Ūkininkai ir medžiotojai sako, kad vilkų medžioklės kvota yra per maža

Per pirmąjį vilkų medžioklės sezono mėnesį jau krito 34 vilkai – daugiau kaip pusė Aplinkos ministerijos nustatytos kvotos. Ministerija per vilkų medžioklės sezoną Lietuvoje leidžia sumedžioti iki 60 vilkų, tačiau medžiotojai ir ūkininkai tikina, kad tiek yra per mažai.

„Jeigu vilkai eina avių pjaut į tvarką, kvota tikrai per maža. Ūkininkai dabar mažiau apsaugoti nei vilkai, taip išeina Lietuvoje. Matyt, vilkus labiau gerbiam nei tuos, kurie duoną augina“, – BNS sakė Lietuvos ūkininkų sąjungos prezidiumo narys, Jurbarko ūkininkų atstovas Raimundas Jovarauskas.

Reaguodamas į pastaruosius pranešimus dėl netoli Marijampolės vilkų išpjautos avių bandos jam antrina ir Kupiškio ūkininkams atstovaujantis Zigmantas Aleksandravičius: „Aišku, kad kvota per maža, vilkų daroma žala didžiulė“.

Gamtos apsaugos asociacijos „Baltijos vilkas“ vadovas Andrius Laurinavičius tuo tarpu sako, kad ūkininkams vilkų padaryta žala ir medžioklės kvota neturėtų būti siejamos, o intensyvi medžioklė sukuria uždarą ratą – vilkai nebeperduoda gerų įgūdžių grobį pagauti miške, tad įjunksta į ūkius.

„Intensyvi medžioklė išardo šeimas, neperduodami geri medžioklės miške įgūdžiai, ir vilkiukai įpranta eiti į ūkius, įgūdžiai neperduodami kitoms kartoms“, – BNS sakė už laukinių gyvūnų apsaugą pasisakančios organizacijos atstovas.

Anot jo, ūkininkams įdiegus tinkamą apsaugą vilkai neprieitų prie naminių gyvulių, o tokios apsaugos diegimo kaštus būtų galima kompensuoti tais kaštais, kuriais kompensuojama ūkininkams padaryta žala.

Aplinkos ministerijos Gamtos apsaugos skyriaus vyr. specialistė Jolanta Urbelionytė pažymi, kad vilkų medžioklės kvota šiemet dar neišnaudota. Anot jos, visoje Lietuvos teritorijoje dar galima laisvai sumedžioti bent aštuonis vilkus, taip pat dar liko neišnaudotos rezervuotos kvotos kai kuriose savivaldybėse.

Pagal ministro patvirtintą vilkų medžioklės kvotą sezono metu nuo spalio 15 dienos iki balandžio 1 dienos Lietuvoje galima sumedžioti 60 vilkų. Pusė kvotos yra rezervuota tam tikroms savivaldybėms atsižvelgiant į vilkų populiaciją, o pagal likusią kvotą galima medžioti visoje Lietuvoje, išskyrus rezervatus. Pvz., Anykščių ir Varėnos rajonuose nustatyta sumedžioti iki trijų vilkų, bet iki sausio 31 dienos neišnaudojus kvotos ji pereitų visai Lietuvos teritorijai.

Aplinkos ministerijos duomenimis, iki lapkričio 15 dienos sumedžioti 34 vilkai. „Vilkus medžiotojai gali laisvai medžioti, iš likusių (savo kvotas turinčių) neišvardintų savivaldybių yra likę sumedžioti aštuoni vilkai, ar galima bus medžioti dar kitą savaitę  – negaliu pasakyti, nes per praėjusį savaitgalį Lietuvoje buvo sumedžioti penki vilkai“, – BNS sakė J. Urbelionytė.

„Pagal šiuo metu esančią teisinę bazę mes negalime nustatyti didesnio nei 60 vilkų sumedžiojimo limito. Pagal galiojantį vilko apsaugos planą limitas nustatomas atsižvelgus į paskutinės vykusios vilkų apskaitos duomenis. Kadangi paskutinė apskaita vyko 2015 metais, tada buvo nustatyta, kad Lietuvoje gyvena ne mažiau kaip 292 vilkai, atsižvelgiant į tai, galima sumedžioti 20 proc. nuo šito skaičiaus, todėl treti metai iš eilės nustatomas 60 vilkų sumedžiojimo limitas“, – teigė ministerijos atstovė.

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojas medžioklei Eugenijus Tijušas tvirtina, kad tokia kvota nustatyta remiantis biurokratija, o ne realia situacija, nes dėl gamtos sąlygų, nebuvo sniego, pastaraisiais metais vilkų tiesiog nebuvo galima suskaičiuoti.

„Kvota yra biurokratinė, visiškai neadekvati realiai situacijai, esančiai gamtoje. Aš visiškai nekaltinu valdininkų, jie vadovaujasi tam tikromis taisyklėmis, blogai yra tai, kad tos taisyklės nekeičiamos atsižvelgiant į susiklosčiusią situaciją“, – BNS teigė E. Tijušas.

Vilkų medžioklės sezonas prasidėjo spalio 15 dieną ir baigiasi balandžio 1-ąją. Jeigu sezonui skirtas vilkų sumedžiojimo limitas bus išnaudotas anksčiau, medžioklė bus nutraukta. Paprastai tai įvyksta apie sausio vidurį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antram

Antram portretas
O kiek dar ir ūkininkai, ir kiti žmogeliai turės šerti nepasotinamus valdžiažmogius? Ne vien karvėmis ir avimis, be to. Aniems ne tik ėdesio, aniems mūsų pinigų reikia! Ir, skirtingai nei vilkams, niekada neužtenka. Gal ir tuos siūlytum išmedžioti? Tik kas tau leis!

f

f portretas
Vilkus gerbiu ZYMIAI labiau negu kazkokius sup**tus medziotojus, kurie iszude viska ka tik imanoma miskuose, ir vilkams nebera kito pasirinkimo kaip tik smarkiai rizikuoti ir eiti i pas zmones ieskotis maisto... Visokie ukininkai kaltinkit patys save, jus palaikote medziotojus, medziotojai jums ir sukure sia situacija, dekokite jiems.

Anonimas

Anonimas portretas
miskais is baltarusijos buriais traukia cia vilkai.kiek jie zalos daro musu ukininkams.paimtu 1avi nusinestu ir suestu.bet jie30papajauna ir needa.tokius saudyt reikia be gailescio is savus ir atklydusius vilkus.delko jie cia reikalingi.tik saudykit juos ir sernus.kiek sernu is baltarusijos atklysta serganciu.ka medziotojai veikia snaudzia
VISI KOMENTARAI 13

Galerijos

Daugiau straipsnių