Valstybės tarnybos departamento vadovas kovoja su VRM

Vilniaus apygardos administracinis teismas pradėjo nagrinėti administracinę bylą pagal Valstybės tarnybos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos (VRM) direktoriaus Osvaldo Šarmavičiaus skundą Vidaus reikalų ministerijai.

O.Šarmavičius prašo panaikinti jam pernai spalio 2 d. vidaus reikalų ministro skirtą griežtą papeikimą bei panaikinti VRM Personalo departamento praėjusių metų rugsėjo 24 d. patikrinimo išvadas.

O.Šarmavičiui griežtas papeikimas buvo skirtas, kai jis nesudarė tarnybinės veiklos vertinimo komisijos, kuri turėjo tikrintii valstybės institucijų ir įstaigų vadovų, vidaus audito tarnybų vadovų ir auditorių, vertinimo komisijų narių ir 18-20 kategorijų karjeros valstybės tarnautojų veiklą.

Valstybės tarnybos departamento direktoriaus nuomone, VRM išvadoje nepagrįstai teigiama, kad jis veikė aplaidžiai iki 2009 m. liepos 2 d. nesudaręs vertinimo komisijų, o aplinkybės, dėl kurių užtruko vertinimo komisijų formavimas, nebuvo objektyvios.

O.Šarmavičius teismui aiškino, kad visi jo veiksmai formuojant vertinimo komisijas buvo atliekami siekiant užtikrinti tinkamą Valstybės tarnybos įstatymo įgyvendinimą.

Pasak jo, pernai liepos 1 dieną turėjo įsigalioti Vyriausybės įstatymo kai kurių straipsnių pakeitimai, kuriais buvo panaikintos karjeros valstybės tarnautojų - ministerijos sekretorių ir ministerijos valstybės sekretorių - pareigybės ir įsteigtos politinio (asmeninio) pasitikėjimo valstybės tarnautojų - viceministrų ir karjeros valstybės tarnautojo - ministerijos kanclerio pareigybės.

„Turėjo pasikeisti ministerijų vadovybė. Kadangi iki to laiko nauja ministerijos vadovybė negalėjo būti suformuota, tai galėjo turėti reikšmės ir įstaigoms teikiant siūlymus dėl kandidatų į vertinimo komisijas“, - teigė jis.

Pasak O. Šarmavičiaus, būtent todėl jis įstaigų prašė pateikti kandidatus ne vėliau kaip liepos 1-ąją, tai yra kai įsigalios įstatymas ir paaiškės galutinė ministerijų vadovybės sudėtis.

Valstybės tarnybos departamento direktoriaus teigimu, teisinių pasekmių dėl komisijų nepatvirtinimo nekilo, jis neveikė tyčia nevykdydamas savo įgaliojimų, todėl pasiūlymas jam skirti griežčiausią tarnybinę nuobaudą yra visiškai nepagrįstas.

Anot jo, vidaus reikalų ministro įsakymu jam skirta nuobauda paremta vien formaliais kriterijais.

O.Šarmavičius aiškino, jog jam skirtas griežtas papeikimas gali pakenkti jo tolesnei tarnybinei veiklai, taip bandoma sukelti nepasitikėjimą juo, o vidaus reikalų ministro veiksmai šiuo atveju yra tendencingi jo atžvilgiu. „Įsakymas nubausti mane griežtu papeikimu šiurkščiai pažeidė mano konstitucines teises“, - pareiškė Valstybės tarnybos departamento direktorius.

Vidaus reikalų ministerija prašo teismo atmesti skundą kaip nepagrįstą ir mano, kad O. Šarmavičiaus argumentai nepaneigia Personalo departamento išvadų, kuriose pabrėžiama, jog O. Šarmavičius laiku nesudarydamas vertinimo komisijų, sudarė tokią teisinę situaciją, dėl kurios negalėjo būti įgyvendintos Valstybės tarnybos įstatymo 22 straipsnio nuostatos ir dėl to kilo teisinių pasekmių.


Šiame straipsnyje: Šarmavičius prieš VRMteismas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių