Užsienio žiniasklaidai esame vis labiau įdomūs

Pozityvaus valstybių paminėjimo užsienio žiniasklaidoje reitinge Lietuva pakilo iš 68-os į 54-ą poziciją.

Tarptautinė žiniasklaida domisi aktyviau

Tarptautinės žiniasklaidos susidomėjimas Lietuva trečiąjį šių metų ketvirtį išaugo daugiau nei ketvirtadaliu, praneša nacionalinis transliuotojas.

Tai rodo naujausi pozityvaus valstybių paminėjimo užsienio žiniasklaidoje reitingo „East West Global Index 200“ rezultatai. Lietuva reitinge pakilo keturiolika pozicijų, iš 68 į 54 vietą.

Šis tyrimas, analizuojantis, kaip dažnai teigiamame kontekste valstybes mini tarptautinė žiniasklaida, atliktas ir regioniniu mastu. Lietuva atsidūrė Europos šalių reitingo viduryje, užimdama 23 poziciją.

Pralenkėme net japonus

Tyrimo duomenimis, Lietuva pasaulio žiniasklaidoje liepos, rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais buvo paminėta 2 tūkst. 605 kartus – apie 600 kartų dažniau nei antrąjį ketvirtį.

Lietuva trečiąjį, kaip ir antrąjį, ketvirtį ženkliai aplenkė savo kaimynes – Latviją, užėmusią 117 poziciją, bei Estiją, kuri atsidūrė 141 pozicijoje.

Lietuva reitinge atsidūrė aukščiau už Japoniją, Slovėniją, Airiją, Šveicariją. Mūsų šalis nusileido Vokietijai, Norvegijai, Danijai, Švedijai ir Lenkijai.

Pagal regioninį vertinimą Lietuva užima 23 vietą iš 47 Europos valstybių, lenkdama Liuksemburgą (24 vieta), Airiją (27 vieta), Šveicariją (34 vieta), Latviją (37 vieta), Estiją (41 vieta).

Pirmiauja graikai

Pirmame Europos šalių dešimtuke įsitvirtinusios tokios šalys kaip Graikija (1 vieta), Italija, Didžioji Britanija, Olandija, Prancūzija, Lenkija ir Švedija.

Geresnę Lietuvos poziciją trečiąjį ketvirtį galima sieti su lietuvių sportininkų sėkme Olimpiadoje bei pasaulio futbolo čempionato atrankos varžybose.

Aktyvi Lietuvos pozicija Gruzijos ir Rusijos konflikto metu taip pat galėjo prisidėti prie didesnio teigiamų publikacijų apie Lietuvą skaičiaus. Be to, užsienio žiniasklaidai analizuojant ekonominę situaciją Baltijos valstybėse, Lietuva buvo vertinama geriausiai.

Lietuvos žinomumo didinimas yra vienas iš šalies įvaizdžio formavimo strateginių tikslų. Be to, ateinantys metai Lietuvai bus palankūs kultūrinių ir politinių įvykių gausa. Taigi tikimasi, jog užsienio žiniasklaidos susidomėjimas dar didės.

Vienintelis valstybių žinomumo žiniasklaidoje vertinimas

„East West Global Index 200“ tyrimas kas ketvirtį nagrinėja publikacijas įtakingiausiuose pasaulio leidiniuose, tokiuose kaip „The Economist“, „The New York Times“, „The Washington Post“, „The International Herald Tribune“, „Time“, „CNN International“.

Šis indeksas rodo šalies paminėjimų skaičiaus ir jų tono santykį – didesnis šalies indeksas reiškia, jog ji dažniau buvo minima teigiamame kontekste. Pavyzdžiui, Jungtinės Amerikos Valstijos buvo minimos dažniausiai, daugiau nei 820 tūkst. kartų, tačiau dėl neigiamo paminėjimo krūvio bendrame šalių reitinge užima tik 155 poziciją.

Šis indeksas kol kas yra vienintelis valstybių žinomumą žiniasklaidoje vertinantis tyrimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių