Iš vadovėlio pareikalavo išbraukti B. Sruogos eiles apie midų

  • Teksto dydis:

Buvęs kultūros ir švietimo ministras, knygų autorius, literatūrologas Darius Kuolys suglumo sulaukęs ekspertų raginimo „kupiūruoti“ šeštokų vadovėlyje spausdinamą Balio Sruogos poemą.

Ekspertams užkliuvo, kad poemoje Gediminas kelia midaus taurę už protėvius – tai esą „neugdo moralinių vertybių, skatina alkoholio vartojimą“, rašo portalas delfi.lt.

„Baigėme su kolegėmis rašyti literatūros vadovėlius bendrojo lavinimo mokyklai. Atidžiai skaitome ekspertų pateiktas vadovėlių recenzijas – už vienas pastabas nuoširdžiai dėkojame, dėl kitų suglumstame... Sulaukėme reikalavimo „kupiūruoti“ Balio Sruogos „Giesmę apie Gediminą“ – „gražiajam jaunimėliui“ 1938-aisiais dedikuotą poemėlę. Kodėl?

Eksperto teigimu, būtina iš Sruogos kūrinio išbraukti eilutes apie Gedimino keliamą midaus taurę už protėvius, už jų gyvą atmintį, nes šios eilutės „neugdo moralinių vertybių, skatina alkoholio vartojimą“, – feisbuke rašo D. Kuolys.

Būtent dėl šio B. Sruogos teksto 6 klasės vadovėlis „neatitinka vertinimo kriterijaus“, kuris sako:

„Tekstinė ir vaizdinė medžiaga padeda ugdytis moralines, kultūrines ir pilietines vertybes, būti atsakingiems už gamtos ir kultūros paveldo išsaugojimą ir tęstinumą“.

Reikalaujama „kupiūruoti“ šias eilutes:

Gediminas pirmas kelia

Sunkiąją midaus taurelę, -

Tauro ragą kaip puodynę,

Žodį tardamas auksinį:

Mano mylimi draugai!

Stiprūs mes, linksmi nūnai!

<...>

Šiandien taurės mums putoja,

O koks laukia mūs rytojus?

Ar vėl lėksim sakalais

Su trimitais, su daina?

Ar pavirsim pelenais

Lyg ugniakuro vieta?

Ir prieš mus kaip margos srovės

Nutekėjo daug dienų.

Buvo žmonės. Džiaugės, kovės...

Kas beliko nūn iš jų?

Žemė? Vėjas? Tamsuma?

Ar jie jaučia mus, ar girdi?

Ar kad jaudina mums širdį -

Ir paguoda jų visa?

Nežinau... Bet dvasioj mano

Jie nemirdami gyvena.

Juos gaivindamas miniu.

Ir šią taurę aš keliu,

Kad gyventų širdyse

Mūsų protėvių dvasia

Kaip šviesa ir šilima,

Kaip ugniakuro liepsna.

Kad su protėviais kartu

Mūsų atmintis gyventų,

Ir kad joj sunkiu metu

Šilimą ir šviesą semtų

Mūsų provaikių vaikai, -

Taurę aš keliu, draugai!“.

D. Kuolys sakė minėtos pastabos sulaukęs iš Ugdymo plėtotės centro ekspertų. „Jie, matydami pastarojo meto tendencijas, turbūt persistengė, nelabai atkreipė dėmesį į patį literatūros kūrinį“, – svarsto D. Kuolys.

Savo ruožtu Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) neįžvelgia jokių įstatymų pažeidimų, nes kalba eina apie literatūros kūrinį, kuris nevertinamas įstatymo kontekste. 

„NTAKD, reaguodamas į viešojoje erdvėje paskelbtą informaciją apie Ugdymo plėtotės centro rekomendacijas dėl Balio Sruogos literatūros kūrinio „Giesmė apie Gediminą“ turinio, informuoja, kad negali vertinti nei Ugdymo plėtotės centro rekomendacijų, nei konkretaus literatūros kūrinio tinkamumo ugdymo programoms. Departamento nuomone, Alkoholio kontrolės įstatymo pažeidimų šiuo atveju nėra – Balio Sruogos  „Giesmė apie Gediminą“ yra literatūros kūrinys, kuris Alkoholio kontrolės įstatymo kontekste nevertintinas“, rašoma išplatintame pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytoja

Skaitytoja portretas
Visiškas ,,nupušėjimas". Tada reikia ir pasakas kupiūruoti, kur sakoma: ,, Ir aš ten buvau, alų midų gėriau..." Gal tie ekspertai protelį pragėrė?

rasa

rasa  portretas
kuo toliau i miska tuo daugiau medziu na visiskas fau fau jei sugalvojo isdarkyti istorini kurini

Lina

Lina portretas
Kaip sakoma,is didelio rasto isejo ant krasto... .
VISI KOMENTARAI 35

Galerijos

Daugiau straipsnių