Valstybės dieną Lietuva pagerbs savo vienintelį karalių

  • Teksto dydis:

Penktadienį Lietuva minės Valstybės dieną - pirmojo suvienytos Lietuvos valstybės valdovo, kunigaikščio Mindaugo vainikavimo karaliumi šventę.

Su Mindaugo vardu siejamas Lietuvos valstybės susidarymas XIII amžiuje. Šis valdovas nutiesė Lietuvai politinius, ekonominius ir kultūrinius ryšius į modernią Europą. Istorikų teigimu, pirmasis ir vienintelis Lietuvos karalius buvo asmenybė, pranokusi savo epochą politine strategija, mentalitetu ir dvasine jėga. Šaltiniuose jis vadinamas Mindaugu Išmintinguoju, mat sugebėjo vykdyti tokią politiką, kuri niekais pavertė Kryžiuočių ordino planus.

Ypač reikšmingas Mindaugo politikos žingsnis buvo krikščionių tikėjimo priėmimas 1251 metais. Tų metų liepos 17 dieną paskelbta popiežiaus bule buvo pripažinta Lietuvos karalystė ir duotas nurodymas karūnuoti Mindaugą.

Karalius Mindaugas ir kunigaikštienė Morta buvo vainikuoti 1253 metų liepos 6-ąją. Karaliaus vainiką Mindaugui suteikęs Romos popiežius tuomet įkūrė ir pirmąją Lietuvos vyskupiją.

Jaunos valstybės galimybes dar viduramžiais integruotis į krikščioniškąją Europos kultūrą, kartu plėtojantis ir baltiškajai kultūrai, nutraukė karaliaus Mindaugo ir jo sūnų, sosto įpėdinių, nužudymas 1263 metais.

Mindaugo karūnavimo, kaip Lietuvos valstybės europinio pripažinimo, diena buvo švenčiama jau nepriklausomoje tarpukario Lietuvoje. Atkūrus nepriklausomybę liepos 6-oji valstybės švente paskelbta 1990 metais ir pirmą kartą švęsta 1991 metų liepos 6-ąją.

2003-iaisiais, minint 750-ąsias vainikavimo metines, Vilniuje buvo atidengtas paminklas karaliui Mindaugui.

Šiemet, minint Valstybės, Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo, dieną, numatytos ne tik iškilmingos ceremonijos, bet ir įvairūs renginiai, primenantys valstybės ištakas. Didžiausias jų - Šimtmečio dainų šventė. 14.00 val. šventės dalyviai iš Katedros aikštės žygiuos į Vingio parką, kurio estradoje 17.00 val. prasidės Dainų diena „Vienybė težydi“. 21.00 val. lietuviai Lietuvoje ir užsienyje kviečiami giedoti Tautišką giesmę.

Tarp gausybės nepaminėtų Valstybės dienai skirtų renginių - 23.00 val. - šventinis fejerverkas su specialiai jam sukurtu muzikiniu garso takeliu Neries krantinėje prie Baltojo tilto.

O penktadienio rytą, dar prieš Dainų šventės renginius, Prezidentė Dalia Grybauskaitė Prezidentūros Baltojoje salėje už nuopelnus Lietuvai ir už šalies vardo garsinimą pasaulyje įteiks valstybės apdovanojimus Lietuvos ir užsienio valstybių piliečiams.

Vidudienį Simono Daukanto aikštėje - iškilminga valstybės vėliavų pakėlimo ceremonija. Prezidentė pasveikins atkurtos Lietuvos šimtmetį švenčiančius šalies žmones Mindaugo karūnavimo dienos proga.

Po ceremonijos S. Daukanto aikštėje - Šv. Mišios Vilniaus arkikatedroje bazilikoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Už ką ji gerbti jei už karūną Lietuvą pardavė...

Anonimas

Anonimas portretas
kur ziuri saugumas,uz mela,

Anonimas

Anonimas portretas
Koks jis Lietuvos karalius. Tais laikais tokiu lietuviu is vis NEBUVO. Buvo Samogitia (Zemaitija, Zmudija) kunigaikstyste. kuria tie vad. Lietuvos karaliai ir kunigaiksciai pardavinejo kaip kiaules turguje. ,,Lietuvos,, karaliai ir D.kunigaiksciai NEZINOJO NE VIENO lietuvisko zodzio. Visi jie kile is variagu Riuriku gimines. Mendolf-Mindaugas. Edimantij- Gedeminas. Keistut - Kestutis, Olgerd-Algirdas. Jageilo-Jogaila. Vitovt - Vytautas irkt. Tiesa Ivanas Kalita (Rustusis)- Vitovt anukas, o Vasilij Krasnaja Solnuska kiles is jotvingiu. Grazi isgamu saika naikinusi musu protevius ir musu tikejima. Siuolaikine gauja NIEKUO NESISKIRIA nuo BUVUSIU tiktai gal dar bjauresni.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių