Užsienio reikalų ministrą Lietuva turės tik pavasarį

Antradienį į Moldovą su oficialiu vizitu išvykęs premjeras Andrius Kubilius suspėjo Prezidentei Daliai Grybauskaitei oficialiai pateikti Vygaudo Ušacko atleidimą iš užsienio reikalų ministro pareigų ir siūlymą į šį postą paskirti Audronių Ažubalį.

D.Grybauskaitė V.Ušacką jau atleido iš pareigų, bet A.Ažubalio paskirti neskubės.

Antradienį ryte pakeliui į Kišiniovą premjeras portalą Diena.lt informavo, kad jau perdavė valstybės vadovei abu teikimus – dėl V.Ušacko atleidimo iš ministro pareigų ir dėl siūlymo paskirti A.Ažubalį. „Viskas jau atiduota, viskas jau persiųsta“, - sakė jis. A.Kubilius tai padarė oficialiai nė nesusitikęs su Prezidente, į Prezidentūrą persiuntęs visus reikiamus dokumentus.

Pirmadienį vakare valdančiosios Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų vadovybė pritarė V.Ušacko atsistatydinimui, apie kurį ministras pranešė praėjusią savaitę po to, kai D.Grybauskaitė pareiškė juo nepasitikinti. Konservatoriai taip pat vieningai pritarė premjero siūlymui į Užsienio reikalų ministerijos vadovus skirti dabartinį Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininką A.Ažubalį.

Prezidentė šiomis dienomis turėtų susitikti su Tėvynės sąjungos kandidatu į ministrus ir tada oficialiai spręsti, ar jį paskirti į šį postą. Tačiau, neoficialiomis žiniomis, ši kandidatūra jau kiek anksčiau A.Kubiliaus suderinta su Prezidentūra, todėl neturėtų kilti didesnių problemų dėl A.Ažubalio paskyrimo į užsienio reikalų ministrus. Pagal Konstituciją, ministrus skiria ir atleidžia prezidentas premjero teikimu.

Atleidusi V.Ušacką D.Grybauskaitė laikinai vadovauti Užsienio reikalų ministerijai pavedė krašto apsaugos ministrei Rasai Juknevičienei.

A.Ažubalis ministerijos vadovo pareigas oficialiai galės pradėti eiti tik po to, kai prisieks Seime. Tai bus įmanoma padaryti tik parlamento sesijos metu. Eilinė Seimo pavasario sesija turėtų prasidėti tik kovo 10 dieną. Tad tik tuomet A.Ažubalis galės formaliai tapti ministru.


Šiame straipsnyje: ažubalis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių