Varėnos rajone rasti Dainavos apygardos partizanų palaikai

Vykdant archeologinius tyrimus, Varėnos rajone rasti Dainavos apygardos partizanų palaikai, ketvirtadienį pranešė Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras.

Netoli Zervynų miško aptikti 1952 metų gegužės 20 dieną žuvusių Partizano Kazimieraičio rinktinės partizanų palaikai.

Šiemet pavasarį į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą dėl Zervynų-Palkabalių miške buvusio partizanų bunkerio archeologinio ištyrimo ir jame žuvusių partizanų palaikų paieškos kreipėsi Seimo narys Algis Kašėta, žuvusio partizano sesuo Marytė Lukoševičiūtė ir Varėnos kuopos šauliai.

Iš Lietuvos ypatingajame archyve saugomų dokumentų buvo žinoma, kad 1952 metų gegužės 20 dieną sovietų saugumo MGB 2N valdybos agentų-smogikų grupė aptiko Partizano Kazimieraičio rinktinės didžiojo Lietuvos kunigaikščio Vytauto tėvūnijos Genio būrio bunkerį, kuriame kautynių su bunkerį šturmavusiais agentais-smogikais metu žuvo keturi partizanai: A.Česnulevičius-Mėnulis, V.Lukoševičius-Balandis, J.Morkūnas-Banginis ir V.Sadauskas-Karys.

Reaguodamas į kreipimąsi, Centras inicijavo bunkerio ir jo aplinkos tyrimus. Tyrimus koordinavo „Gyvosios atminties“ programos vadovas Dalius Žygelis, detaliuosius archeologinius tyrimus atliko archeologai dr. Gintautas Vėlius ir Agnė Žilinskaitė.Pirmojo etapo metu, kuris truko nuo birželio 27 iki liepos 17 dienos, buvo atlikti detalūs bunkerio tyrimai.

Jų metu užfiksuota apie 800 radinių, nustatyti bunkerio išmatavimai ir konstrukcijos ypatumai, po atkastomis bunkerio grindimis pasiektas įžemis. Tyrimų rezultatai patikslina kautynių eigą, radiniai puikiai iliustruoja partizanų buitį.

Partizanų palaikų neaptikta.Antrojo etapo metu - nuo liepos 23 iki rugpjūčio 13 dienomis - tirta bunkerio aplinka. Buvo iškastos kelios žvalgomosios perkasos, vienoje iš kurių rugpjūčio 10 dieną buvo aptikti žmonių kaulai.

Rugpjūčio 13 dieną buvo kreiptasi į Varėnos rajono apylinkės prokuratūrą ir su jos atstovais pratęstas tyrimas bei atliktas palaikų ekshumavimas. Nustatyta, kad 15 metrų atstumu nuo bunkerio buvo iškasta negili, 1,20 metro duobė, kurioje užkasti žuvusių partizanų palaikai.

Palaikai perduoti Valstybinei teismo medicinos tarnybai, kurios specialistai, juos ištyrę, turėtų pateikti savo išvadas dėl partizanų žūties aplinkybių.Rastų partizanų palaikų perlaidojimas numatomas 2012 metų rudenį Varėnos rajone Perlojos kaimo kapinėse.

Pokario metais, Sovietų Sąjungai okupavus Lietuvą, žuvo daugiau kaip 21 tūkst. rezistentų, jų šeimų narių ir rėmėjų. Lietuvoje ginkluotas pasipriešinimas okupacijai buvo vienas iš stipriausių tarp visų okupuotų kraštų.


Šiame straipsnyje: partizanaipartizanų palaikai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Bolševikas

Bolševikas portretas
O gal tenai jų aukų palaikai?

Audrius.

Audrius. portretas
...Sustoje gimines prie kapo//Nezino,kad cia gulit Jus//Jums Motina Tevyne tapo// O Jusu broliai mes visi... Garbe per Amzius Lietuvos Partizanams,sudejusiems galvas ir savo jaunyste ant Lietuvos Laisves Aukuro.Jus zuvot,bet likot gyvi,nenugaleti,Jus amziams,Aukso raidemis irasyti i Laisvos Lietuvos Istorija.

kartais

kartais portretas
ir medziotojai tampa aukomis,kaip gyveno taip ir mire...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių