Valdantieji bijo riaušių pasikartojimo

Valdančioji koalicija baiminasi, kad gruodį arba sausį Lietuvoje gali kilti neramumai. Todėl tariamasi, kaip jų išvengti arba kaip sutramdyti ypač agresyvius protestuotojus.

Numatomi keli nemenki protestai

Trečiadienį tradiciniuose keturių valdančiųjų partijų koalicijos pusryčiuose be kita ko aptarta socialinė padėtis šalyje, planuojami masiniai protestai, piketai, mitingai.

Vidaus reikalų ministrą Raimundą Palaitį į Vyriausybę delegavusios Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) pirmininkas Gintautas Babravičius patvirtino, kad pusryčiuose kalbėta ir apie tam tikrų visuomenės grupių ketinimus gruodį bei sausį surengti protestus.

Gruodžio 8-ąją Naujoji sąjunga prie Seimo rengia mitingą „Prieš tautos skurdinimą“. Teisininko Kęstučio Čilinsko vadovaujamas „Jungtinis demokratinis judėjimas“ planuoja gruodžio 12 dieną Vilniuje organizuoti piliečių sueigą, kurioje būtų protestuojama prieš oligarchus. Tą pačią dieną Kauno radikalas Vytautas Šustauskas grasina užblokuoti greitkelį Vilnius-Klaipėda. Sausio 16-ąją kraštutinės partijos „Frontas“ lyderis Algirdas Paleckis žada surengti masinį mitingą sostinėje, paminint pirmąsias riaušių prie Seimo rūmų metines.

Baiminamasi, kad kai kurie iš šių protestų gali tapti nekontroliuojami ir pakartos šių metų sausio 16-osios įvykius.

Situacija vertinama kaip sudėtinga

„Koalicijos partneriai situaciją vertina kaip pakankamai sudėtingą“, - sakė G.Babravičius. „Bet visi turime suprasti, kad socialinis stabilumas yra vertybė. Ir įvairių radikalių grupių neteisėti veiksmai būtų nepriimtini. Problemos turi būti sprendžiamos tariantis, o ne daužant langus“, - pridūrė LiCS vadovas.

Tačiau jis neatskleidė, ar trečiadienį valdančiųjų susitikime buvo sutarta imtis kokių nors konkrečių priemonių prieš numatomus protestus. Tik užsiminta, jog teisėtvarkos pareigūnai atliks jiems priklausantį darbą, imsis visų įmanomų, teisėtų priemonių, kad nekiltų riaušės, netvarka, masiniai neramumai.

G.Babravičius nekomentavo ir to, ar Vidaus reikalų ministerija bei kitos žinybos kaip nors ypatingai ruoštųsi numatomiems protestams.

Kalbėta apie liberalcentristų pasiūlymus

Koalicijos pusryčiuose taip pat kalbėta apie netrukus Seime numatomus priimti valstybės bei „Sodros“ biudžetus ir juos lydinčius įstatymus. Valdantieji sutarė, kad koalicija turi vieningai balsuoti dėl visų įstatymų ir siekti juos priimti. „Strategiškai visas paketas yra aprobuotas ir priimtinas“, - sakė G.Babravičius.

Tačiau dėl kai kurių šiomis dienomis paskelbtų liberalcentristų pasiūlymų koalicijoje dar bus diskutuojama. Tarp tokių pasiūlymų - susieti priedų ir priemokų valstybės tarnautojams mokėjimą su nacionalinės ekonomikos rezultatais, nuo 2011 metų sumažinti standartinį pridėtinės vertės mokesčio tarifą nuo 21 iki 20 proc., taip pat įvesti sumažintus 10 ir 5 proc. šio mokesčio tarifus kai kurioms prekėms bei paslaugoms.

Liberalcentristai siūlo atsisakyti nuo 2010 metų pradžios numatyto naudojimosi automobiliais apmokestinimo, savivaldybėms padidinti gyventojų pajamų mokesčio dalį nuo 73,47 iki 77,33 proc., kad papildomos lėšos būtų naudojamos pirmiausiai įsiskolinimams ūkio subjektams dengti.

LiCS norėtų įteisinti elektroninį balsavimą jau artimiausiose, 2011 metais numatytuose savivaldybių tarybų bei vėlesniuose rinkimuose ir nedelsiant įtraukti į Seimo darbotvarkę antrąjį balsavimą dėl Konstitucijos pataisos, įteisinant tiesioginius merų rinkimus.


Šiame straipsnyje: riaušėsprotestai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių