Valdžios dalybas stabdo Seimo pirmininko postas

Būsimosios valdančiosios koalicijos partnerės Tautos prisikėlimo partija (TPP) ir Liberalų sąjūdis (LS) nesusitaria, kam turėtų atitekti naujojo Seimo pirmininko postas. Dėl to trečiadienį taip ir nebuvo rezultatyviai baigtas pirmasis derybų dėl centro dešinės koalicijos formavimo raundas. Dėl ministrų portfelių ir Seimo vadovo pareigų dalybų tikimasi susitarti ketvirtadienį.
 
Į Seimo vadovus pretenduoja TPP lyderis Arūnas Valinskas ir LS lyderiai Eligijus Masiulis arba Gintaras Steponavičius.
 
Derybose, neoficialiomis žiniomis, A.Valinskui buvo argumentuotai paaiškinta, jog naujos partijos vadovas, pirmąkart atėjęs į Seimą nebūtų geriausias parlamento vadovas. Todėl esą turėtų būti leista kitai būsimajai valdančiajai partijai deleguoti naują Seimo pirmininką.
 
Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) pasiūlė ir galimą parlamento vadovo rotacijos galimybę tarp TPP ir LS. Jeigu tam būtų pritarta, dabar LS deleguotas Seimo pirmininkas po kurio laiko savo kėdę užleistų TPP atstovui.
 
Bet trečiadienį visą dieną vykusios derybos tarp TPP ir LS atstovų dėl galimybės deleguoti savo kandidatą į Seimo vadovus kol kas baigėsi be rezultatų. Yra nesutarimų, kiek ministrų portfelių turėtų priklausyti tai partijai, kuri gaus Seimo pirmininko postą.
 
TPP siekia deleguoti keturis ministrus į Vyriausybę, jeigu negautų Seimo vadovo pareigų. LS nori turėti mažiausiai du ministrų portfelius. Bet jeigu ne jų atstovas bus deleguotas į Seimo pirmininkus, liberalai norėtų trijų ministrų. Čia ir yra nesutarimų esmė, nes ministrų portfelių yra mažiau, nei norėtų gauti visi keturi koalicijos partneriai.
 
Neoficialiomis žiniomis, Liberalų ir centro sąjungos lyderiai yra derybų partneriams pagrasinę pasitraukti iš formuojamos koalicijos, jeigu gaus tik vieną ministrų portfelį. Jie siekia kontroliuoti dvi ministerijas.
 
Jau yra sutarta, kad TS-LKD be premjero turės dar septynis ministrus. Būsimojoje Vyriausybėje iš viso turėtų būti 14 ministrų vietoje dabar esančių 13, nes centro dešinės valdančioji koalicija nusiteikusi kiek reformuoti ministrų kabinetą. Ūkio ministerijos reguliuojamą energetikos sektorių turėtų perimti naujai įsteigta Energetikos ministerija. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija turėtų būti pervadinta į Šeimos ir socialinių reikalų, o visi darbo rinkos reguliavimo klausimai galėtų būti priskirti Ūkio ministerijos kompetencijai.
 
„Konstruktyviai judam į priekį. Padaryta didelė pažanga. Rytoj esame nusiteikę baigti“, - kalbėdamas apie derybų eigą sakė TS-LKD lyderis, būsimas kandidatas į premjerus Andrius Kubilius.

Plačiau apie tai - rytojaus dienraštyje


Šiame straipsnyje: valinskas,koalicija

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių