Ugniagesiams – skulptūra ir nauji automobiliai

  • Teksto dydis:

Spalio 27 d. Ugniagesių gelbėtojų mokykloje vyko iškilmingas renginys, kurio metu ugniagesiams gelbėtojams buvo perduotos 5 naujos gaisrinės automobilinės cisternos ir atidengta skulptūra „Ugniavandenis“.

Jame dalyvavo Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktorius Remigijus Baniulis, direktoriaus pavaduotojai Vygandas Kurkulis ir Jūris Targonskas, Ugniagesių gelbėtojų mokyklos viršininkas Valdas Krulikauskas, skulptūros „Ugniavandenis“ autorius skulptorius Tadas Gutauskas, apskričių priešgaisrinių gelbėjimo valdybų viršininkai, Ugniagesių gelbėtojų mokyklos darbuotojai.

Naujosios vidutinės klasės automobilinės cisternos „Renault D 14“ įsigytos įgyvendinant Europos Sąjungos finansuojamą projektą „Prisitaikymo prie klimato kaitos gerinimas, stiprinant valstybinės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos reagavimo pajėgumus“. Šie automobiliai gali vežti 3000 l vandens, juose sumontuotas dviejų tūkstančių litrų per minutę našumo siurblys. Gaisrines autocisternas pagamino bendrovė „Iskada“. Bendra sutarties vertė – 936 237 eurai. Automobiliai skirti Kauno, Klaipėdos, Šiaulių apskričių priešgaisrinėms gelbėjimo valdyboms, Anykščių ir Šalčininkų priešgaisrinėms gelbėjimo tarnyboms. Jų raktelius departamento direktorius R. Baniulis įteikė šių valdybų ir tarnybų ugniagesiams gelbėtojams.

Svarbiausias šio renginio akcentas buvo skulptūros „Ugniavandenis“, skirtos ugniagesio gelbėtojo profesijai įamžinti, atidengimas. Ugniagesių gelbėtojų mokyklos viršininkas V. Krulikauskas teigė, jog idėja turėti tokį simbolį buvo brandinta jau seniai. „Dėkoju Tadui Gutauskui, kuris materializavo mūsų idėją. Ugnis ir vanduo – du gamtos simboliai, kurie neša ne tik grėsmę, bet ir šviesą, šilumą, jaukumą. Ši skulptūra papuoš Ugniagesių gelbėtojų mokyklos teritoriją ir įprasmins ugniagesių gelbėtojų draugiją,“ – sakė jis.

Departamento direktorius R. Baniulis akcentavo, jog ši skulptūra skirta ne paminėti ugniagesius, žuvusius gaisruose, ne mirčiai, o gyvenimui: „Gyvenimui, kurį pradeda ugniagesys gelbėtojas, atėjęs į šią mokyklą. Iš jos jie išeina nešdami šviesą ir džiaugsmą bendruomenei, žmonėms. Lašas vandens – taip pat gyvybė. Tai asociacija į ugniagesį, gelbėjantį gyvybę. Džiaugiuosi, kad mokykla turės šį simbolį ir dėkoju visiems, kurie prisidėjo prie šio kūrinio gimimo.“ R. Baniulis taip pat perdavė vidaus reikalų ministro Tomo Žilinsko, kuris negalėjo atvykti į šį renginį, sveikinimus.

„Labai džiaugiuosi, kad gavau galimybę sukurti simbolį ugniagesiams, - sakė skulptūros autorius T. Gutauskas. – Lietuvoje pristatyta daug šv. Florijono skulptūrų, skirtų įamžinti ugniagesiams. Aš esu modernaus meno atstovas. Norėjosi šį simbolį sukurti moderniai, šiuolaikiškai. Tai šio laikmečio ženklas. Idėja buvo, jog ugniagesys savo pašaukimu, gyvenimu yra milžinas, nes jis atlieka didelius darbus – gaisruose rizikuoja savo gyvybe, gelbėja žmones. Milžinai daro didelius gerus darbus, vadinasi, ugniagesiai gelbėtojai yra milžinai. Tikiuosi, kad kiekvienas jaunas ugniagesys, baigęs šią mokyklą, išsineš ir dalelę „Ugniavandenio“.

T. Gutauskas po nedidelę „Ugniavandenio“ skulptūrėlę atminimui įteikė departamento direktoriui R. Baniuliui ir Ugniagesių gelbėtojų mokyklos viršininkui V. Krulikauskui. Skulptorius ir departamento direktorius hidraulinėmis ugniagesių žirklėmis perkirpo simbolinę skulptūros atidarymo juostelę. Naujuosius automobilius ir skulptūrą pašventino Lentvario Viešpaties Apreiškimo Švč. Mergelei Marijai bažnyčios klebonas Gintaras Petronis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

apsaugauk

apsaugauk portretas
viešpatie nuo ugnies ir tokių baidyklių ..............
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių