V. Ušackas keliasi dirbti į Maskvą

Europos Sąjungos misijos Afganistane vadovas Vygaudas Ušackas skiriamas Bendrijos ambasadoriumi Maskvoje.

Buvęs Lietuvos užsienio reikalų ministras Afganistane dirbo nuo  2010-ųjų. Apie naują V. Ušacko darbą paskelbusi  Europos išorės veiksmų tarnybos vadovė Catherine Ashton sako, kad džiaugiasi galėdama pranešti apie jo paskyrimą vadovauti delegacijai Maskvoje. Tai yra svarbi pozicija Europos išorės veiksmų tarnyboje.

V. Ušackas teigia Prezidento rinkimuose nedalyvausiantis.

„Savo paskyrimą ES ambasadoriumi Maskvoje vertinu ne tik kaip savo, bet ir aukštą visos Lietuvos diplomatijos įvertinimą, suteikiant galimybę ir atsakomybę Lietuvos piliečiui vadovauti 27 (o nuo liepos 1 dienos įstojus Kroatijai jau 28) ES valstybėms vienoje iš svarbiausių ES strateginių partnerių - Rusijos Federacijoje“, - BNS antradienį sakė V. Ušackas.

Šiuo metu ES specialiojo atstovo pareigas Afganistane einantis V. Ušackas sakė, kad darbą Bendrijos atstovybėje Maskvoje pradės rugsėjo 1 dieną. Konkursas į šias pareigas įvyko gruodžio mėnesį.

„Manyčiau, jog mano asmeninė, profesinė ir politinė patirtis, Rusijos pažinimas bei ES-Rusijos santykių suvokimas, įgalins mane efektyviai atstovauti ES ir jos valstybių nariu interesams bei plėsti abipusiškai naudingus ryšius tarp ES ir Rusijos“, - sakė diplomatas.

„ES ir Rusija susietos gilia ekonomine tarpusavio priklausomybe, bendra kaimynyste bei bendrais strateginiais iššūkiais: pasaulinės ekonomikos, klimato kaitos, o taip pat tarptautinėmis ir regioninėmis problemomis nuo Artimųjų Rytu ir Irano iki Sirijos ir Afganistano“, - teigė V. Ušackas.

Į šį paskyrimą socialinio tinklo „Twitter“ paskyroje sureagavo Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas pavadinęs V.Ušacką geru diplomatu.

V. Ušackas nuo 2010 metų vadovauja ES atstovybei Kabule ir eina specialiojo Bendrijos atstovo Afganistane pareigas.

Prieš tai jis buvo užsienio reikalų ministru buvusioje centro-dešinės Vyriausybėje, tačiau iš posto pasitraukė po nesutarimų su prezidente Dalia Grybauskaite.

V. Ušackas yra vadovavęs Lietuvos ambasadoms Jungtinėse Amerikos Valstijose ir Jungtinėje Karalystėje.

Po Lisabonos sutarties įsigaliojimo ES diplomatijos vadovė C. Ashton ir jos skiriami ambasadoriai perėmė pirmininkaujančių valstybių vaidmenį atstovauti, derėtis ir koordinuoti ES ekonominę, užsienio ir saugumo politiką Bendrijai nepriklausančiose valstybėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių