Vasario orai: pasirodys per gruodį ir sausį susikaupęs šaltis

Vasaris nebus šiltesnis už jau praėjusį sausį, bet nevertėtų tikėtis ir itin didelio speigo ar daug sniego, LRT RADIJUI sako sinoptikė Vida Ralienė. Anot jos, kitos savaitės viduryje galbūt pavyks išvysti saulę, bet su ja ateis ir šaltesni orai – pragiedrėjus temperatūra kris žemiau 10 °C šalčio.

– Kokių orų galima tikėtis artimiausiu metu?

– Nieko gero neprižadėsiu. Bus kelios ramios dienos, pragiedrulių nedaug, didesnė tikimybė nebent Žemaitijoje. Per pietinius rajonus praslinks nedidelis ciklonas, bus debesų, šiek tiek sniego. Sekmadienį ir pirmadienį kritulių taip pat turėtų būti nedaug, labiau tikėtina, kad jų bus pietiniuose rajonuose. Tačiau stiprės rytų vėjas ir bus žvarbu.

Temperatūra naktimis bus 2–7 °C šalčio, dienomis – 0–5 °C šalčio. Atodrėkio nebus net pajūryje. Pūs gana stiprus rytų vėjas, tad jausime, tarsi būtų dvigubai šalčiau. Stipresnių šalčių galima tikėtis jau kitos savaitės viduryje, kai žemo atmosferos slėgio sūkuriai pasitrauks ir nuneš tolyn debesis. Galbūt pavyks išvysti saulę. Pragiedrėjus temperatūra kris žemiau 10 °C šalčio.

– Šis savaitgalis nebus itin malonus. O koks bus visas vasaris?

– Ilgalaikės prognozės paprastai labai apibendrintos, skirtos didesnei teritorijai. Prognozuojama, kad šių metų vasario temperatūra bus aukštesnė už įprastą vidutinę, daugiametę. Tačiau tai žiemos mėnuo ir tikėtina, kad jis nebus šiltesnis už praėjusį sausį. Visgi tikėtis, kad bus didelis speigas ar daug sniego, taip pat nevertėtų.

– Atrodo, kad paprastai vasaris būna šalčiausias. Ar tai tiesa?

– Vasarį žiema jau įsibėgėjusi, šaltis per gruodį ir sausį būna susikaupęs. Vasario pradžioje, kol dienos nėra ilgos, tas šaltis ir pasirodo. 1956 m. buvo itin šaltas vasaris ir jo pradžia. Pietiniuose rajonuose, Varėnoje, termometrai rodė beveik 43 °C šalčio. Šalta vasario pradžia buvo ir visai neseniai, 2012 m. Temperatūra naktimis krito iki 26–29 °C šalčio. Tų metų rekordas taip pat priklauso Varėnai – ten buvo iki 32 °C šalčio.

– Ar tokių šalčių galima tikėtis ir šių metų vasarį?

– Kol kas, artimiausias dešimt dienų, tokių speigų nenusimato. Vis dėlto vasaris – žiemos mėnuo.

– Dar matome šiek tiek sniego Vilniuje ir aplink. Kaip yra kitose Lietuvos dalyse?

– Sausio mėnesį iškrito beveik perpus mažiau kritulių nei paprastai. Ypač mažai jų buvo centriniuose rajonuose, Sūduvoje ir Suvalkijoje. Ir šiuo metu sniego dangos ten nėra. Pastaruoju metu, po atodrėkių, sniego liko tikrai labai nedaug – vos 1–6 cm rytiniame šalies pakraštyje, šiek tiek Žemaičių aukštumoje.


Šiame straipsnyje: vasarisoraišaltisžiema

NAUJAUSI KOMENTARAI

Katinas

Katinas portretas
fainas.Toks susireikšmines kiemo ,,vierchas" atrodo..:DD)Ir ne liesas..

Anonimas

Anonimas portretas
pranašauja dienomis pliusine temperatūrą, o naktimis kelis laipsnius šaltuko tai jau vadinasi šalčiai nebesuvokia ką rašo

Kopas

Kopas portretas
Galejote parinkti ir grazesne foto, o ne toki katina su suzalota akim...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių