Užsieniečių registracijos centre bus atskiras bendrabutis pažeidžiamiems asmenims

Užsieniečių registracijos centre (URC) Pabradėje bus statomas atskiras bendrabutis pažeidžiamiems asmenims – vienišoms mamoms su vaikais, nepilnamečiams, psichinių sutrikimų turintiems asmenimis, prekybos žmonėmis aukoms bei kitiems.

Kaip BNS sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) Turto valdymo skyriaus patarėjas Algirdas Kazakevičius, šiuo metu pažeidžiami asmenys gyvena bendrame pastate, nors ir atskiruose kambariuose, o tokios sąlygos jiems netinkamos.

„Užsieniečių teisinės padėties įstatymas apibrėžia, kas yra specialių poreikių turintys žmonės, tie asmenys negali gyventi su kitais, jaučia diskomfortą, todėl turi turėti atskiras patalpas“, – BNS sakė A.Kazakevičius.

Pagal įstatymą, pažeidžiamas asmuo – tai asmuo, turintis specialiųjų poreikių, pavyzdžiui, nepilnametis, neįgalusis, vyresnis negu 75 metų asmuo, nėščia moteris, vieniši tėvas ar motina, auginantys nepilnamečių vaikų, psichikos sutrikimų turintis asmuo, prekybos žmonėmis auka arba asmuo, kuris buvo kankintas, išprievartautas ar patyrė kitokį sunkų psichologinį, fizinį ar seksualinį smurtą.

VSAT šią savaitę paskelbė pažeidžiamų asmenų bendrabučio statybos konkursą. Pasak VSAT specialisto, jis turėtų įvykti per porą mėnesių, o 262 kv. metrų vieno aukšto pastato statyba galėtų užtrukti iki metų.

Šiuo metu jau yra sumokėta 11 tūkst. eurų už pastato projektavimą, statybos galėtų kainuoti dar per 600 tūkst. eurų, projektas finansuojamas Prieglobsčio, migracijos ir integracijos fondo lėšomis. „Viso projekto vertė apie 660 tūkst. eurų, tačiau tai jau baigtas pastatas su visa įranga – santechnika, baldais, netgi namų apyvokos reikmenimis“, – sakė patarėjas.

Name bus šeši atskiri kambariai bei pagalbinės patalpos, jame gyvens 15 asmenų.

1996 metais Pabradėje įkurtas URC – vienintelis centras Lietuvoje, kuriame laikomi neteisėtai į šalį atvykę bei joje neteisėtai esantys užsieniečiai, taip pat apgyvendinami prieglobsčio prašytojai jų prašymų nagrinėjimo laikotarpiu.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

o lietuviai

o lietuviai portretas
toliau begs is lietuvos...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių