Už neviešų teismo posėdžių medžiagos atskleidimą siūloma bausti plačiau

Teisingumo ministerija siūlo plačiau taikyti baudžiamąją atsakomybę už neviešos teismo posėdžio medžiagos atskleidimą nei numato Seime registruotos pataisos.

Socialdemokratės Rimantė Šalaševičiūtė ir Irena Šiaulienė yra įregistravusios ir Seimas yra po pateikimo pritaręs Baudžiamojo kodekso pataisai, numatančiai baudžiamąją atsakomybę už neviešo teismo posėdžio medžiagos, susijusios su nepilnamečiu, atskleidimą ar viešą paskelbimą. Projekto pirminis siūlytojas ir rengėjas yra Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaiga.
Tuo metu ministerija sako, kad „baudžiamoji atsakomybė neturėtų būti apribota nukentėjusiuoju laikant tik nepilnametį asmenį“.

„Siūlytina įstatymo projekte neišskirti nepilnamečio ir baudžiamąją atsakomybę taikyti visais atvejais, kai yra atskleidžiama ar viešai paskelbiama neviešame (uždarame) teismo posėdyje nagrinėjamos ar išnagrinėtos bylos medžiaga ar jos dalis arba ta medžiaga ar jos dalis, kurią nevieša pripažino teismas“, - sakoma ministerijos parengtame išvados projekte, kurį šią savaitę posėdyje svarstys Vyriausybė.

Pagal parlamentarių registruotą projektą, asmuo, atskleidęs arba viešai paskelbęs neviešame teismo posėdyje nagrinėtą medžiagą, susijusią su nepilnamečiu, būtų baudžiamas bauda arba laisvės atėmimu iki trejų metų. Siūloma, kad už tokias veikas atsakytų ir juridinis asmuo.

Teisingumo minsterija savo ruožtu mano, kad siūlomą sankciją reikia švelninti.

„Manytina, kad siūloma sankcija nėra proporcinga veiksmų pavojingumui (...). Bausmės griežtumas pats savaime nepadės pasiekti bausmės tikslų. Taip pat atkreiptinas dėmesys, kad panaši nusikalstama veika – ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimas be leidimo (Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso 247 straipsnis) yra baudžiamasis nusižengimas, taigi už jį nėra numatyta laisvės atėmimo bausmė. Manytina, kad įstatymo projekte siūloma nauja nusikalstama veika, vertinant sisteminiu aspektu, taip pat turėtų būti laikoma baudžiamuoju nusižengimu“, - sakoma išvados projekte.

Baudžiamasis kodeksas šiuo metu numato baudžiamąją atsakomybę už ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimą be šią bylą tiriančio teisėjo, prokuroro, ikiteisminio tyrimo pareigūno leidimo, tačiau, kaip pažymi teikėjos, teisės aktuose nėra įtvirtinta aiški atsakomybė asmenims už civilinės, administracinės ar baudžiamosios bylos neviešos medžiagos arba jos dalies atskleidimą ar viešą paskelbimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių