Universitetų reitingų lyderiai – VU ir VGTU

  • Teksto dydis:

Paskelbti naujausi pasaulio aukštųjų mokyklų reitingai „Webometrics“ parodė, jog jau kelintus metus iš eilės pirmąsias dvi lyderių pozicijas užima tie patys universitetai.

Tai – pirmoje vietoje esantis Vilniaus universitetas (VU) bei antroje besirikiuojantis Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VGTU). Trečioje šįkart atsidūrė Kauno technologijos universitetas (KTU), o ketvirtoji pozicija atiteko Vytauto Didžiojo universitetas (VDU). Reitingai sudaromi atsižvelgiant į universitetų svetainių atvirumą, matomumą ir įtaką.

Vidurio ir Rytų Europos universitetų kategorijoje į pirmąjį šimtuką pateko tie patys du Lietuvos universitetai: 29 vietoje yra VU, 62 – VGTU. Toliau šioje eilėje rikiuojasi 124 pozicijoje esantis KTU, 132 – Vytauto Didžiojo universitetas (VDU).

VGTU rektorius prof. dr. Alfonsas Daniūnas teigimu, geri reitingų rezultatai atspindi siekį būti matomiems pasaulyje: „Mokslininkų darbai, inovacijos turi būti prieinamos kuo didesnei auditorijai – tuo privalo rūpintis visos aukštosios mokyklos. Tai, kad du pirmąsias vietas reitinge užimantys universitetai jose išlieka jau ketvirtąjį kartą iš eilės, byloja apie nuolatinį darbą bei stabilumą.“

Reitinge įvertinta 12 tūkst. aukštųjų mokyklų iš viso pasaulio. Pasaulinėje kategorijoje universitetų lyderių trejetukas kurį laiką išlieka nepakitęs, aukščiausiose pozicijose yra įsitvirtinę 3 Jungtinių Amerikos Valstijų universitetai: pirmoje – Harvardo universitetas, antroje – Masačiusetso technologijų institutas, trečioje – Stanfordo universitetas. Tarp visų reitinguojamų universitetų VU užima 807, VGTU – 1 277, KTU – 2001, VDU – 2096.

„Webometrics“ reitingai sudaromi kas pusę metų atsižvelgiant į universitetų veiklos ir matomumo rodiklius. Šie rodikliai nustatomi įvertinus trečiųjų šalių nuorodas į universitetų svetaines, interneto svetainių matomumą paieškos sistemose, universiteto mokslininkų darbų, publikuotų atviros prieigos mokslinėse duomenų bazėse bei įtakinguose moksliniuose žurnaluose, skaičių ir kaip dažnai šie darbai buvo cituojami.

Reitingą sudaro Ispanijos Nacionalinės mokslinių tyrimų tarybos (Spanish National Research Council) įkurta Kibermetrikos laboratorija (Cybermetrics Lab). „Webometrics“ reitingų tikslas – paskatinti institucijas ir mokslininkus internete pateikti informaciją apie savo veiklą ir skatinti atvirosios prieigos iniciatyvas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Propesorius

Propesorius portretas
Čia briedas kažkoks...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių