Varėnoje ruošiamasi tradicinei Grybų šventei

Varėna ruošiasi šeštadienį vyksiančiai tradicinei Grybų šventei ir 150 metų jubiliejui. Nemažai iš visos Lietuvos į šventę suplūstančių žmonių renkasi traukinius, todėl varėniškiai tikisi, kad antrą šimtmetį skaičiuojantis geležinkelis bus paskelbtas kultūros paveldo objektu.

Prieš 150 metų Varėnoje sustojo pirmasis traukinys Varšuva – Sankt-Peterburgas. Po mėnesio per besikuriančią gyvenvietę nauja geležinkelio linija dundėjo traukinys į Gardiną. Nuo tada ir pradėta skaičiuoti Varėnos istorija.

„1862 metais pirmasis traukinys atidundėjo į Varėną ir nuo to traukinio prasidėjo gyvenvietė, pradėjo žmonės kurtis ir [miestas] pradėjo didėti, išaugo iki didelio miesto. Geležinkelis, kita vertus, mums atveža daug keleivių. Be abejonės, srautai padidėja vasarą, kai žmonės atvažiuoja pas mus grybauti, – pasakoja Varėnos meras Elvinas Jankevičius.

Geležinkelis kaip susisiekimo priemonė svarbi Varėnos krašto žmonėms – juo į darbą vyksta mokytojai, valstybės tarnautojai, medikai, į pamokas – moksleiviai.

„Kadangi mes jau daug metų kalbame apie ruožo nuo Varėnos iki Marcinkonių panaikinimą, tai galbūt būtų tikslinga šitą 20 kilometrų ruožą įtraukti į kultūros paveldo sąrašą. Kaip pirmąjį geležinkelį ir mažiau būtų kalbų. Jeigu būtų traukinys greitesnis, tai dalis žmonių ir iš Varėnos, ir iš Marcinkonių važiuotų ir į Vilnių dirbti“, – mano Marcinkonių seniūnas Vilius Petraška.

Traukinys iš Vilniaus Varėną pasiekia per daugiau nei pusantros valandos. Tačiau šį šeštadienį simbolinis šventinis traukinys Varėnos gimtadienio svečius žada atvežti greičiau ir nemokamai.

Ant miesto geležinkelio stoties pastato bus atidengtas Varėnos jubiliejui skirtas atminimo ženklas, legendų ir padavimų parke linksminsis Grybų šventės dalyviai ir svečiai.

„Seniūnijų kiemeliuose bus pristatyta visa tai, ką mes turime išsaugoję – tai kulinarinis paveldas, mūsų dainos, šokiai, padavimai, senoviniai žaidimai, o svarbiausia – dzūkiška šnekta“, – sako Varėnos r. savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto sk. vedėjo pavaduotoja Regina Svirskienė.

Varėnos jubiliejiniai renginiai prasidės šeštadienio ankstyvą rytą, kai po mišką pasklis tarptautinio grybavimo čempionato dalyviai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

grybautoja

grybautoja portretas
o kada iš sostinės išvyksta traukinukas, jei galima sužinoti? Dėkoju :)

vzdsgf

vzdsgf portretas
ar Grybauskaite bus?

Kai

Kai portretas
grybai nustoja dygti, tada svente suorganizuoja.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių