Vaikų globėjai sako bankrutuojantys

Šeimos, auginančios po kelis ar keliolika be globos likusių vaikų, sako bankrutuojančios, nes valdžia skiria keturiskart mažiau lėšų nei vaikų namams.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija bei visa Vyriausybė antradienį paragintos daugiau pinigų tučtuojau ieškoti kitų metų biudžete. Tačiau pati ministerija priekaištus neigia ir beda pirštu į savivaldybes.

Šiuo metu vadinamajai šeimynai už vieno vaiko globą mokama 520 Lt per mėnesį. Ši suma per dešimtmetį paaugo 20 Lt.

Vaiko teisių apsaugos kontrolierė Rimantės Šalaševičiūtė sako, kad problemos dėl šeimynų padėties nesprendžiamos jau kelerius metus. Anot kontrolierės, lėšų klausimo nesiima Socialinės apsaugos ir darbo ministerija, stringa ir teisinis tokios globos reglamentavimas.

Kontrolierė pabrėžia, kad, jos nuomone, šeimynoje vaikui augti naudingiau nei globos namuose. Ji akcentuoja, kad pora prieš kelerius metus nuskambėjusių atvejų, kai šeimynų tėvai elgėsi netinkamai ir nesąžiningai, - pavieniai ir nerodo bendros padėties, nors esą būtent jie galėjo paveikti valdininkų nuomonę.

Tačiau vienam vaikų globos namų auklėtiniui, kontrolierės duomenimis, per mėnesį tenka vidutiniškai 2,4 tūkst. Lt. Šios lėšos vis ūgteli.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija savo ruožtu linkusi atsakomybę palikti savivaldybėms - esą globos namus, o ne šeimynas kaip lengviausią kelią pasirenka jos pačios.

Iš viso Lietuvoje pernai buvo 35 šeimynos, kuriose augo beveik 260 vaikų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, 2006 metų pradžioje buvo 13,3 tūkst. be tėvų globos likusių vaikų.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių