V.Adamkus derėsis dėl ES pagalbos Lietuvai

Šiandien pavakare Briuselyje prasidedančiame ES šalių vadovų susitikime bus keliami ir Lietuvai svarbūs klausimai. Prezidentas Valdas Adamkus derėsis dėl ES pagalbos Lietuvai 2009 m. uždarius Ignalinos atominę elektrinę.

Lietuvos vadovas tikisi, kad šiame susitikime ES šalių lyderiai paves Europos Komisijai parengti priemonių, padėsiančių Lietuvai susidoroti su energetiniais sunkumais po 2009 m., paketą. Pasak prezidento, dėl pablogėjusios ekonominės ir finansinės situacijos pasaulyje, Lietuvai energetinio saugumo problema tampa labai skausminga.

Manoma, kad Vadovų Tarybos susitikime dominuos keturios svarbiausios temos – finansų krizė, energetinis saugumas, santykiai su Rusija bei klimato kaita. Susitikimo išvakarėse trijų Baltijos šalių, Lenkijos, Danijos bei Suomijos premjerai ir Švedijos užsienio reikalų ministras Baltijos jūros regiono energetikos situaciją aptarė kartu su Europos Komisijos (EK) prezidentu.

Svarbiausias ir karščiausias klausimas Vadovų Taryboje – pasaulinė finansų krizė ir Europos atsakas į ją. Valstybių vadovai turėtų patvirtinti EK pasiūlytas rekomendacijas šalims dėl valstybės paramos finansinėms institucijoms bei dėl piliečių indėlių apsaugos ir pareikšti bendrą sutarimą, jog ES valstybėms būtina koordinuoti savo veiksmus tarpusavyje ir glaudžiau bendradarbiauti su JAV, kur ir kilo finansų sumaištis.

Klimato kaita ir energetikos saugumas – antra svarbiausia tema. Europos Komisijos prezidentas Jose Manuelis Barroso išvakarėse su septynių Baltijos jūros šalių vyriausybių vadovais aptarė Baltijos šalių energetinės izoliacijos problemą. Pasak EK vadovo, Baltijos jūros šalių tarptautinių jungčių projektus EK rengiasi paskelbti prioritetiniais.

Taip pat bus sudarytas Baltijos Veiksmų planas, kuriame turėtų būti įvertinta ir energetikos situacija, uždarius kitais metais IAE. Apie galimybę pratęsti jėgainės darbą EK planuose nekalbama, tačiau pabrėžiama jungčių su Lenkija ir Švedija svarba, naujų elektros gamybos pajėgumų plėtra, dujų saugyklos būtinybė bei skubios priemonės energijos vartojimo efektyvumui didinti.

Tarptautinių santykių srityje Vadovų Taryba daugiausiai dėmesio ketina skirti santykiams su Rusija ir padėčiai Gruzijoje aptarti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių