V. Landsbergis: Rusijos ekspansionistinis mąstymas nesibaigia

Rusijos ekspansionistinis mąstymas nesibaigia, ir mes tebesame fronto linijoje, sako pirmasis po Nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos vadovas, Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pirmininkas, europarlamentaras Vytautas Landsbergis.

„Rusijos ekspansija, ekspansionistinis mąstymas ir politika niekad nesibaigia“, - per Lietuvos valstybės gynėjų susitikimą Seime šeštadienį kalbėjo V.Landsbergis.

„Deja, ten tokia valstybės prasmė. Ne žmonių gerovė, ne draugystė su kitomis tautomis, o žemės, žemės, žemės plėtra ir užėmimas kuo daugiau žemių. Kol tas galvojimas nepasikeis, visi kaimynai taip pat pirmiausia turi būti budrūs, ir mes taip pat tebesame fronto linijoje“, - tvirtino jis.

Kalbėdamas apie Sausio 13-osios įvykius, V.Landsbergis sakė, jog tuomet visi buvome savanoriai, ir Lietuvos gynėjų kova nesibaigia iki šiol.

„Buvo ir priesaikos, kurias davė savanoriai. (...) Ir be priesaikos ėjo tokios pačios dvasios žmonės prie bokšto ir prie televizijos pastatų Vilniuje ir Kaune“, - kalbėjo V.Landsbergis.

„Priesaika buvo širdyje. Visi buvo savanoriai ir tebėra savanoriai“, - teigė jis.

„Tie visi, kurie jautė, kas yra tėvynės meilė ir tėvynės garbė, kurią vėl nori pažeminti, sutrypti, priversti, kad laisvę pajutęs žmogus vėl laižytų okupanto batus? Niekada to nebus. Ir dabar tegu nesiūlo“, - apie savanorius kalbėjo pirmasis po Nepriklausomybės atkūrimo Lietuvos vadovas.

Pasak V.Landsbergio, Lietuvoje yra ne tik Nepriklausomybės atgavimo metais valstybę gynę savanoriai, bet ir „labai gražaus jaunimo, kuris gyvomis akimis klausosi pasakojimų, stebi filmus, ateina į susirinkimus, ateina, užsirašo į šaulius, į savanorius, klausosi partizanų dainų“.

„Štai mūsų esamieji ir būsimieji savanoriai, Lietuvos gynėjai, kurių tebereikia ir reiks dar visais atvejais, nes kova nebaigta, iššūkiai nesibaigia. Tai yra ir visai atvirai sakoma“, - kalbėjo jis.

V.Landsbergio teigimu, „šiandien tokių posakių pasigirsta iš didelės kaimyninės šalies sostinės, iš aukščiausio asmens“.

„Dujos nėra pinigų šaltinis (...), dujos yra ginklas, atvira politika. Lietuvoje dabar kai kas mano, kad nuvažiuos ir prašys pigesnio ginklo prieš save, ir kad iš to gali kas nors gero išeiti. Tegu pabando - visiems reikia mokytis, visi patiria savo situacijas ir savo išmėginimus“, - kalbėjo europarlamentaras.

Šeštadienio vakarą kalbėdamas Sąjūdžio valandoje prie atminimo laužo Nepriklausomybės aikštėje, V.Landsbergis teigė, jog Sausio 13-ąją pasipriešindama Sovietų Sąjungos tankams, Lietuva nulėmė, kad pasaulis dabar yra kitoks nei būtų buvęs su „blogio imperija“.

„Mes pralaužėme tą liniją, tą planą, ir todėl šiandien pasaulis, koks jis bebūtų netobulas, ir Europa su visomis savo problemomis yra kitokia nei būtų buvusi, jeigu būtų likusi blogio imperija. Bet tą reikėjo apginti, ir tai buvo lemiama čia, šią naktį. Mes nepasitraukėme. (...) Nulėmėme, kad pasaulis nuėjo kitu keliu – teisybės, sąžiningumo“, - sakė V.Landsbergis.

„Duok Dieve, kad mes tą įgyvendintume, ką tada išsikovojome. Mus irgi slegia anos vergystės praeities palikimai: godumas, pavydas, nenoras dirti bendram labui. Kaip nors įveiksime“, - vylėsi jis.

Šeštadienį Lietuvoje vyksta Laisvės gynėjų dienai skirti renginiai.

Sausio 13-oji Lietuvoje minima kaip Laisvės gynėjų diena, pagerbiant žuvusiuosius 1991 metų sausio 13 dieną per sovietų kariuomenės veiksmus Vilniuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jooo

jooo portretas
Idomus sitas Marksistas-Leninistas. Kazin, marsieciai nepuola?

marsieciai nepuola

marsieciai nepuola portretas
bet supuvusiu sovietzmogiu pas mus pakanka, daugelis seilejasi del anu laiku

VYTAUTAI

VYTAUTAI portretas
susiprotek,nebliuznyk nieku ir nemutink zmoneliams protu.Mes ESAM ES ir NATO,o tai grieztai priesiskos organizacijos Rusijos kuriamai sistemai ir draugystes cia nera ir nebus.Rusija susides supaciu velniu,kad islaikytu savo teritorija ir gamtos turtus.Tai normalu ir nereikia pykt.O mums Dievas nedave proto,pavelavom kai JI ir versiams dalino,nes tarnavom LKP,KGB ir t.t. masiskai, todel edam vieni kitus,naikinam,vaikom,o Tamstos ideja tik aukstai ir tik girta zvaigzdele.Panagrinejus TAMSTOS ir tecio,buvusio vokieciu okupacines valdzios pamocniko ir ministro biografijas kyla daug klausimu.Deja jie nelabai sviesusValgyk,miegok,tauks niekus Bruselo ir Strazburgo kopustams,lauk paskutiniosios ir juokis,juk tusciu buteliu gyvasciai palaikyti nerenki????Vytautai,Tamstos laikas jau praejo vakar....ar dar nesuipratai.....
VISI KOMENTARAI 52

Galerijos

Daugiau straipsnių