Ugniagesiai ruošiasi Šv. Florijono dienai

  • Teksto dydis:

Gegužės 4-ąją, kaip ir kasmet, šalies ugniagesiai gelbėtojai minės Šv. Florijono – ugniagesių globėjo dieną.

Jie dalyvaus šv. Mišiose už ugniagesius gelbėtojus ir jų šeimų narius, bus pagerbiami šventinėse rikiuotėse ir minėjimuose, o savo miestų ir miestelių gaisrinėse lauks apsilankant gyventojų, kuriems papasakos apie savo darbą, parodys naudojamą gaisrinę ir gelbėjimo techniką bei įrangą, paaiškins, kaip pasirūpinti namais, kad juose nekiltų gaisras.

Vilniaus ugniagesiai gelbėtojai gegužės 4 d. 6 val. ryto su gaisriniais automobiliais važiuos per miestą ir žadins  jo gyventojus. 9 val. jie susirinks Arkikatedroje Bazilikoje, kur bus aukojamos šv. Mišios už ugniagesius gelbėtojus ir jų šeimas. 11.30 val. Vidaus reikalų ministerijoje vyks šventinis minėjimas, kuriame bus apdovanoti ugniagesiai gelbėtojai, gaisruose ir kitose nelaimėse išgelbėję žmonių gyvybes. Pasveikinti jų atvyks premjeras Saulius Skvernelis ir vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas.

12 val. Vilniuje, Katedros aikštėje, prasidės prevencinis renginys „Budinti Lietuva“, kuriame su sostinės gyventojais ir svečiais bendraus ugniagesiai gelbėtojai, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento, Bendrojo pagalbos centro pareigūnai, Ugniagesių gelbėtojų mokyklos kursantai, Lietuvos jaunųjų ugniagesių sąjungos nariai.

Renginio metu sostinės gyventojai ir svečiai galės pakilti ugniagesių automobilinėmis kopėčiomis ir  apžvelgti Vilnių, apžiūrėti Lietuvos tarptautinės pagalbos teikimo komandos hidraulinę ir seisminę įrangą, pamatyti, kaip gelbėjami žmonės žemės drebėjimų ir pastatų griūčių metu, sužinoti,  kaip rengiami ugniagesiai gelbėtojai, apsirengti apsauginius ugniagesio gelbėtojo drabužius, pamatyti Bendrojo pagalbos centro operatoriaus darbo vietą, dalyvauti fotosesijoje su iš Klaipėdos atvykusiu BPC pagalbos telefonu Skubiu, sužinoti, kada ir kaip skambinti numeriu 112, įvykus nelaimei.

Renginyje taip pat bus pristatyti saugios gyvensenos pagrindai, rodoma filmuota medžiaga, kaip  saugiai elgtis, bus priminta, ką daryti išgirdus pavojaus signalą ar gavus perspėjimo žinutę į mobilųjį telefoną. Taip pat bus suteikta pagalba nusistatant telefonus perspėjimo žinutėms gauti.

Civilinės saugos specialistai gyventojams paaiškins, kur yra artimiausi kolektyvinės apsaugos statiniai, kaip juos rasti ir kaip pasiruošti evakavimui. Bus pateikta informacija, ką turi žinoti kiekvienas šeimos narys, besiruošdamas netikėtoms situacijoms. Kiekvienam apsilankiusiajam bus įteikta atmintinė su atsakymais į aktualiausius saugumo klausimus.

Kauno ugniagesiai rytoj 10 val. dalyvaus šv. Mišiose Šv. Mykolo Arkangelo Kauno Įgulos bažnyčioje. Joje bus priimama priesaika, sveikinami ir apdovanojami ugniagesiai. 11.20 val. prie bažnyčios bus surengta žuvusių ugniagesių pagerbimo ceremonija. 12.30–16.00 val. ugniagesiai lauks gyventojų komandose Atvirų durų popietėje.

Klaipėdos apskrities priešgaisrinėje gelbėjimo valdyboje ir Gargždų, Kretingos, Neringos, Palangos, Skuodo ir Šilutės priešgaisrinėse gelbėjimo tarnybose gegužės 3 d. rengiama Atvirų durų diena. Jos metu suaugusieji ir moksleiviai galės susipažinti su gaisrine įranga, technika, ugniagesių tarnybos sąlygomis, valstybinės priešgaisrinės priežiūros inspektoriai piliečius konsultuos priešgaisrinės saugos klausimais, atkreips visuomenės dėmesį į pagrindines gaisrų ir kitų nelaimių priežastis.

Šiaulių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai gegužės 4 d. 9 val. susirinks į šv. Mišias Švento Ignaco Lojolos bažnyčioje, o 13 val. kviečia gyventojus atvykti prie Talkšos ežero, prie Geležinės lapės skulptūros, kur vyks ugniagesių gelbėtojų šventinė rikiuotė, gaisrinės ir gelbėjimo technikos paroda, bus apdovanojami geriausi ugniagesiai gelbėtojai.

Panevėžio ugniagesiai gegužės 4 d. 9 val. dalyvaus šv. Mišiose Kristaus Karaliaus katedroje, o 10.30 val. Panevėžio apskrities priešgaisrinėje gelbėjimo valdyboje vyks iškilmingas minėjimas.

Utenos apskrities priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų specialistai ir pareigūnai Šv. Florijono dieną gegužės 3-iąją minės Anykščiuose. Anykštėnai ir kaimyninių rajonų gyventojai kviečiami dalyvauti šventiniuose renginiuose ir daugiau sužinoti apie priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų kasdienybę. 

Telšių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos šventė prasidės gegužės 4 d. 14 val. Jos metu bus apdovanoti geriausi ugniagesiai gelbėtojai ir piešinių konkurso nugalėtojai. Vėliau ugniagesiai demonstruos praktinius gebėjimus: bus atliekama evakuacija iš pastato naudojant evakuacinę pagalvę, putomis gesinamas automobilis, demonstruojama gaisrinė technika ir įranga, surengtos estafetės vaikams, bendruomenės nariai vaišinami ugniagesių koše.

Alytaus apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos pareigūnai Šv. Florijono dienos minėjimą gegužės 4 d. 14 val. rengs Alytaus miesto teatro salėje. Tądien visose apskrities rajonų priešgaisrinėse gelbėjimo tarnybose vyks Atvirų durų dienos.

Šv. Florijono dienos minėjimas Kelmėje vyks gegužės 5 d. 10 val. Draugystės parke bus surengta šventinė rikiuotė, o po jos – ugniagesių pasirodymas ir gaisrinės technikos bei įrangos demonstravimas ir ugniagesių varžytuvės: brandmeisterio rungtis ir ugniagesių kovinis išsidėstymas nuo motorinio siurblio. Šventės dalyviai bus vaišinami ugniagesių koše.

Šventiniai renginiai vyks ir kituose šalies miestuose ir miesteliuose. Tai gera proga pabendrauti su ugniagesiais, susipažinti su jų darbu ir daugiau sužinoti apie saugią gyvenseną.


Šiame straipsnyje: ugniagesiaiŠv. Florijono diena

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių