Ūkio ministrė pasirašė sprendimą dėl naujos VAE valdybos

Nors tvirtina, kad sprendimo nėra, ūkio ministrė Birutė Vėsaitė pirmadienį pasirašė sprendimą dėl naujos VAE valdybos.

Socialdemokratų partijos deleguota ūkio ministrė Birutė Vėsaitė pirmadienį atšaukė paruošiamiesiems naujos atominės elektrinės (AE) statybos darbams ankstesnės Vyriausybės įsteigtos energetikos bendrovės Visagino atominė elektrinė (VAE) valdybą ir išrinko naują.

Tai, kad B.Vėsaitė pakeitė VAE valdybą, rodo sausio 7 dieną jos pačios pasirašytas Ūkio ministerijos sprendimas dėl VAE valdybos narių rinkimo, kurio kopiją gavo BNS.

„Šiuo metu veikia VAE senoji valdyba. Sausio 7 dieną Ūkio ministerijoje buvo užregistruotas derinimui skirtas sprendimo dėl VAE valdybos projektas. Originalas VAE nėra išsiųstas. Naujoji valdyba, jeigu ji ir būtų išrinkta, galėtų pradėti veikti tik įregistravus pakeistus VAE įstatus. Tam reikalingas sprendimo dėl VAE valdybos rašto originalas, kurio VAE nėra gavusi. VAE neturėdama originalo negali kreiptis į Registrų centrą dėl įstatų pakeitimo“, - išplatintame komentare tvirtino B.Vėsaitė.

Ūkio ministerijos dokumentas „Visų UAB “Visagino atominė elektrinė„ akcijų savininko įgalioto asmens sprendimas dėl UAB “Visagino atominė elektrinė„ valdybos narių rinkimo“ yra su priskirtu registracijos numeriu bei ministrės B.Vėsaitės parašu.

Pati B.Vėsaitė šią savaitę ne kartą viešai žiniasklaidoje tvirtino VAE valdybos nekeitusi ir oficialaus sprendimo dėl to nepriėmusi.

Antradienį BNS paklausta dėl naujos VAE valdybos B.Vėsaitė iš pradžių tvirtino, jog VAE valdyba pakeista pirmadienį, tačiau vėliau teigė sprendimo dėl naujos VAE valdybos dar nepasirašiusi. BNS antradienį perklausus, ar sprendimas keisti VAE valdybą yra, ministrė atsakė teigiamai.

Sausio 7 dieną, kaip rodo BNS turimas ministrės pasirašytas sprendimas, B.Vėsaitė atšaukė buvusio ūkio viceministro Adomo Ąžuolo Audicko, buvusio premjero Andrius Kubiliaus patarėjo Kęstučio Škiudo, VAE generalinio direktoriaus Rimanto Vaitkaus, finansų ministro Aloyzo Vitkausko ir nepriklausomo nario Manto Zalatoriaus įgaliojimus dirbti VAE valdyboje.

Tuo pačiu ministrė į VAE valdybą paskyrė buvusį šiuo metu jau likviduotos nacionalinės energetikos bendrovės „Leo LT“ vadovą Rymantą Juozaitį, ūkio viceministrą Marių Busilą, energetikos viceministrą Algimantą Zarembą, Virginiją Sirevičienę. Bendrovės valdybos nariais taip pat perrinkti R.Vaitkus ir M.Zalatorius.

Ketvirtadienį BNS nepavyko susisiekti su ministre. Naujienų portalui delfi.lt B.Vėsaitė sakė, jog sprendimas dėl VAE valdybos tikrai dar nėra priimtas.

„Nepaskirta VAE valdyba. Reikia įregistruoti įstatus ir tada. Nepaskirta“, - teigė ūkio ministrė. Ministrės žodžiais, paviešintas jos pasirašytas dokumentas yra gautas iš „nelegalių šaltinių“.

„VAE valdybos nėra. O kas čia yra? “Draftas„ (liet. - juodraštis) parodyti premjerui. Jis yra įregistruotas kur nors? Ne. Taškas. Valdybos nėra. Oficialiai jums tvirtinu. Jis (dokumentas - red.) negaliojantis. “Not valid„ (liet. - negalioja)“, - tvirtino B. Vėsaitė.

Energetikos ministerija ketvirtadienį išplatino pranešimą, kuriame teigia, jog ministerija dar nėra delegavusi savo atstovo į VAE valdybą ir jo kandidatūra artimiausiu metu bus derinama su Ūkio ministerija.

R.Juozaitis iš tuometinės socialdemokrato Gedimino Kirkilo vadovaujamos Vyriausybės ir vadinomojo VP dešimtuko valdomos įmonės „NDX energija“ įkurtos ir milijardinius energetikos projektus turėjusios įgyvendinti nacionalinės energetikos bendrovės „Leo LT“ atsistatydino 2008 metų spalio pabaigoje. Tuomet R.Juozaitis teigė, jog iš įmonės vadovo pareigų traukiasi neva dėl asmeninių priežasčių.

Naujoji centro-kairės Vyriausybė kol kas aiškiai neįvardija, ar tęs Visagino branduolinės jėgainės projektą. Energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius pirmadienį teigė, jog Vyriausybė nėra nusistačiusi prieš atominę energetiką ir neatmetė galimybės, kad VAE projektas gali būti tęsiamas.

Premjeras Algirdas Butkevičius praėjusį penktadienį pareiškė, kad regioniniams partneriams naujosios Lietuvos valdžios pozicija dėl atominės elektrinės bus pristatyta kovo mėnesį. Anot jo, naujoji Vyriausybė šiuo metu susipažįsta su esančia padėtimi energetikos sektoriuje, yra sudaroma darbo grupė, kuri prižiūrės Lietuvos nepriklausomos energetikos strategiją, ir maždaug po dviejų mėnesių bus duotas atsakymas, kurį variantą arba kurį modelį Lietuva pasirinks.

A.Butkevičiaus vadovaujami socialdemokratai yra kritikavę buvusios centro dešiniųjų Vyriausybės parengtą projektą, pagal kurį Baltijos šalių energetikos įmonės ir Japonijos kompanija „Hitachi“ naują 1350 megavatų atominę elektrinę pastatytų iki 2020-2022 metų.

Lietuvos gyventojai neišsakė paramos projektui per balsavimą referendume. Per patariamąjį referendumą, vykusį kartu su Seimo rinkimais spalio 14 dieną, už naujos atominės elektrinės statybą balsavo 34,09 proc., prieš - 62,68 proc. rinkėjų. Aktyvumas buvo 52,58 proc.

Ūkio ministerija valdo 100 proc. VAE akcijų.


Šiame straipsnyje: Birutė VėsaitėVAEvaldyba

NAUJAUSI KOMENTARAI

Leonas

Leonas portretas
Socialdemokratai buvo prieš atominės statybą, gal kas pasikeitė jeigu nenaikinama VAE, tik pakeičiami kadrai.

Subotino TIESA

Subotino TIESA portretas
Gerb. kaunieciaia! Jus pasakykite, kaip gali sita tuscia boba, kuri neatskiria atominio reaktoriaus nuo byybyo kalbeti apie kazkokia VAE, jo labiau apie kazkokia valdyba?j Kiek jus leisite saves mulkinti, tai gi per ta vadinama"valdyba" bus vagiami pinigai ish biudzeto, ish kuriu mokomos jums pensijos, pasalpos invalidams, algos biudzetininkams. Esu tikras kaunietis, geriausi mano draugai buvo Kauno zydai.Kurie pasizimejo ishmintimi, protu ir padorumu. Bet negalvojau, kad tarp ju gali buti tokiu durniu kaip sita Weis'aite. Jei ji nebutu kvaila ir turetu padoruno jausma, tai tiesiai pasakytu,kad ne gali uzimti tokiu pareigu kur reikalingos zinios, gyvenimo patirtis ir protas. AS JAI SAMTI SRIUBAI PILSTYTI NEPATIKECIAU O CIA...ukio(esa ekonomikos) ministre. BAISU!!!

...

... portretas
Socdemai = konservai ,jie tik del akiu pries rinkimus pasismeto zodeliais ....paziurekit juk jie koalocija,fui kaip slyksciai isdure ..o reke prie ae
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių