Per Užgavėnes šiauliečiai sudegino net 17 Morių

  • Teksto dydis:

Vasario 25 d. Žaliūkių malūnininko sodyboje Šiauliuose rinkosi arkliai, ožiai, žydai, čigonai, raganos, velniai ir visi kiti persirengeliai, norintys kuo greičiau išvyti žiemą ir prisišaukti pavasarį. Užgavėnių šventėje po malūno sparnais netrūko šokių ir dainų, įvairių skonių blynų ir tradicinių žaidimų. Kad susikaupęs blogis ir įkyrėjusi žiema tikrai pasitrauktų, sudeginta ne viena, o net 17 Morių.

Šventės rengėja Šiaulių miesto savivaldybė ir organizatoriai – Šiaulių kultūros centras ir „Aušros“ muziejus – pasirūpino, kad šventėje netrūktų peno dvasiai ir kūnui: tradicines Užgavėnių dainas, šokius ir muziką atliko geriausi Šiaulių miesto muzikiniai kolektyvai ir pirmą kartą į Žaliūkių malūnininko sodybą užsukę svečiai iš Vilniaus – liaudiškos muzikos kapelija „Sutaras“ (vad. Antanas Fokas). Šventėje netruko ir įvairių vaišių.

Šiemet pirmą kartą Užgavėnėse organizuoti „Baisiai gražios Morės“ rinkimai, kuriuose dalyvavo net 16 Morių. Jas kūrė ir išpuošė mokyklų, nevyriausybinių organizacijų, lopšelių-darželių ir kitų įstaigų atstovai. Visos šventės metu susirinkusieji Žaliūkių malūnininko sodyboje galėjo apžiūrėti rinkimų dalyves ir balsuoti už labiausiai patikusią. Daugiausiai šventės dalyvių simpatijų sulaukė ir „Baisiai gražia More“ pripažintas „Sandoros“ progimnazijos kūrinys.

Vertino blynų gardumą

Užgavėnių šventei susibūrusios blynų kepėjų komandos, kurių būta net 11, visus išalkusius vaišino blynais. Autoritetinga komisija, kurią sudarė Žyds, Ubags ir Ožys viso renginio metu vertino ugdymo įstaigų, bendruomenių ir nevyriausybinių organizacijų komandų kepamų blynų gardumą bei išradingumą. Šventės pabaigoje linksmiausia blynine pripažinta Šiaulių nevyriausybinių organizacijų konfederacijos komanda.

„Aušros“ muziejaus gaspadinės pasirūpino pagrindiniu Užgavėnių valgiu – šiupiniu, kurį virė pagal senolių receptus – su kiaulės uodega. Taip pat Žaliūkių malūnininko sodyboje įsikūrė Užgavėnių turgelis, kuriame buvo galima nusipirkti lauktuvių.

Dabino kaukėmis

Atėjusiais be kaukės pasirūpino naujas šventės partneris – Šiaulių profesinio rengimo centras. Buitinių paslaugų skyriaus mokiniai visiems norintiems kaukes piešė ant veido.

Po atkaklios Kanapinio ir Lašininio kovos atėjo laikas šventės kulminacijai – Morės deginimui, kuris Šiauliuose tapo įspūdingu ir neįprastu reginiu. Užuot uždegus tik pagrindinę Morę, buvo sudegintos ir visos šešiolika „Baisiai gražios Morės“ rinkimų dalyvės. Šventės organizatoriai įsitikinę, kad sudeginus tiek Morių šalčiai ir žiema pasitrauks, nusinešdami kartu susikaupusias negandas ir blogį.


Šiame straipsnyje: ŠiauliaiUžgavėnėsMorė

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Taip šiauliečiai ir su 'atbėgėliais' elgsis?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių