Valstybės tarnautojai įpareigoti pranešti apie korupciją

Valstybės tarnautojai įpareigoti pranešti teisėsaugai apie jiems žinomą korupcinį nusikaltimą.

Tai numatyta trečiadienį Seimo priimtoje Korupcijos prevencijos įstatymo pataisoje. Už ją vieningai balsavo 84 parlamentarai.

„Ši pataisa Seime skinasi kelią jau penkerius metus. Esmė ta – kad atsiranda pareiga valstybės tarnautojams pranešti apie korupcines nusikalstamas veikas, jeigu jie gavo duomenų, akivaizdžių faktų“, – sakė „valstiečių“ frakcijos narys Dainius Gaižauskas.

Pagal priimtą pataisą, valstybės tarnautojas ar jam prilygintas asmuo apie jam žinomą korupcinio pobūdžio nusikalstamą veiką privalo pranešti prokuratūrai, Specialiųjų tyrimų tarnybai arba ikiteisminio tyrimo įstaigai.

Pranešti privalu gavus neginčijamų duomenų, liudijančių apie šios veikos padarymą, arba jeigu pats asmuo stebėjo ar kitaip fiksavo nusikalstimą, ir jei teisės aktuose nėra nustatyta praneštinos informacijos atskleidimo ribojimų.

Įstatyme palikta išimtis, kad valstybės tarnautojas gali nepranešti apie artimų giminaičių, šeimos narių galbūt padarytą nusikaltimą.

Tuo pačiu žadama tokiam pranešėjui užtikrinti jo konfidencialumą ar anonimiškumą.

Įstatymo pataisa nenumato jokios atskiros nuobaudos už konkrečiai šio reikalavimo nepaisymą.

Konservatorius Arvydas Anušauskas teigė, kad pataisa realiai neveiks, kol nebus priimtas Pranešėjų apsaugos įstatymas ir garantuotas asmenų, pranešusių apie nusikaltimą, visokeriopa apsauga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Robertas666

Robertas666 portretas
Duos per mazai, tada ir pranes.

Pakruojo arka vetrunoje

Pakruojo arka vetrunoje portretas
O jeigu valstybininkas pats reikalauja kysiu ir tai vadina jo verslu, tai kaip jis save priduos? Jei valstybininka remia statybininkai ir jis turi stoga politika, kaip jis save priduos?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių