Varėnos rajone uždaromos trys mokyklos

Varėnos rajone mažėjant vaikų skaičiui naikinamos trys mokyklos. Kai kuriems moksleiviams kelias į mokyklą ilgės net 20 kilometrų, o dauguma naikinamų mokyklų mokytojų ir pagalbinio personalo liks be darbo. Tačiau, anot Varėnos vadovų, pertvarkius bendrojo ugdymo mokyklų tinklą, jau 2017 m. bus sutaupyta apie 200 tūkst. eurų.

Pedagogų streikas – ne pagrindinė tema Liškiavos, Nedzingės ir Merkinės pagrindinių mokyklų mokytojų pokalbiuose. Varėnos rajono taryba naikina tris mokyklas. Po pertvarkos kai kuriems šios Liškiavos mokyklos mokiniams nuo rugsėjo kelias į pamokas ilgės iki 20 kilometrų.

Anot Varėnos rajono mero, pertvarka ne tik pagerins mokymo kokybę. Mažoms mokykloms trūksta lėšų mokinio krepšeliui, mokyklos nerenovuotos.

„Per praeitus penkis metus rajone sumažėjo 750 mokinių, per kitus penkis metus sumažės dar apie 350. Mes turime gyventi pagal savo galimybes, finansinius resursus ir užtikrinti vaikams tinkamą ugdymo lygį bei kokybę. Uždarę šias mokyklas per metus sutaupysim apie 200 tūkst. eurų“, – tikina Varėnos meras Algis Kašėta.

Atleidimo lapeliai bus įteikti keturioms dešimtims pedagogų, pagalbiniam personalui.

„Su mokyklomis jau deriname, kiek mokytojų, kurie šiais metais turės teisę gauti pensiją ar ją gauna, sutiks nutraukti darbo santykius šalių susitarimu, kadangi šiemet Švietimo ir mokslo ir ministerija numačiusi skirti tik du trečdalius reikalingos sumos“, – aiškina Varėnos savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotojas Liudas Tamulevičius.

„Iš mūsų 14 pagrindinėse pareigose dirbančių mokytojų 12 liks be darbo ir papildys darbo biržos rinką. Mažėjantis vaikų skaičius lemia ir mokyklos egzistenciją“, – sako Nedzingės mokyklos-daugiafunkcio centro direktorius Alvydas Pigaga.

Liškiavos ir Nedzingės mokyklos virs daugiafunkciais centrais, bet dalis patalpų vis tiek taps nereikalingos. Centrų vadovai privalės ieškoti papildomų lėšų patalpų šildymui.

„Esam numatę kai kurių veiklų. Vasarą į šį pastatą planuojame priimti kitų organizuojamas stovyklas ir susirinkti šiek tiek lėšų“, – planais dalinasi Liškiavos mokyklos-daugiafunkcio centro direktorė Vita Barišauskienė.

Varėnos rajono mokyklose mokosi daugiau nei 2300 mokinių. Rajone mokyklinio amžiaus vaikai tesudaro 10 proc. gyventojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių