Užsieniečiams neatrodome labai draugiški

Į pasaulio reputacijos reitingą įtraukta Lietuva iš 50 tyrime dalyvavusių šalių yra 42. Užsieniečiams lietuviai nepasirodė labai svetingi ir draugiški.

Valstybių reputacijos reitingavimas atliekamas remiantis pasaulio šalių gyventojų apklausomis. Į vadinamąjį "Nation Brands Index" reitingą patenka šalys, sistemiškai formuojančios savo įvaizdį. Tai pirmasis tarptautinis Lietuvos reputacijos vertinimas, pranešė Vyriausybės spaudos tarnyba.

Tyrime vertintos 50 valstybių. Jos lygintos tarpusavyje ir reitinguotos pagal apklausų rezultatus šešiose kategorijose: valdymo sistema, žmonės, turizmas, kultūra, eksportas ir investicijos. Apklausose dalyvavo 20 tūkst. gyventojų iš dvidešimties pasaulio šalių.

Reitinge užėmusi 42 vietą Lietuva dviem pozicijomis aplenkė kaimyninę Estiją. Lietuva geriau pasirodė nei Jungtiniai Arabų Emyratai, Indonezija, tačiau nusileido Malaizijai, Kinijai, Čekijai.

Geriausiai Lietuva įvertinta valdymo sistemos kategorijoje (28 vieta, nedaug nusileidžiame JAV, Lenkijai, Čekijai). Šioje katehorijoje vertinti keli aspektai – įvairiose valstybėse žmonių buvo klausiama, ar, jų nuomone, tiriama šalis valdoma kompetentingai ir sąžiningai, ar šalyje gerbiamos piliečių teisės, ar šalis elgiasi atsakingai tarptautinėje bendruomenėje, prisidėdama prie taikos palaikymo, aplinkosaugos, skurdo mažinimo.

Į pirmąjį reitingo dešimtuką pateko didžiosios Europos valstybės – Vokietija, Prancūzija, Didžioji Britanija, Italija. Dešimtuke taip pat atsidūrė Švedija, Šveicarija, Jungtinės Amerikos Valstijos, Japonija.

Valstybių reputacijos tyrimas atliekamas nuo 2005 metų. Jį atlieka britų mokslininkas Simonas Anholtas kartu su amerikiečių kompanija "GfK Roper". Šis tyrimas – kol kas vienintelis pasaulyje, analizuojantis, kaip šalį suvokia užsieniečiai.

Kaip teigia tyrimo kūrėjai, žinojimas, kaip šalis suvokiama, gali padėti sėkmingiau vystyti verslo, prekybos, turizmo sritis, diplomatinius ir kultūrinius ryšius su kitomis tautomis.


Šiame straipsnyje: reputacijareitingasapklausa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių