V. Pranckietis: L. Mažylio atradimas paneigia rusų žiniasklaidos pranešimus

Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus Liudo Mažylio Berlyne, archyve, rastas Vasario 16-osios aktas paneigia pranešimus, kad tokio dokumento nebuvo, teigia Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis.

„Manau, kad šie dokumentai kaip tik paneigia visa tai, kas nedraugiškoje žiniasklaidoje yra skelbiama nuo 1989-1990 metų, kad mes neturime tokio akto. Mes turime tokį, ir tai yra liudijimas, ir ačiū jums, kad liudijimas dabar žinomas visam pasauliui“, – pirmadienį po susitikimo su profesoriumi žurnalistams sakė V.Pranckietis.

Rusijos žiniasklaidoje anksčiau yra nuskambėję, kad jokio Vasario 16-osios akto dėl nepriklausomos valstybės atkūrimo nėra buvę. Praėjusią savaitę Lietuvos spaudai pranešus apie Berlyne rastą dokumentą, šis įvykis dalyje valstybinės rusų žiniasklaidos sulaukė sarkastiškų komentarų – jis vadintas spektakliu, o pats dokumentas popierėliu.

V.Pranckietis patvirtino ketinąs inicijuoti nacionalinės mokslo premijos skyrimą profesoriui L.Mažyliui. Anot jo, tokią, išskirtiniais atvejais skiriamą premiją, galėtų įsteigti Vyriausybė su Lietuvos mokslo akademija.

„Nacionalinė premija už išskirtinį atradimą. Tai būtų vienkartinė (premija – BNS), bet galėtų būti ir nevienkartinė. Tarkime, rastų dar ką nors, pavyzdžiui, Gedimino palaidojimo vietą“, – svarstė parlamento vadovas.

Pats L.Mažylis džiaugėsi Vasario 16-osios aktą aptikęs laiku, kai Lietuva rengiasi švęsti valstybės atkūrimo šimtmetį.

„Dabar švęsime ir švęsime, ir švęsime“, – sakė jis.

Profesorius neatmetė galimybės, kad gali būti ir daugiau akto egzempliorių.

„Tą dieną galėjo būti ir, atrodo, tikrai, kad buvo pasirašyti daugiau nei du egzemplioriai, ir visi lygiaverčiai. Kiek jų dar atsiras, reikės tyrinėti“, – teigė jis.

1918 metų vasario 16 dieną Lietuvos Taryba Vilniuje paskelbė atkurianti nepriklausomą, demokratiniais pamatais sutvarkytą Lietuvos valstybę su sostine Vilniuje.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

kembrikas

kembrikas portretas
Kazko namas suvirpejo,putleris is pikcio ,kaip griaustinis nusiperde Gaila kad nesusprogo kurdupelis.

LT

LT portretas
Gerbiamas V.Pransketi... "rusu pranesimai ir tvirtinimai" neverti to popieriaus ,ant ko jie parasyti !!!!!

Anonimas

Anonimas portretas
Pranskieti ....nekantrauju kada svest ,svest ir dar karta svest ppradesim.... gerkles dega geisciauuuuuuu......
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių