Vaikus turi auginti vaikai ir senukai?

Iki spalio mėnesio turėtų paaiškėti, ar moterims, auginančioms trejų metų neturintį vaiką, bus mokama motinystės atostogų išmoka. Pataisą kritikuojantis Seimo narys A.Sysas sako, kad jį patį išaugino vyresnioji sesuo.

Nuo 2007 m. sausio mėnesio visoms Lietuvos motinoms arba tėvams, namie auginantiems vaikus, mokama 100 proc. jų darbo užmokesčio, kol vaikui sueis vieneri ir 85 proc. - kol vaikui sueis  dveji metai.

Motinystės-tėvystės atostogų įstatymo pataisą inicijuojantis Liberalų ir centro sąjungos narys Gintaras Šileikis tikisi pasiekti, kad vaikus auginantiems tėvams būtų mokama 50 proc. darbo užmokesčio, kol vaikui sueis treji metai. Kiekvieną pirmadienį Seimo posėdžiuose jis siūlo svarstyti motinystės-tėvystės atostogų įstatymo pataisą. Tikimasi, kad viskas turi paaiškėti iki spalio mėnesio.

Gintaras Šileikis portalui sakė, kad pagrindinis argumentas, kodėl verta patvirtinti įstatymo pataisą - vaiko psichologinė būklė iki trejų metų. Psichologai ir pedagogai vienbalsiai pripažįsta, kad iki trejų metų amžiaus vaikui labai svarbu šalia turėti mamą arba tėtį, tai turi įtakos vaiko asmenybės vystimuisi.

Pataisą kritikuojantis Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas, socialdemokratas Algirdas Sysas akcentuoja kitą aspektą. Jis portalui sakė, kad ilgai nedirbančioms moterims vėliau sunku adaptuotis darbo rinkoje. Jau ir dabar moterų algos yra apie 30 proc. mažesnės už vyrų, o įstatymo pataisa situaciją dar pablogintų. Daugybė darbdavių dar labiau nenorėtų priimti į darbą moterų, nes rizikuotų, kad jos išeis ilgų atostogų.

Pataisos iniciatorius Gintaras Šileikis teigia, kad galimybė moteriai iki trejų metų auginti vaiką anaiptol nereiškia, kad moteris privalo nedirbti. Anot jo, tai laisvas šeimos pasirinkimas - vaiką pamainomis gali auginti tai motina, tai tėvas. 

Algirdas Sysas sako, kad vaikus auginančių vyrų yra vos 3 proc.

Auginančioms vaikus šeimoms didžiausia problema - kur palikti vaiką. Iki trejų metų vaikas dar sunkiai bendrauja grupėje, nes išgyvena vadinamąjį egocentrinį periodą, kai dar nemoka su kitais vaikais dalintis žaislais. Vilnietė N. pasakoja, kad jos dvejų metukų sūnelį „išprašė" iš darželio, nes šis dar nesugeba bendrauti - berniukas skriausdavo kitus vaikus. Daugybė mamų teigia, kad atiduotų dvimetį vaiką į darželį, tačiau jo niekas nepriima - darželiuose trūksta vietų. Samdyti auklę daugumai šeimų per brangu.

Algirdas Sysas teigia, kad žmonės pernelyg sutirština problemą. Visada galima rasti išeičių, pavyzdžiui, pasitelkti nebedirbančių senelių pagalbą. Seimo narys  sako, kad jį patį išaugino vyresnioji sesuo, ir jis nematąs tame nieko bloga. „Žinoma, sutinku, kad reikia plėsti ikimokyklinių įstaigų tinklą ir tam turėtų būti nukreiptos lėšos, užuot leidus pinigus motinystės išmokoms", - sako jis.

Pataisą kritikuojantis politikas pabrėžė ir dar vieną aspektą - iš šiuo metu vaikus auginančių mamų net 50 procentų - studentės, kurioms įstatymo pataisa visai neaktuali. A. Sysas buvo priešiškai nusiteikęs ir tvirtinant pirmąjį įstatymo projektą, kuriuo numatyta mokėti išmokas kol vaikui sueis dveji metai. „Nė vienoje šalyje nėra tokių gerų motinystės sąlygų, kokios dabar pas mus, - sako jis. - Be to, nepamirškim, kad Lietuvoje, kaip nė vienoje kitoje šalyje, valstybė draudžia nedirbančias moteris iki trejų metų, t.y., po trejų metų grįžusi į darbą moteris nepraranda darbo stažo".

O ką apie numatomą motinystės įstatymo pataisą pasakytų dvimetis, kurio likimas juo sprendžiamas? Be abejo, kiekvienas dvimetis norėtų, kad jo mama neišeitų į darbą. Kas rytą jo akyse matyti maldavimas - „mamyte, neišeik".

„Sodros" 2008 m. pirmojo pusmečio duomenimis, vidutinis mėnesinis motinystės-tėvystės pašalpos gavėjų, auginančių vaikus iki vienerių metų, skaičius buvo 19 400, auginančių vaikus po vienerių metų - 13 700. Gaunančių dalinę pašalpą, t.y., pirma laiko išėjusių dirbti, - atitinkamai 94 ir 380. Iš 20 000 vaikus auginančių mamų šiuo metu dirba tik keli šimtai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių