Tyrimas: viešasis sektorius su korupcija kovoja programomis

Viešojo sektoriaus atstovai teigia, kad jų institucijose efektyviai kovojama su korupcija, nors dauguma jų neturi už antikorupcinę veiklą atsakingų darbuotojų ir neskiria lėšų antikorupcinei veiklai.

Tai paaiškėjo 198 valstybės institucijoms pateikus atsakymus į „Transparency International“ Lietuvos skyriaus (toliau – TILS) klausimus dėl įgyvendinamų antikorupcinių priemonių.

77 proc. į TILS siųstą klausimyną atsakiusių institucijų turi kovos su korupcija programas arba jų atitikmenį, tačiau 82 proc. institucijų neskiria lėšų antikorupcinei veiklai, 52 proc. institucijų neturi specialiai už tokią veiklą atsakingų žmonių.

Nors daugelis viešojo sektoriaus atstovų teigia, kad, norint sėkmingai įgyvendinti antikorupcines priemones, būtina tam skirti lėšų ir paskirti atsakingus asmenis, jie teigiamai vertina savo institucijose taikomų antikorupcinių priemonių veiksmingumą ir skiria vidutiniškai 3,9 balo iš 5 galimų, ketvirtadienį išplatintame pranešime teigia TILS.

Klausimynas buvo siųstas 233 institucijoms. Į jį atsakė Seimo ir Vyriausybės kanceliarijos, 36 iš 38 institucijų prie Seimo ir Vyriausybės, 13 iš 14 ministerijų, 92 iš 118 įstaigų prie ministerijų, 55 iš 60 savivaldybių.

TILS panašią valstybės institucijų antikorupcinių priemonių analizę atliko 2010 metų pabaigoje.TILS vadovas Sergejus Muravjovas teigia, kad kovai su korupcija viešajame sektoriuje dar neskiriamas tinkamas dėmesys.

„Manau, antikorupcinėje veikloje atsiranda per daug biurokratizmo ir nemažai institucijų ją suvokia kaip popierinius įsipareigojimus, kuriems vykdyti nereikia ypatingų pastangų ir dėmesio. Antikorupcinės programos turėjimas nėra tikslas savaime. Juk tai, kad nuo 2011 metų savivaldybių, turinčių antikorupcines programas, skaičius išaugo nuo 38 iki 53, dar nereiškia, kad savivalda pradėjo efektyviau kovoti su korupcija. Jei norime apčiuopiamų permainų, kiekviena institucija turi dėti pastangas korupcijos lygiui sumažinti ir skaidrumui savo veiklos srityje didinti“, – sako S.Muravjovas.

Šio TILS tyrimo rezultatai yra panašūs į ekspertų išvadas, pateiktas praėjusią savaitę TILS paskelbto Atsparumo korupcijai tyrime. Ekspertai kritiškai įvertino Lietuvos institucijų antikorupcinių įsipareigojimų vykdymą (54 balai iš 100 galimų), nors teisės aktai, skirti korupcijos prevencijai, vertinami palankiai (81 balas iš 100 galimų).


Šiame straipsnyje: korupcijakova su korupcija

NAUJAUSI KOMENTARAI

vejas

vejas portretas
Pritariu, taip ir yra. Kovojama tik tusciomis programomis, o kas is to? Kada bus kovojama realiais veiksmais? Turbut, dabartine valdzia nesuinteresuota tai daryti. Labai laukiu Seimo rinkimu. Balsuosiu uz tvarkiecius. Noriu gyventi Treciojoje Respublikoje be korupcijos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių