Užgeso rašytojo V.Petkevičiaus gyvybė

Eidamas 79-uosius metus mirė rašytojas Vytautas Petkevičius. Aktyviai Sąjūdžio veikloje dalyvavusio ir daugiau nei 30 knygų parašiusio kūrėjo gyvybė užgeso Vilniuje.

1930 m. Kaune gimęs V.Petkevičius būdamas dvidešimties išvyko studijuoti į Vilnių. Netrukus tapo komjaunimo Centro komiteto nariu. 1952 m. pradėjo studijas Aukštojoje komjaunimo mokykloje. Po dviejų metų ją baigė įstojo į Maskvos M.Lomonosovo universitetą. Po šešerių studijų metų šiame universitete jis neakivaizdiniu būdu įgijo istoriko specialybę.

Pastaruoju metu rašytojas siekė dalyvauti Lietuvos politiniame gyvenime. Per rinkimus į Seimą Algirdo Paleckio vadovaujamos „Fronto" partijos sąraše jis buvo įrašytas antruoju numeriu.

Savo politines pažiūras kūrėjas reiškė ir knygose. Pastaraisiais metais išleistos jo knygos „Durniškės" ir „Durnių laivas" sulaukė didelio susidomėjimo visuomenėje. Dėl pastarojoje išsakytų teiginių jis bylinėjosi su Europos Parlamento nariu Vytautu Landsbergiu.  

Rašytojo politinė veikla atgimstančioje Lietuvoje prasidėjo Sąjūdžio metais. Rašytojas buvo aktyvus šio judėjimo narys.

1992 m. kūrėjas buvo išrinktas į šalies parlamentą kaip Lietuvos Demokratinės darbo partijos narys, tačiau jam dažnai buvo priekaištaujama dėl veiklos Komunistų partijoje ir kovos su Lietuvos partizanais.

Per savo kaip rašytojo karjerą V.Petkevičius parašė penkis romanus ir ne vieną vaikams skirtą kūrinį. Tarp pastarųjų - „Molio Motiejus - žmonių karalius“,  „Gilės nuotykiai ydų šalyje“ bei kiti.


Šiame straipsnyje: Petkevičiusmirtis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių