Užaugę vaikai neturės savo nuotraukų iš vaikystės?

Kada paskutinį kartą girdėjote klausimą: 9X13 ar 10X15? Prieš dešimtmetį žmonės kruopščiai ryškindavo fotoaparato juosteles, o nuotraukas dėdavo į albumus. Tuo metu šiandien, atsiradus skaitmenai, fotoprekių darbuotojai tikina sulaukiantys kur kas mažiau norinčių turėti atvaizdus materialia laikmena – spausdinančiųjų sumažėjo perpus. Įprasta nuotraukas laikyti kompiuteryje, tačiau ekspertai primena – jos bet kada gali išnykti amžiams.

Kompiuteryje nuotraukos – tik laikinai

„Galiu papasakoti vienos kolegės atvejį. Ji dešimt metų fotografavo, o visas nuotraukas dėjo į kompiuterį ir atsitiko taip, kad kompiuteris nepataisomai sugedo, o jame – dešimties metų kelionės ir visa kita. Dabar ji sako: faktiškai gyvenu iš naujo ir visą savo istoriją kuriu iš naujo, nes nieko nebeturiu“, – kalbėdamas su lrt.lt pasakojo fotomenininkas Giedrius Liagas.

Kaip teigė Rimantas Garunkštis, fotocentro UAB „Gariva“ vadovas, žmonių, atnešančių spausdinti nuotraukas, gausiai pradėjo mažėti prieš penkerius metus. UAB „Fotoservisas“ duomenimis, 2009-aisiais buvo atspausdinta 31 proc. mažiau nuotraukų ir 34 proc. mažesnė apyvarta nei 2008-aisiais. Praėjusius metus lyginant su 2010-aisiais buvo atspausdinta 9 proc. mažiau nuotraukų, o apyvarta sumažėjo 11 proc.

Sumažėjo ir nuotraukų ryškinimas – jeigu prieš dešimtmetį fotoateljė per dieną sulaukdavo išryškinti po 50 juostelių, tai dabar per savaitę gauna po 20.

„Tiesa ta, kad užsidarė ir bankrutavo daug laboratorijų. Tokios tendencijos yra visame pasaulyje. Tai nulėmė skaitmenizacija, o krizė visa tai dar sustiprino“, – LRT interneto tarnybai komentavo UAB „Fotoservisas“ prekybos vadovė Agnė Baronienė.

R. Garunkštis pastebi, kad žmonės įprato nuotraukas laikyti ir žiūrėti kompiuteryje, o kol vieną kartą nepraras jiems brangių vaizdų, tol esą ir toliau nespausdins. „Žmonės nori, kad nuotraukos išliktų – nufotografuotų vaikų, anūkų. Jeigu nuotrauka neatspausdinta – ji dingsta iš kompiuterių. Vaikai užauga, o jų nuotraukų iš vaikystės nėra“, – įspėjo pašnekovas, patariantis atsispausdinti bent būtiniausias nuotraukas.

Atneša spausdinti šimtais

Laikui bėgant pasikeitė ir spausdinimo įpročiai – jeigu anksčiau žmonės ryškindavo ir spausdindavo po keliolika nuotraukų, tai dabar tai daro šimtais ir kartais net tūkstančiais. UAB „Fotoplius“ direktorius Darius Lapinskas įsitikinęs, kad viską nulemia kaina – neseniai ši įmonė esą padarė akciją ir vienas klientas pasidarė 600 nuotraukų.

„Daug tokių būna, kurie darosi tokius kiekius. Žinoma, turi būti labai žema kaina. Įsivaizduoju, kad ilgai laiko nuotraukas kompiuteryje, vėliau laukia geros kainos ir spausdinasi“, – samprotauja D. Lapinskas. A. Baronienė pridūrė, kad normalus užsakymas dabar būna pora šimtų nuotraukų, o kelis kartus per mėnesį sulaukiama užsakymo atspausdinti ir tūkstantį nuotraukų.

„Atsiradus skaitmenizacijai internetu galima užsakyti atspausdinti nuotraukas. Tai gerokai patogesnis ir pigesnis užsakymas nei salone“, – lrt.lt teigė A. Baronienė.

Nuotraukos išsilaiko ir 200 metų

A. Baronienė tikina, kad atspausdintas nuotraukas žmonės visada peržiūrės greičiau, kai jos bus sudėtos į vieną albumą. Kokybiškos nuotraukos, anot pašnekovės, išsilaiko ir apie 200 metų, ir tai esą gerokai ilgiau nei bet koks kietasis diskas. „Tokie dalykai skatina žmones daryti nuotraukas. Ne tokia maža dalis ir daro“, – kalba panekovė.

„Čia lygiai taip pat kaip su knygomis – niekad elektroninė knyga nepakeis spausdintos. Vis dėlto mes vis tiek esame žmonės materialistai ir norime turėti daiktą“, – nepamiršti atsispausdinti savo nuotraukų ragino G. Liagas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

bu11y

bu11y portretas
nuotraukas galima rasyti i dvd kompaktus ir sugedus kompiuteriui tikrai neisnyks...

mm

mm portretas
kad foto nedingtu reiktu jas saugoti keliose vietose, laikas nuo laiko kopijuoti i atsargini diskeli, facebooke, gmaile/picasoje...

...

... portretas
jeigu autoriai reklamistai dar nezino, tai be kompu dar ir DVD CD yra.. reik nepatinget ir visas fotkes surasyti i cd. fotkes tikrai issisaugos daugiau nei 200 metu.
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių