Užgavėnės pakvipo ne blynais, o – antisemitizmu

Antradienį, tikrąją Užgavėnių dieną šalies kaimuose ir miestuose netruks persirengėlių. Tarp jų ir šaržuotas blogo Užgavėnių žydo, daug kur prilyginamo velniui, personažo. Vis dėlto, nūdienai ši kaukė ne tik nebeaktuali, bet ir gėdinga, diskriminuojanti nacionalines mažumas bei verčianti raudonuoti mus prieš užsieniečius, įsitikinę aktyvūs piliečiai. Todėl šios Užgavėnių atgyvenos esą būtų pats metas atsikratyti.

Pastarųjų metų Užgavėnių šventimas vis labiau įgauna antisemitinių atspalvių. Štai Žemaitijos nacionalinio parko kvietime į šiandienos šventę žydai prilyginami velniams ir tai organizatoriams neužkliūva: „Nu rita – velniū, obagū, cėguonū ėr kėtuokiū židu zbėtka po kaimus (Nuo ryto – velnių, ubagų, čigonų ir kitokių žydų išdaigos kaime)“.

Esą taip puoselėjamos senos Užgavėnių tradicijos, kai žydai, čigonai ir vengrai Lietuvoje buvo prilyginami ne tik svetimšaliams, bet ir anapusinio pasaulio pasiuntiniams, iš kurių anų laikų valstiečiai sužinodavę, kokie metai jų laukia. Jie buvo didžiai gerbiami ir vaišinami. Tačiau lyginant su XX am. pradžia buvę simboliai šiandien prarado savo prasmę.

„Tas personažo siūlymas pirkti iš jo utėles ir blusas arba keisti į nekilnojamąjį turtą, yra protėvių tradicijų laužymas, niokojimas, jų išdavystė. Lietuvoje nebuvo tradicijos taip tyčiotis iš žydų ir čigonų. Prie to, žinoma, prisidėjo buvusių valdžios, o paprasti žmonės tik joms antrina“, – įsitikinęs kraštotyrininkas ir žurnalistas Eugenijus Bunka.

Dabar švenčiamos Užgavėnės esą neatitinka šių dienų aktualijų, mano gargždiškis Erlandas Paplauskis: „Žmonės vadina žydus velniais ir nejaučia kompleksų. Tačiau šiandien žydų personažai niekaip su Užgavėnėmis nesusiję, nes beveik visa tauta, gyvenusi Lietuvoje, sunaikinta. Jų nebėra. Tai kuo mes čia persirenginėjame? Lavonais pakištais po žeme? Nesuprantu, kaip galima neapkęsti to, ko jau nebėra. Ne veltui patys žydai sako, kad holokaustas yra visaapimantis ir iracionalus, kitaip tariant, protu nesuvokiamas.“

Esą, jei tamsuoliui, beraščiui griovių kasėjui, žmogui knygos rankose nelaikiusiam ir skaityti nemokančiam, yra juokingi žydų persirengėliai, tai išsilavinusių žmonių visuomenėje tokie dalykai juoko nekelia.

Koks nors „Discovery“ kanalas sukurtų apie tai filmą, tai pasaulis pašiurptų.

„Persirenginėjimas įvairiais herojais per šventes yra tam tikra psichinė iškrova. Tada žmogus, kaukę užsidėjęs gali ir kaimynui ar viršininkui kokią kritiką išsakyti dėl kažkokios skriaudos. O praeities dalykų fetišizmas šiandien visiškai nepriimtas. Turbūt nėra pasaulyje tautos, kuri pradžioje žmones iššaudytų, o paskui dar juos ir pajuoktų, prisidengę velnių kaukėmis. Koks nors „Discovery“ kanalas sukurtų apie tai filmą, tai pasaulis pašiurptų“, – įsitikinęs E.Paplauskis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pasenusios tradicijos

Pasenusios tradicijos portretas
Blogai yra laikytis pasenusiu ir blogu, nebeaktualiu tradiciju (klisiu) ir ta saipymosi is zydu yra viena is ju. Kaip pavizdi galiu pateikt indija kur laikomasi simtmeciu tradicijos, ar kastu sistemos ir visuomene netobuleja. Vietoj saipymosi is zydu siulyciau pasiept siu deinu problemas tokias kaip girtavima ar rukyma, vietoje pasakymu mes zydukai lietuvos vartoti tokius pasakymus kaip mes rukoriai lietuvos norim rukalu ir kavos ir t.t.

Anonimas

Anonimas portretas
O mane pasiurpino sitas rasinys. Discovery kanalas sukurtu tendencinga filma, gal dar ir Wizentalio zydu centras pradetu byla pries Lietuva???

dk

dk portretas
Ar kada nors baigsis ta "antisemitizmo" isterija? Nepradekit is muses daryti drambli! Nuo amziu buvo tie "zydeliai" per Uzgavenes ir niekam neuzkliuvo.
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių