V. Andriukaitis: po KT sprendimo planai reorganizuoti ligoninių tinklą gali keistis

  • Teksto dydis:

Konstituciniam Teismui (KT) paskelbus, kad 2009 metais priimtas Vyriausybės nutarimas dėl sveikatos priežiūros įstaigų ir paslaugų restruktūrizavimo tuo metu buvo neteisėtas, nes nebuvo grindžiamas įstatymu, sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis teigia, kad jo sumanyta ligoninių pertvarka dėl to nesustos, bet gali būti koreguojama.

"Ar procesas turėtų pajudėti atgal ar į priekį - aš taip nekelčiau klausimo. Aš keisčiau klausimą kitaip - kaip mums reikia jungti į funkcinius ir struktūrinius klasterius ligonines, kad ligoninės būtų apkrautos, kad lovos būtų išnaudotos, kad specialistai būtų išnaudoti ir kad medicinos paslaugos, gydymas iš tiesų būtų arčiau gyventojų", - žurnalistams pirmadienį sakė ministras.

Tačiau, V.P.Andriukaičio teigimu, "nauja situacija gali įvairiai pakreipti ligoninių skyrių perspektyvas".

"Mano nuomone, rajonams labai trūksta gerontologinių lovų, labai trūksta gydymo žmonių, kuriems paūmėja chroninės ligos, kad jie būtų gydomi arčiau namų. Taip pat visiškai akivaizdu, kad respublikinėse ligoninėse yra perkrovimas ligonių srautų ir jeigu ten greitai suteikiama pagalba, tai gydymą pratęsti ir užbaigti gydymą arčiau namų yra kur kas žmogiškiau", - dėstė ministras.

Jis taip pat teigė girdėjęs, kad kai kurios ligoninės po KT išaiškinimo ketina bylinėtis dėl žalos atlyginimo. Tačiau patys ligoninių atstovai sako, kad bylinėjimas būtų kraštutinė priemonė.

"Girdėjau, kad lyg Gargždų ligoninė ketina svarstyti tokio kreipimosi galimybes, ir nežinau, ar kitos ligoninės tą darys (...). Mes dabar pasiryžę nagrinėti situaciją ir pasiryžę išklausyti tų ligoninių pretenzijas", - sakė ministras.

Gargždų ligoninės vyriausioji gydytoja Alma Grikšienė savo ruožtu teigė, kad dėl reorganizacijos, kurią vykdant buvo pažeista Konstitucija, į teismą kreiptis kol kas neketinama.

"Mes dar tokio dalyko nesame pagarsinę. Iš tikrųjų čia galbūt tiktai gandų lygis yra, tiesiog jo nesinori komentuoti. Bet mūsų dešimt ligoninių esame susivienijusios į Lietuvos rajoninių ligoninių asociaciją (...) ir mes rengiamės artimiausiu metu susieiti ir apsitarti dėl tolesnių veiksmų. Labai pageidaujame susitikti su ministru", - aiškino gydytoja.

Jos teigimu, dėl reorganizacijos daugiausia žalos patyrė pacientai.

"Pablogėjo paslaugos prieinamumas, pailgėjo laikas nuo įvykio ir paslaugos gavimo. Yra kalbama apie atstumą nuo Gargždų iki Klaipėdos, bet yra ir Endriejavas, Judrėnai, nuo kurių jau iki Gargždų yra 30-40 kilometrų", - pasakojo gydytoja.

Pasak A.Grikšienės, nuo 2010 balandžio 1 dienos iš šios ligoninės atleistas 41 darbuotojas, ligoninės finansavimas sumažėjo beveik 2 mln. litų.

Rajoninių ligoninių asociacijos vadovas, Pakruojo ligoninės vyriausiasis gydytojas Vygantas Sudaris BNS sakė, kad visiškai atstatyti iki reformos buvusią situaciją nebūtų tikslinga.

"Iš tikrųjų praėjo treji metai, daug kas pasikeitė - pasikeitė žmonių darbovietės, pasikeitė kadrų politika, pasikeitė pati ligoninės samprata. Manau, kad nebūtų tikslinga daryti viską mechaniškai. Reikia žiūrėti kūrybiškai ir į protingumo kriterijus atsižvelgti - kur tai yra įmanoma ir kur tai yra reikalinga", - dėstė jis.

Anot jo, kiekvienos ligoninės situaciją reikia vertinti individualiai.

"Tuos pačius Gargždus paimkime - jie turi išlaikę anesteziologijos tarnybą, reanimacija dirba, tik jų apmokėjimas už tuos darbus yra gerokai mažesnis, kadangi jie neturi tam tikro statuso. Ir tikrųjų jie galėtų nukrauti kitų įstaigų siunčiamus ligonius - Privalomojo sveikatos draudumo fondo lėšos nenukentėtų, o darbuotojai yra", - svarstė V.Sudaris.

KT praėjusią savaitę paskelbė, kad 2009 metais priimtas Vyriausybės nutarimas dėl sveikatos priežiūros įstaigų ir paslaugų restruktūrizavimo tuo metu buvo neteisėtas, nes nebuvo grindžiamas įstatymu.

Anot teismo, Ministrų kabinetas įtvirtinto tokį Privalomojo sveikatos draudimo lėšų skyrimo sveikatos priežiūros įstaigoms pagrindą, kuris nebuvo nustatytas tuo metu galiojusiuose įstatymuose.

"Pripažinta, kad Vyriausybė nesilaikė konstitucinio reikalavimo paisyti teisės aktų hierarchijos", - teigiama Konstitucinio Teismo pranešime spaudai.

Kartu Konstitucinis Teismas pažymėjo, kad sveikatos priežiūros paslaugų apmokėjimas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų atsižvelgiant į sveikatos priežiūros įstaigos priskyrimą rajono, regiono ir respublikos lygmeniui nuo 2010 metų liepos 1 dienos yra reguliuojami Sveikatos sistemos įstatymu.

Į Konstitucinį Teismą dėl minėto Vyriausybės nutarimo, pagal kurį ligoninės suskirstytos į tris grupes, kreipėsi grupė Seimo narių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

politiniai

politiniai portretas
Kai politiniai lavonai "pridirba,"tai pasitvirtina tiesa- geodezininkai-niekada neturi tvarkyti medicinos!O žalą teks atlyginti kitiems politikams.

v

v portretas
Ponas Andriukaiti esi mazas zvirblis dideliu varnu pulke laikykis ,greiciausiai prapulsi
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių