V. Adamkui įteiktas Santarvės ordinas

Kadenciją baigusiam prezidentui Valdui Adamkui ketvirtadienį Vilniuje iškilmingai įteiktas Santarvės ordinas „Pro augenda concordia“ („Už santarvės puoselėjimą“). Apdovanojimą V. Adamkui įteikė Santarvės fondo steigėjas Julius Kazėnas.

Įteikdamas ordiną J. Kazėnas kalbėjo apie tai, kad šiuo metu Europa išgyvena didžiulę krizę ir šis metas gali padėti iš naujo permąstyti vertybes. Pasak Santarvės fondo steigėjo, dabar Lietuvos didžioji problema ne finansų krizė, ne emigracija, o valdžios ir žmonių susvetimėjimas.

Tačiau yra ir išimčių. Vienas tokių žmonių, kuriems santarvė – ne žodis, o visas gyvenimo būdas, pasak J. Kazėno, yra V. Adamkus, kuriam ir įteikiamas 2015-ųjų metų Santarvės ordinas.

Tuo metu Valdas Adamkus sako, kad santarvės idėja yra per mažai skleidžiama.

„Apie ją per mažai kalbama žiniasklaidoje, taip pat per mažai augančiai jaunuomenei kalbama mokykloje. Ypač svarbu parodyti, kad egzistuoja nekeičiamos vertybės, būtinos protingam gyvenimui, norint būti naudingam bendruomenei, aplinkai, Tautai ir Valstybei“, – teigia buvęs šalies vadovas.

Oficialiai apdovanojimas V. Adamkui įteiktas už gyvenimą, paskirtą Santarvės idėjos skleidimui ir jos saugojimui, tolerancijos siekimui tarp žmonių, tautų ir kultūrų, nesitaikstymui su blogiu bei neteisybe ir visame kame ieškojimui gėrio vardan Tiesos, Meilės ir Santarvės.

Šio ordino, anot fondo valdybos, V. Adamkus nusipelnė darbais JAV, kai rengė Lietuvos palaikymo akcijas, kai buvo „Santaros klubo“ pirmininkas ir vicepirmininkas ir siekė artimų ryšių su Lietuvos inteligentija.

Jam einant Lietuvos prezidento pareigas V.Adamkus palaikė glaudžius ryšius su kitomis Baltijos valstybėmis ir Lenkija.

„Jo veikla visada buvo nuosekli ir atvira, alsuojanti pagarba žmogui, ir vienijanti“, – sakė Santarvės fondo valdybos pirmininkas Sigitas Renčys.

Priimti apdovanojimo kadenciją baigęs prezidentas atvyko su žmona Alma.

Ceremonijos stebėti ir V. Adamkaus pasveikinti susirinko maždaug šimtas žmonių. Tarp jų buvo Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė, keli parlamentarai, visuomenininkai.

Spausdama ranką V. Adamkui L. Graužinienė sakė, kad šio įvertinimo jis labai nusipelnęs, nes santarvė prezidentą lydi per visą gyvenimą.

Pernai Santarvės fondo ordinu buvo apdovanotas pirmasis Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro operos solistas profesorius Virgilijus Noreika.

Nuo fondo gyvavimo pradžios 1994 metais Santarvės ordinai jau buvo įteikti dvasininkams Kazimierui Vasiliauskui, Vincentui Sladkevičiui, Tėvui Stanislovui, Prezidentui Algirdui Brazauskui, poetui Justinui Marcinkevičiui, literatūrologei Viktorijai Daujotytei, aktoriui Donatui Banioniui, menotyrininkui Romualdui Budriui, disko metikui Virgilijui Aleknai, pirmajai atkurtosios Lietuvos Vyriausybei, dainininkui Andriui Mamontovui, Šv. Kristoforo kamerinio orkestro vadovui, pedagogui, dirigentui Donatui Katkui ir kt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Nesuprantu, p.Vinkus lindo i šikną AMB dabar jau ..., kad tik prie valdžios. Grįžk kutvala į Kretingos vienuolyną. Mano tel. 8 662 33770.

SAULIUS

SAULIUS  portretas
.....ATSIBODO ŠIS J.DANIELS SAUSO MARTINIO SU ALYVUOGE MIŠINYS....TIESIOG :):)

Panasus

Panasus portretas
i uzkonspiruota "neziniuka" su neaiskia praeitimi.Dede smetoninis generolas su carines Rusijos parengimu,o pats lyg"fermeris" prikises nagus prie fasistu veiklos ir tamsi vingiuota emigranto kelione i Siaulius su elitinemis slepetemis.Beje dabartine 'isrinktoji" dar su tamsesne ir painesne praeitimi....
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių