Užutrakio dvaro byla pasiekė Konstitucinį Teismą

Ginčas dėl Užutrakio dvaro, kurio dalį nori atgauti grafų Tiškevičių palikuonis, persikėlė į Konstitucinį Teismą.

Vakar Konstitucinis Teismas vakar priėmė nagrinėti Užutrakio dvaro bylą nagrinėjančio Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo prašymą išaiškinti neaiškumus, kilusius dėl Vyriausybės nutarimo, kuriais dvaro pastatai įtraukti į išperkamų objektų sąrašą, ir įstatymo, numatančio, kad valstybė gali išpirkti tik pertvarkytas buvusias gyvenamąsias patalpas, kurios dabar naudojamos visuomeniniais tikslais. VĮ „Registro centro" duomenimis, tik vienas iš 10-ies Užutrakio dvaro pastatų yra buvęs gyvenamosios paskirties. Kiti - įvairūs ūkiniai ir pagalbiniai pastatai: sarginė, tarnų patalpos, spirito darykla, sandėliai ir kt.

Pagrindinis pretendentas į dvarą  Josephas Tyszkieviczius atsisako Kultūros ministerijos siūlomos beveik dviejų milijonų litų kompensacijos vertybiniais popieriais ir nori pastatus atgauti natūra. Vilniaus apygardos administracinis teismas pernai rudenį priėmė jam nepalankų sprendimą, tad J.Tyszkieviczius jį apskundė apeliacine tvarka.

Tačiau Vilniaus apygardos administracinis teismas prieš metus pažymėjo, kad Užutrakio dvaro sodyba yra įtraukta į valstybinės reikšmės istorijos, archeologijos ir kultūros objektų sąrašą, o tokie objektai priklauso Lietuvos Respublikai išimtine nuosavybės teise.

Galutinę ir neskundžiamą nutartį Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas paskelbs tik gavęs Konstitucinio Teismo išaiškinimą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių