.Baliukonis vėl galėtų dirbti ministerijoje arba kurioje nors Lietuvos diplomatinėje atstovybėje užsienyje.

Sutartis buvo nutraukta 2004-aisiais, kai V.Baliukonis baigė darbą Lietuvos ambasadoriaus Argentinoje pareigose ir pradėjo eiti politinio pasitikėjimo pareigas Prezidentūroje.

Pirmadienį vakare savo galimo darbo Užsienio reikalų ministerijoje perspektyvas V.Baliukonis aptarė su ministru V.Ušacku. Paklaustas, kaip praėjo susitikimas, ministerijos vadovas atsakė trumpai: „Įdomiai“. Tačiau pokalbio turinio jis nekonkretizavo. Užsienio reikalų ministras tik pasakė, kad V.Baliukonis turi teisę rašyti prašymą Atestacijos komisijai, kuri jį ir vertins.

Viešai suabejojo sugebėjimais dirbti

Karjeros diplomatas V.Baliukonis kol kas bedarbis. Prezidento patarėjo užsienio politikai pareigų jis neteko šių metų liepos 12-ąją, kai baigėsi V.Adamkaus kadencija. Rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais V.Baliukonis trumpai buvo tuometinio Seimo pirmininko Arūno Valinsko patarėju diplomatijos klausimais.

V.Baliukonis laukė paskyrimo į Lietuvos ambasadoriaus Ispanijoje pareigas. Jo kandidatūrai jau buvo pritaręs Seimo Užsienio reikalų komitetas, pasiektas ir principinis Vyriausybės pritarimas, Ispanija atsiuntė sutikimą priimti šį diplomatą.

Tačiau spalio viduryje Prezidentė D.Grybauskaitė netikėtai pareiškė neskirsianti V.Baliukonio ambasadoriumi Madride dėl neigiamo asmeninio požiūrio į šį diplomatą. „Reikia mokėti dirbti kitaip“, - metė valstybės vadovė, plačiau nepakomentuodama šios frazės.

Tai bene pirmasis atvejis, kai jau gavus kitos valstybės sutikimą nėra skiriamas Lietuvos ambasadorius.

Jau turi naują kandidatūrą

Tuo tarpu V.Ušackas tikisi, kad kitų metų pirmąjį pusmetį, kai Ispanija pirmininkaus Europos Sąjungai, Lietuva paskirs į ją savo ambasadorių.

„Turiu kandidatūrą, kurią neformaliai aptarsiu su Prezidente ir premjeru. Jei ši kandidatūra pasirodys tinkama, seks procedūros Seime, kreipimasis dėl Ispanijos sutikimo. Tikiuosi, kad Ispanijai pirmininkaujant ES turėsime naują ambasadorių“, - BNS sakė Užsienio reikalų ministerijos vadovas.

Ambasadoriaus vieta Ispanijoje atsilaisvino dar pernai rugsėjį, kai buvęs Lietuvos diplomatinės atstovybės vadovas Ispanijoje Mečys Laurinkus paskirtas ambasadoriumi Gruzijoje.

Ambasadoriaus kandidatūrą pasiūlo užsienio reikalų ministras - savo siūlymą jis pateikia Seimo Užsienio reikalų komitetui, šiam pritarus klausiama priimančiosios šalies nuomonės. Jei priimančioji šalis sutinka priimti siūlomą ambasadorių, tuomet klausimas keliauja į Vyriausybę ir galiausiai nugula ant prezidento stalo.


Šiame straipsnyje: Baliukonis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių